Antena 3 scapă de sancţiuni datorită unui CNA domol: care sunt emisiunile reclamate, dar nu mai pot fi amendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu analizează la timp sesizările primite în cazul unor emisiuni ale postului Antena 3, iar după prescrierea faptelor reclamate nu mai acordă amenzi.

CNA nu mai sancţionează de teamă să nu piardă procesul 

Antena 3, reclamată de telespectatori la CNA în cazul mai multor emisiuni, a reuşit să nu mai fie sancţionată, după ce forul fie nu a reuşit să întrunească cvorum necesar, fie s-a depăşit perioada de sancţiune, fie nu a căzut de acord să discute anumite reclamaţii şi să poată vota sancţiuni, scrie paginademedia.ro.

Legea spune că „aplicarea sancţiunii amenzii contraventionale se prescrie în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei“ (Art. 13 din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor).În baza acestui articol, Consiliul a decis să nu mai analizeze reclamaţii care fac referire la derapaje ale televiziunilor mai vechi de jumătate de an. Pentru că s-a întâmplat de mai multe ori ca CNA-ul să piardă procese în instanţă în baza acestui temei. 

Din februarie până în prezent nu s-au găsit rezolvări 

Astfel, CNA trebuia să analizeze peste zece emisiuni ale postului Antena 3, din perioada 10 - 22 februarie, dar acestea au scăpat fără sancţiuni după ce cele şase luni de la „săvârşirea faptei“ au trecut, notează aceeaşi sursă citată.

Pe ordinea de zi a celei mai recente şedinte CNA figura „reluare vot“ în dreptul emisiunilor „Sinteza zilei“ (10, 14, 15 şi 22 februarie), „La ordinea zilei“ (12 şi 15 februarie), „100 de minute“ (15 februarie), „Subiectiv“ (15 februarie) şi „Secvenţial“ (21 februarie). În aceste emisiuni s-a discutat despre „victimizarea Antena 3“ în cazul evacuării din februarie şi acuzaţiile aduse judecătorului care l-a condamnat pe Voiculescu.

Ultima oară acest caz a fost discutat de CNA pe data de 8 iulie, când trei dintre membrii Consiliului au propus amenzi cuprinse între 10.000 şi 100.000 de lei. Atunci niciuna dintre propuneri nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată aşa că s-a decis reluarea votului într-o şedinţă viitoare. La începutul lunii iulie, Antena 3 a scăpat neamendată de CNA pentru victimizarea şi atacurile la adresa ANAF, când se vorbea despre evacuarea televiziunilor Intact, dar şi pentru acuzaţiile aduse Cameliei Bogdan, care a judecat cazul ICA, ce i-a adus condamnarea lui Dan Voiculescu. Din iulie până acum, forul audiovizualului s-a mai întrunit de şase ori. Pe ordinea de zi a trei dintre aceste şedinţe s-a aflat şi acest punct, reluarea votului în cazul emisiunilor Antena 3 din perioada 10 - 22 februarie.

Antena 3 afişa în acea perioadă burtiere precum: „Antena 3, evacuată de FISC“, „Emisia Antenei 3 este ameninţată“, „Ordin de evacuare urgentă pentru Antena 1 şi Antena 3“, „ANAF şi-a trimis agenţii să ne scoată din sediu“, „Aceasta este o execuţie, nu o executare, mii se oameni ne trimit mesaje, vor să iasă în stradă“, „ANAF vrea executarea Antenei 3 în cinci zile, emisia Antenei 3, în pericol“. 

„O situaţie jenantă, e posibil să fi existat intenţie“ 

După acele emisiuni, telespectatorii au trimis plângeri către CNA. „Dana Grecu manipulează publicul prin neprezentarea deciziei ANAF. Dispuneţi vă rog afişarea deciziei ANAF din oră în oră, subliniind faptul că notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/8.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a II-a penală“, scria un telespectator nemulţumit.

„Mi se pare jenantă situaţia că sunt atâtea rapoarte pe Antena 3 pe care nu le mai putem analiza pentru că au trecut şase luni. Aş vrea să facem în aşa fel încât să nu se mai întâmple pentru că vom fi catalogaţi drept o instituţie ineficientă şi de multe ori chiar penibilă“, a declarat Dorina Rusu, în recenta şedinţă CNA.

„Instituţia nu funcţionează cum trebuie. Nu pot să fac proces de intenţie nimănui, pentru că nu ştiu problema fiecăruia, dar de multe ori unele reclamaţii au fost amânate intenţionat. De această dată e posibil să fi existat o intenţie. Sunt lucruri pe care le prezum. Dacă noi am avea şedinţe regulat nu ar fi o problemă. Nu sunt atât de multe reclamaţii încât să nu putem face faţă. Dacă noi în vara asta am fi avut mai multe şedinţe nu s-ar fi ajuns la această situaţie. În această instituţie nu există autoritate, eficienţă“, a clarificat acelaşi membru CNA pentru paginademedia.ro.

Cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului se reunesc de două ori pe săptămână, marţea şi joia. Asta stă scris pe site-ul oficial al CNA. Vara aceasta, după acest regulament intern, Consiliul ar fi putut organiza 26 de şedinţe publice. Realitatea este departe de această cifră. Membrii forului s-au adunat la aceeaşi masă pentru a discuta problemele audiovizualului din România de doar nouă ori în trei luni (iunie, iulie, august). 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite