Construcţia de birouri mici atrage banii investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de clasă B începe să devină o afacere atractivă, spun specialiştii pieţei, cel puţin în Bucureşti. Mirela Raicu, director de marketing în cadrul companiei de consultanţă Esop, ne-a

de clasă B începe să devină o afacere atractivă, spun specialiştii pieţei, cel puţin în Bucureşti. Mirela Raicu, director de marketing în cadrul companiei de consultanţă Esop, ne-a declarat că tot mai multe firme au început să solicite asemenea spaţii pentru amenajarea sediilor, în vederea închirierii. "Cererea provine din partea companiilor locale care au câştigat o anumită stabilitate financiară şi au nevoie de un spaţiu mai mare pentru a se desfăşura", explică specialistul de la Esop. Nu în ultimul rând, şi marile companii multinaţionale, care au câştigat deja un renume pe piaţă, sunt în căutare de birouri de clasă B pentru departamentele tehnice ori de relaţii cu clienţii. Asta după ce board-urile firmelor au ocupat spaţii de clasă A, odată cu intrarea lor pe piaţă.

Clasa A costă cu o treime mai mult
La prima vedere, afacerile cu birouri de clasă B par mai puţin rentabile. Expertul în construcţii Liviu Daschievici spune că firmele de construcţii câştigă la fel, indiferent că este vorba despre clasa A sau B. Diferenţa se simte doar în nivelul investiţiei, care este cu 20-30% mai mare în primul caz, pentru amplasamente identice. Există însă şi situaţii speciale, când o clădire de clasa A poate costa chiar cu 50% mai mult, dacă investitorul are gusturi extravagante în materie de amenajări. şi preţul terenului poate dezechilibra valoarea finală, dacă este vorba despre o zonă ultracentrală. Investiţia se recuperează însă ulterior din chirii, care variază între 16-19 euro/mp pentru spaţiile de clasă A, respectiv 12-15 euro/mp pentru clasa B.

Ce înseamnă clasă A şi clasă B
Potrivit standardelor internaţionale, clasa A se defineşte prin suprafaţa totală a imobilului (peste 10.000 mp), suprafaţa de închiriat pe nivel (peste 1.000 mp), înălţimea pe nivel (mai mare de 2,6 metri) şi spaţiile de parcare (un loc de parcare la 100 mp închiriaţi). În schimb, clasa B poate să aibă o suprafaţă totală de 2.000-5.000 m. Celelalte caracteristici ale clasei B nu sunt standardizate pe piaţa românească.

Noi centre de afaceri
Mai multe spaţii de clasă B urmează să intre pe piaţa de birouri a Capitalei, până în toamnă. Dintre acestea, Hellios Business Center, câteva clădiri din zona Grozăveşti şi Calea Călăraşi, un centru de afaceri din zona 13 Septembrie, precum şi unul în cartierul Militari sunt date ca sigure.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite