Iarna care vine va fi cu 50% mai scumpă decât cea din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combustibilii pentru încălzire costă cu două miliarde de lei mai mult Consumul de energie estimat pentru iarna 2008/2009 presupune asigurarea unor combustibili în valoare de 6,5 miliarde de

Combustibilii pentru încălzire costă cu două miliarde de lei mai mult

Consumul de energie estimat pentru iarna 2008/2009 presupune asigurarea unor combustibili în valoare de 6,5 miliarde de lei, cu 50% mai mult decât iarna trecută.

Iarna din acest an va costa semnificativ mai mult decât cea anterioară din punctul de vedere al furnizării de eneregie electrică şi termică, se arată în programul elaborat de Executiv pentru funcţionarea Sistemului Energetic Naţional în perioada 1 octombrie 2008 - 31 martie 2009.

Necesarul de combustibili este evaluat la 6,5 miliarde lei, în condiţiile în care se estimează o creştere a consumului de energie electrică cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut şi menţinerea la acelaşi nivel a cererii de energie termică din partea populaţiei, asigurate de sistemele de încălzire centrală aflate în subordinea autorităţilor locale.

În anotimpul rece vom arde 17,1 milioane tone lignit, 2,22 milioane tone de huilă, 3,27 miliarde mc gaze naturale şi 220.000 tone de păcură. Faţă de sezonul trecut, se constată o uşoară diminuare a consumului de hidrocarburi, compensate de creşterea cu un milion de tone a cărbunelui energetic. În schimb, costurile au crescut pe fondul scumpirilor la gaze şi păcură.

Gazele şi păcura, la costuri tot mai mari

Pentru trimestrul IV din 2008, preţul gazelor naturale a fost estimat la 521 de dolari/1.000 metri cubi, iar pentru primul trimestru al anului viitor - la 567 dolari/1.000 mc. Costul de achiziţie a unei tone de păcură este estimat, pentru finele acestui an, la 800 de dolari, preţul urmând să ajungă în primele trei luni din 2009 la circa 850 de dolari, se mai arată în programul Executivului.

La 1 octombrie, stocurile de cărbune constituite de termocentrale trebuie să se ridice la 3,35 milioane tone cărbune, iar Hidroelectrica să aibă un grad de umplere a lacurilor de minimum 65%. Totodată, agenţii economici trebuie să restituie la rezerva de stat cantităţile de 2 milioane tone cărbune şi 209.000 tone păcură, împrumutate anul trecut.

Finanţări din surse proprii

Majoritatea sumelor necesare finanţării acestui program reprezintă surse proprii ale agenţilor economici, plus sumele din begetele locale, bugetul de stat, şi în completare, credite fără garanţia statului.

Cantităţile totale de combustibili, stabilite în funcţie de datele estimate de producători, vor asigura în perioada 1 octombrie 2007-31 martie 2008 realizarea a circa 35,86 TWh, aproximativ 60% din energia produsă anul trecut, şi o producţie de energie termică de 16,84 milioane de gigacalorii.

Consumul minim, taxat la maxim

Preţurile energiei electrice pentru utilizatorii finali casnici au cunoscut, în primul semestru din acest an, faţă de a doua jumătate a lui 2007, scăderi de 0,5% pentru cei cu consum maxim. În schimb, costurile au urcat cu 7,95% pentru cei cu consum minim, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică. În acelaşi timp, preţurile gazelor naturale pentru utilizatorii finali casnici au urcat cu procente cuprinse între 5,6% pentru consumul redus şi 7,4% pentru consumul ridicat.

La finele primului semestru din acest an, preţurile energiei electrice pentru utilizatorii finali variau între 0,39 lei/kwh pentru cel mai redus consum anual şi 0,38 lei/kwh pentru cel mai ridicat consum. (Dan Străuţ)

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite