UPDATE: EADS a inaugurat astăzi fabrica de componente pentru avioanele Airbus de la Ghimbav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concernul franco-german EADS a inaugurat astăzi la Ghimbav, judeţul Braşov, fabrica de componente pentru aeronavele Airbus, investiţie care se ridică la 46 de milioane de euro.

Practic, astăzi a demarat a doua etapă a proiectului, după ce producţia efectivă a componentelor a început în decembrie 2010, au precizat reprezentanţii EADS.

Construită pe platforma IAR Ghimbav, fabrica produce componente pentru aeronavele Airbus A320, A330 şi A380 şi are 300 de angajaţi. Unitatea are o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi şi a necesitat o investiţie de 46 de milioane de euro. La finele anului 2012, când va fi finalizată o nouă etapă a proiectului, aici vor lucra 500 de angajaţi.

EADS este compania-mamă a producătorului de aeronave Airbus.

La eveniment au participat Louis Gallois, CEO al concernului EADS, premierul Emil Boc, ministrul Economiei - Ion Ariton şi ministrul Finanţelor - Gheorghe Ialomiţianu.

"România este una dintre puţinele ţări din sud-estul Europei care înseamnă ceva în industria aeronautică, astfel că joacă un rol vital pentru strategia noastră de dezvoltare şi vreau să păstrăm acest elan şi să identificăm şi alte proiecte împreună cu Guvernul României", a spus Gallois.

La rândul său, premierul Emil Boc a amintit că memorandumul de înţelegere cu cei de la EADS pentru această investiţie a fost semnat în august 2009. "La acea dată, puţini credeau că va fi un succes, era criză, iar şansele de reuşită nu păreau consistente. EADS s-a achitat milimetric de fiecare obligaţie asumată", a punctat premierul.

Din totalul investiţiei, de 46,6 milioane de euro, 19 milioane reprezintă ajutor de stat din partea României, care a fost aprobat de Comisia Europeană. "Până acum, din totalul ajutorului de stat, au fost achitate plăţi de 5,1 milioane de euro. Banii se vor restitui gradual pentru cheltuielile eligibile", a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite