Pentru ce tip de afaceri dă statul 10.000 de euro
0Guvernul ar putea adopta miercuri, 6 octombrie, o ordonanţă de urgenţă prin care întreprinzătorii debutanţi cu vârsta de până la 35 de ani pot primi ajutor nerambursabil de la stat. Mai exact, sume de pînă la 10.000 de euro, bani ce pot reprezenta maximum 30% din valoarea investiţiei. "Adevărul" vă prezintă câteva idei de afaceri ce ar putea fi finanţate cu bani guvernamentali.
Andreea Paul Vass, consiliera premierului Emil Boc, a explicat că nu orice tip de afacere va putea primi finanţare, ci doar cele cu activitate de producţie, care generează valoare adăugată în economie. Întrebată dacă o pensiune turistică ar fi eligibilă, Vass a răspuns „da, cu siguranţă".
Brutăria, pensiunea turistică sau o mică firmă de confecţii metalice pot reprezenta un bun început pentru un tânăr cu idei multe.
Pentru că aproape la fiecare colţ de stradă, în scări de bloc sau în curţi, există câte un butic, ori un salon de înfrumuseţare, ne-am orientat către afaceri unde concurenţa nu este prezentă la tot pasul. Un astfel de exemplu este piaţa construcţiilor metalice. Chiar dacă marea majoritate a tinerilor care vor să înceapă o afacere se ghidează către industria alimentară sau comerţ, iată că pentru o mică afacere în domeniul confecţiilor metalice nu-ţi trebuie o sumă imensă. Evident, depinde şi dimensiunile la care gândeşti afacerea.
Confecţii metalice
De exemplu, poţi pleca la drum cu o investiţie iniţială de numai 5.000 de euro. Sfera de activitate este restrânsă, de dimensiunea investiţiei, la producţia de balustrade, garduri şi grilaje. Pentru început ai nevoie de un spaţiu închis, de preferat undeva la periferia oraşului sau, de ce nu, într-o localitate învecinată. Astfel, reuşeşti să obţii o chirie mai mică, deci şi cheltuieli reduse. Utilajele se rezumă la un aparat de sudură, care ajunge să coste cam 1.000 de euro. Mai ai şi varianta unuia „la mâna a doua”, evident le jumătate de preţ. Mai ai nevoie de maşină pentru prelucrat fier forjat. Aceasta costă aproxiamtiv 5.000 de euro, dar şi pe aceasta poţi s-o cumperi „la mâna a doua”. Totodată, îţi este necesară şi o foarfecă de timp ghilotină. Pentru că bugetul nu-ţi permite una sofisticată, una manuală costă cam 1.200 de lei.
Pensiune turistică
Afacerile în turism sunt riscante. Poţi să fii pe val, într-un an, pentru ca în sezonul următor să „vii cu bani de acasă”. Totuşi, este timpul pentru o pensiune turistică, numai şi pentru faptul că preţul materialelor de construcţii a scăzut la jumătate faţă de anii de boom imobiliar din 2006-2009.
Preţurile la terenuri au scăzut şi ele la jumătate. Astfel, cu 30-50 de euro/metrul pătrat, poţi lua un teren într-o zonă turistică precum Bran-Moeciu-Fundata sau în zone mărginaşe, prin staţiuni de pe Valea Prahovei. Preţul pe metrul pătrat la o casă la cheie ajunge la 400 de euro, cu finisaje bune. Astfel, la 150 de metri pătraţi construiţi, rezultă un cost de 60.000 euro. De asemenea, o sumă aparte trebuie pusă pentru terenul de agrement. De exemplu, 500 de metri pătraţi, la un cost de 40 de euro metrul, rezultă 20.000 de euro. Costurile legate de personal şi funcţionarea pensiunii ţin de fiecare proprietar în parte.
Brutăria de la ţară
Pentru că românii au dezvoltat o adevărată cultură pentru pâine(dacă nu ai pâine pe masă eşti considerat săracul satului) investiţia într-o brutărie este aproape sigură. Pentru că la oraş concurenţa este mare, brutăria devine o investiţie „cu cap” în mediul rural.
În mediul rural, o fabrică de pâine îţi oferă mai multe avantaje. Dacă vinzi pâine caldă, toată suflarea din comună te ştie şi cumpără de la tine. Magazinele din localitate vor prefersa să se aprovizioneze de la tine, pentru a atrage mai mulţi clienţi, iar profitul tău va creşte.
Exact asta a gândit şi Augustin Mănescu care, alături de fiul său, a hotărât că o investiţie într-o brutărie nu reprezintă un risc major, chiar dacă suma nu este deloc de neglijat. Şi cum „brutărie” îi suna cam banal lui Augustin şi fiului său George, au găsit de cuviinţă că denumirea de „bunătărie" este prefectă pentru afacerea lor.
Investiţia totală în „Bunătărie”, adică cei 780.000 de euro, atât pentru unitatea de producţie, dar şi pentru cea de desfacere şi covrigărie, se va amortiza în cel mult şapte ani. Fondurile necesare investiţiei au provenit în proporţie de 60% din resurse proprii şi 40% din fonduri europene.