Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţetă culturală
Reţetă culturală

FILM Secrete din trecut Regie: Stephan Elliott; Distribuţie: Jessica Biel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas, Colin Firth, Kimberley Nixon ”Easy Virtue“ este ecranizarea piesei de teatru

FILM
Secrete din trecut

Regie: Stephan Elliott; Distribuţie: Jessica Biel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas, Colin Firth, Kimberley Nixon

”Easy Virtue“ este ecranizarea piesei de teatru omonime ce poartă semnătura lui Noel Coward. În distribuţie se remarcă actriţa Jessica Biel, care interpretează rolul frumoasei Larita Huntington, o americancă pasionată de raliuri. Proaspăt divorţată, tânăra îl întâlneşte în Franţa pe John Whittaker, un aristocrat englez. Între ei se dezvoltă o pasiune, care culmină cu o căsătorie accelerată, la Monte Carlo.

Urmează călătoria iminentă, în urma căreia nora trebuie să-i cunoas­că pe părinţii şi surorile lui John. Larita face tot posibilul să se facă plăcută, dar soacra, împreună cu fetele Hilda şi Marion încearcă din răsputeri să îi pună piedici şi să o facă să renunţe la tânărul aristocrat. Singurul de partea ei este domnul Whittaker, care o apreciază pentru felul ei nonconformist de a fi şi principiile după care îşi dictează viaţa.

CARTE
Lucruri transparente

Autor: Vladimir Nabokov; Editura: Polirom

image

Vladimir Nabokov ne invită într-o lume a trecutului prin forţa nebănuită a memoriei. Penultimul său roman apărut în anul 1972, „Lucruri transparente“, „este poate cea mai bună carte din câte s-au scris până acum despre facerea şi desfacerea ficţiunii“ (Times Literary Supplement).

Titlul face referire la nişte oglinzi ale trecutului. Personajul central al romanului, Hugh, se aventurează în cele patru călătorii, porneşte din America şi ajunge până în Elveţia, toate parcurse într-un mod dinamic, aventuros, iar efectele lor sunt dramatice şi pline de spectaculos. Nabokov amestecă dorinţa de senzaţional cu intrigile poliţiste, iar din crearea eroului a rezultat un individ neşlefuit din punct de vedere sentimental şi cu o personalitate uşor agresivă. Aluziile literare din cartea lui Vladimir, polemicile absconse şi acrobaţiile lingvistice se împletesc într-un tot unitar.

CD
The Resistance

Artist: Muse Casa de discuri: © A&A Records/Warner Music Licensee

image

Cel de-al cincilea album de studio al formaţiei britanice Muse, „The Resistance“, a fost lansat şi în România. După o pauză de trei ani de la ultimul album de studio, Muse revine cu un album electro-rock, foarte promiţător. Primul extras pe single,„Uprising“, beneficiază deja de un videoclip interesant şi ocupă a noua poziţie în UK Chart. Piesa care deschide albumul lansat de cei trei componenţi ai trupei combină, într-un mod reuşit, beat-urile cu care ne-au obişnuit şi riff-urile rock.

Dar, single-ul nu este nici pe departe reprezentativ pentru „The Resistence“. Noul disc semnat Muse este un amalgam de sound-uri complexe de rock alternativ, progresiv, cu genul trance şi muzica clasică, dar nu numai. Este un album fresh, complet, care atrage prin solourile de chitară, acordurile simfonice pline de fineţe şi inspiraţia din literatura fantastică. „Un album cuprinzător şi înălţător“.

DVD

Tânăra Victoria

Titlu original: The Young Victoria; Regie & Distribuţie:  Jean Marc Vallee & Rupert Friend, Emily Blunt

image

Pelicula „The Young Victoria“ este o dramă care prezintă primii ani de domnie ai reginei Victoria. Debutul ne înfăţişează o perioadă agitată în Marea Britanie, care este echilibrată de povestea de dragoste dintre regină şi vărul acesteia prinţul Albert. Dacă per ansamblu avem de-a face cu o regină nesuferită şi arţăgoasă, filmul scoate în evidenţă o parte sensibilă, pasională, care încearcă să schimbe imaginea reginei Marii Britanii.

Victoria este încoronată în anul 1837, la vârsta fragedă de 18 ani şi, din acel moment, se dedică cu toată fiinţa îndeplinirii obligaţiilor de monarh. În acelaşi timp ea trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu soţul ei Albert. Din nefericire, în anul 1861 prinţul moare, iar Victoria se izolează. În semn de respect infinit, ea va purta doliu până la sfârşitul zilelor.

SPECTACOL
Epopeea lui Ghilgamesh

Adaptare: Dragoş Galgoţiu; Distribuţie: Tudor Aaron Istodor, Istvan Teglas, Gabriel Pintilei, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefanescu; Locaţie:  Teatrul Odeon Bucureşti

image

Spectacolul la care ne invită teatrul Odeon din Bucureşti, în seara zilei de 4 noiembrie, de la ora 18.00, este unul care nu trebuie ratat. Versiunea teatrală semnată de Dragoş Galgoţiu îi dă textului milenar o altă înfăţişare. Personajele din mitologia mesopotamiană sunt descrise într-un mod maiestuos şi sunt completate de o scenografie de excepţie, dar şi de costume spectaculoase.

„Epopeea lui Ghilgamesh“ pune accent pe abordarea filozofică a textului şi ne prezintă omul în toată splendoarea sa, cu temerile şi emoţiile sale. O lume plină de fabulos, cu regi şi monştrii, cu zeiţele Ishtar şi Aruru, îngerul morţii şi paznicul Huwawa. Reprezentaţia pune în evidenţă tragedia eroilor mitologici, cu referire la modele umane universale.

CONCERT
Sandra

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti 

image

Sandra, regina muzicii pop a anilor ’80, vine în România pe 6 noiembrie, când va susţine un concert la Sala Palatului. Renumita cântăreaţă, care ne-a fermecat de la prima ei melodie ,„Maria Magdalena“, apărută în anul 1985, a inclus şi ţara noastră în turneul său de promovare. Artista în vârstă de 47 de ani a iubit muzica încă de mică, de la 12 ani, când îşi dorea să devină o cântăreaţă de succes.

Colaborarea cu formaţia Enigma i-a adus Sandrei popularitate mondială, iar căsătoria cu Mihai Creţu, cunoscut sub numele de Michael Creţu, care se ocupa şi de promovarea ei, a propulsat-o rapid în rândurile muzicienilor faimoşi ai tuturor timpurilor. Show-ul de la Bucureşti va include şi piese care au făcut-o celebră, dar şi melodii mai noi, printre care se numără şi single-ul „The Night Is Still Young“.

CARTE vs. FILM

image

Cartea „ Cat on a Hot Tin Roof “, al cărei autor este Tennessee Williams a fost scrisă după piesa de teatru omonimă, jucată pe plan inter­naţional, o lungă perioadă de timp, cu sălile arhipline. Opera respectă întru totul detaliile şi aspectele iniţiale şi oferă cititorului o capodoperă din anii ’60. Cu intrigi şi situaţii-limită, cu pasiuni stinse şi dorinţe înflăcărate pentru avere, cu speranţe şi amăgiri, superficialitate şi implicare, cartea redă exact fasonul original şi prezintă realist probleme sociale, care se aplică la nivel general.

image

”Pisica pe acoperişul fierbinte“ este o dramă plină de tensiune. Brick realizează că relaţia lui cu Ma­ggie se erodează şi se „scufundă“ în alcool, iar ea luptă pentru dragostea lui. Soacra ei, o fiinţă superficială nu are curajul să îi comunice soţului ei milionar verdictul funest al doc­-torilor. Aşa că reuniunea de familie devine, pe măsură ce toţi protagoniştii îşi dau arama pe faţă, o serie de speranţe deşarte doborâte de laşităţi şi minciuni.


Concluzie: În acest caz filmul bate cartea sau piesa de teatru, care a ţinut loc de inspiraţie pentru Tennessee Williams. „Pisica pe acoperişul fierbinte“ este un film fascinant. Capetele de afiş, doi monştri sacri (Taylor şi Newman, pe atunci tineri), sunt ambii impecabili în postura de cuplu erodat. Filmul a fost nominalizat de şase ori la premiul Oscar, a primit două nominalizări la Globul de Aur şi alte trei la premiile Bafta.

Noi seriale


Micuţele domnişoare

Regie: Hakan Arslan;     Distribuţie: Ekin Turkmen, Hande Soral, Fulya Zenginer, Elit Iscan, Selin Ilgar

image

Începând cu 19 octombrie, postul Kanal D transmite de luni până vineri, de la ora 17.00, un nou serial de excepţie. „Micuţele domnişoare“ este povestea tinerelor Elif, Armagan, Yeliz, Bilge şi Cansu, care în ciuda problemelor, tot mai greu de îndurat, se spijină una pe cealaltă şi luptă pentru supravieţuire.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite