ALRO va prelua 40% din importurile de gaze ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin acordul cu Gazprom, Conef, firmă controlată de ALRO, devine singura companie românească care importă gaze direct de la ruşi Gazprom va furniza firmei româneşti Conef, controlată

Prin acordul cu Gazprom, Conef, firmă controlată de ALRO, devine singura companie românească care importă gaze direct de la ruşi

Gazprom va furniza firmei româneşti Conef, controlată de Marco Grup - patronul rus al industriei de aluminiu din România - două miliarde metri cubi de gaze pe an, în perioada 2010-2030

După ce au pus mâna, până în 2013, pe o mare parte din producţia Hidroelectrica, ruşii de la ALRO vor controla aproape jumătate din importurile româneşti de gaze. Compania rusă Gazprom a anunţat că a semnat cu firma Conef Energy SRL un contract prin care îi va livra anual aproape 40% din importurile României.

Conef Energy va cumpăra de la producătorul rus Gazprom o cantitate de până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, în baza unui contract semnat acum două zile, valabil în perioada 2010-2030. Compania, care importă deja gaze naturale din Rusia, tot prin Gazprom, va putea cumpăra astfel o cantitate totală de 42 miliarde de metri cubi, se arată într-un comunicat al Gazprom, citat de Mediafax.

Astfel, a fost parafat acordul pe care Conef îl încheiase cu Gazprom încă din primăvara anului trecut. Parteneriatul a fost anunţat de vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, atunci când a sosit la Bucureşti, în mai 2006. În cadrul întâlnirii cu ministrul de atunci al economiei, Codruţ Şereş, Medvedev a declarat că va livra firmei Conef, "partenerul nostru din România", o cantitate de 50 miliarde de metri cubi, pentru următorii 25 de ani. Tot atunci, oficialul Gazprom a spus că ar putea înfiinţa cu Romgaz, producătorul român de gaze naturale, cel mai mare depozit de înmagazinare subterană a gazelor, în judeţul Neamţ. Medvedev a mai afirmat un lucru care a stârnit rumoare, şi anume că doreşte implicarea Gazprom în realizarea conductei Nabucco, proiect care urmăreşte tocmai reducerea dependenţei Europei de importurile ruseşti. Cooperarea între Conef şi Gazexport, divizia de comerţ exterior a gigantului rus, a început în anul 2002. România consumă 17-18 miliarde de metri cubi de gaze anual, din care peste cinci miliarde de metri cubi sunt importate din Rusia, restul fiind producţie internă. Gigantul rus menţionează că România importă gaze din Rusia din 1979, volumul total al livrărilor până la începutul lunii aprilie a acestui an fiind de 110 miliarde de metri cubi.

Administrator comun ALRO -Conef Gaz

Conef Energy a fost înregistrată la Registrul Comerţului exact cu o lună în urmă, adică pe data de 5 martie 2007, având un capital social subscris şi vărsat de 1,12 milioane lei. Potrivit datelor Registrului Comerţului, firma este o subsidiară a Conef SA, care controlează o participaţie de 99,9992% din capitalul său social, restul, de 0,0008%, fiind deţinut de Constantin Ciobanu, cetăţean din Republica Moldova, numit şi administrator al firmei. La rândul său, Conef este controlată, cu 99,97%, de compania ALRO SA, producătorul de aluminiu. Firma rusă Marco Investment and Industries deţine 84,18% din producătorul de aluminiu Alro SA, care a fuzionat recent cu Alprom Slatina (produse din aluminiu) şi care controlează Alum Tulcea (alumină).

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), firma Conef Energy nu deţine încă licenţă de furnizare a gazelor naturale. Pe lista furnizorilor de gaze licenţiaţi apare însă firma Conef Gaz. Şi această companie a fost înregistrată recent la Registrul Comerţului, pe data de 3 noiembrie 2006. Acţionarul majoritar al companiei este... firma Conef Energy, cu 70% din acţiuni. Peste numai 10 zile de la înfiinţare, adică pe 13 noiembrie, firma obţine de la ANRGN licenţă de furnizare a gazelor naturale. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriel Sârbu, ne-a declarat că nu e nimic în neregulă cu asta.

Fost secretar de stat, administrator la Conef

Din datele Registrului Comerţului reiese că preşedintele Consiliului de Administraţie al Conef Gaz este nimeni altul decât Marian Năstase, adică preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO Slatina. Ceilalţi doi administratori sunt Lucia Gurduza, născută în Republica Moldova, şi Dan-Victor Alesandru.

Acesta a fost, timp ce şapte luni, în 2005, secretar de stat de politici energetice în Ministerul Economiei şi Comerţului şi a fost demis de premierul Călin Popescu Tăriceanu fără explicaţii oficiale. Fostul secretar de stat a fost implicat în dosarul de trădare şi spionaj, în care este cercetat inclusiv Codruţ Şereş, numele lui apărând legat de cel al bulgarului Stamen Stanchev, privind ordonanţa pentru vânzarea a 8% din acţiunile Petrom către salariaţi.

Intervenţii prezidenţiale pentru ALRO

Prin contractul semnat direct cu Gazprom, ruşii de la ALRO va controla, practic, aproape jumătate din importurile româneşti de gaze naturale. De numele ALRO se leagă foarte strâns cel al fostului consilier pe probleme economice al preşedintelui Traian Băsescu. Theodor Stolojan, care deţine chiar acţiuni la ALRO (prin Alprom), a făcut în numeroase rânduri lobby pentru companie, pentru ca aceasta să cumpere energie ieftină direct de la Hidroelectrica.Şi preşedintele Traian Băsescu a intervenit direct pentru producătorul de aluminiu, trimiţându-i un "bileţel" ministrului Codruţ Şereş, în care îl ruga să analizeze o scrisoare primită de la companie. Deşi avea deja contractată aproape a şasea parte din producţia Hidroelectrica până în 2013, la un preţ de aproape cinci ori sub media pieţei, ALRO cerea în acea scrisoare să primească toată energia Reactorului 2 de la Cernavodă, care va porni în acest an.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite