Guvernul nu reuşeşte să crească încasările la buget
0Veniturile statului au scăzut, în ianuarie, cu 5,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar deficitul bugetar a fost de 0,03% din PIB.Încasările din impozitul pe profit au avut cel mai mult de suferit, arătând dificultăţile cu care se confruntă mediul de afaceri, care anul acesta trebuie să facă plata anticipat.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, bugetul general consolidat a avut, în luna ianuarie, un uşor deficit de 0,03% din PIB. Oficialul a declarat, ieri, că faţă de anii anteriori ministerul a decis să înceapă mai în forţă tăierea cheltuielilor, pentru a avea o execuţie mai liniară în acest an.
Statul promite să scoată profit din „fiare vechi“
Deficit bugetar de 0,03% din PIB, în ianuarie
Probabil că guvernanţii au reuşit acest lucru, de vreme ce deficitul nu este foarte ridicat, în condiţiile scăderii masive a încasărilor. Potrivit unor surse oficiale din minister, veniturile bugetare s-au redus în luna ianuarie cu 5,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Iar cel mai mult au scăzut
încasările din impozitul pe profit.
Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat, convenită de Guvern cu FMI pentru acest an, este de 31,9 miliarde de lei. Cea mai mare parte va fi realizată în ultimul trimestru, în condiţiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde de lei şi a aunor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde de lei. Veniturile bugetare estimate în acest an ar putea fi însă date peste cap, în condiţiile în care economia se luptă în continuare cu recesiunea.
Plata anticipată,în suspans
Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010 toate companiile plătesc anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei şi divizat la patru. Întrebat dacă ia în calcul renunţarea la plata anticipată a impozitului pe profit, ministrul Sebastian Vlădescu a dat un răspuns vag: „Nu este un subiect, dar luăm în calcul", a spus oficialul. Este din ce în ce mai dificilă desluşirea mesajelor publice, în condiţiile în care marţi seara, senatorul democrat-liberal Marius Necula declara că Ministerul de Finanţe va renunţa la plata anticipată a acestui impozit.
„S-a ridicat aceasta problema a impozitului pe profit, platit anticipat. In cel mai scurt timp vom amenda si vom renunta la acest impozit", a declarat senatorul democrat-liberal, Marius Necula.
Tot în aer a rămas şi eliminarea impozitului minim şi înlocuirea lui cu cel forfetar. Vestea anulării birului ce a contribuit la închiderea a 120.000 de firme în 2009 se lasă aşteptată. În condiţiile presiunii exercitate de scăderea veniturilor bugetare, autorităţile comunică tot mai apăsat nevoia de reducere a cheltuielilor cu salariile în sistemul public. Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI, pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut, să reducă în acest an cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB, prin disponibilizări din sectorul public.
FMI rămâne circumspect
Potrivit FMI, reducerea cheltuielilor în sectorul public s-ar putea dovedi dificile din punct de vedere politic. Un factor de risc este şi creşterea şomajului, care ar putea amplifica tensiunile sociale.