Boc promite facilităţi fiscale pentru firmele care angajează şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că Executivul va emite până la sfârşitul lunii februarie un act normativ prin care companiile ce angajează şomeri vor primi anumite facilităţi fiscale.

Acestea constau în reduceri la plata contribuţiilor de asigurări sociale. Potrivit lui Boc, în acest fel mediul de afaceri va primi un sprijin pentru ieşirea din criză şi pentru salvarea locurilor de muncă.

Propunerea este luată în calcul de Guvern de mai multă vreme. În şedinţa Executivului de săptămâna trecută, premierul a anunţat că a mandatat Comitetul interministerial pentru investiţii, locuri de muncă şi diminuarea şomajului să elaboreze un act normativ pentru stimularea mediului de afaceri să angajeze şomeri.

„Am decis să mandatăm colegii din Comitet să ofere Guvernului, în două săptămâni, un proiect de act normativ privind stimularea companiilor de a angaja şomeri. Firmele vor beneficia de facilităţi, astfel încât să încurajăm mediul de afaceri să folosească forţa de muncă disponibilă", declara Boc în urmă cu o săptămână.

O măsură aşteptată

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte la sfârşitul anului 2009, după creşterea cotei TVA, a cotei unice de impozit pe profit şi după reintroducerea impozitării progresive, creşterea costurilor cu contribuţiile de asigurări sociale ar fi măsura cu cel mai mare impact negativ asupra companiei.

Companiile cer de mai multă vreme plafonarea contribuţiilor sociale, 56% din respondenţii la chestionarul Deloitte spunând că sistemul actual este foarte complicat. În ceea ce priveşte natura contribuţiilor datorate atât de angajator, câr şi de angajat, participanţii au sesizat că nivelul lor nu justifică beneficiile acordate de sistem, fie el de pensii, sănătate sau şomaj.

„Implementarea unei strategii de reducere treptată a contribuţiilor sociale poate deveni un instrument fiscal de stimulare a competitivităţii României, încurajând atracţia şi menţinerea forţei de muncă, mai ales a celei calificate", spun cei de la Deloitte.

Rata şomajului a ajuns la 8,1% în prima lună a acestui an, îân creştere de la 7,8% în ultima lună din 2009 şi de la 4,9% în urmă cu un an, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

O rată a şomajului atât de mare nu a mai fost atinsă din 2003, când indicatorul a ajuns la 8,6% (781.388 de şomeri).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite