Bruce Willis, mai greu de ucis decât oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când ne-am despărţit ultima oară, cu 12 ani în urmă (1995), de indestructibilul John McClane, alias Bruce Willis, eroul popularei serii "Greu de ucis", s-au întâmplat multe. A

De când ne-am despărţit ultima oară, cu 12 ani în urmă (1995), de indestructibilul John McClane, alias Bruce Willis, eroul popularei serii "Greu de ucis", s-au întâmplat multe. A îmbătrânit şi, cine ar fi crezut? a chelit ca-n palmă. Apoi a petrecut o bună parte din timp în compania Alcoolicilor Anonimi, încercând să scape de patima trasului la măsea şi a divorţat de soţia sa, Holly, pe care în primele două parţi reuşişe să o salveze din teribile primejdii - din păcate, ea fiind scoasă din decor de către scenarişti în partea a treia. Acum, în partea a patra, "Greu de ucis 4" (Live Free or Die Hard), nu mai este membru al forţelor de poliţie, ci s-a alăturat unei noi structuri, care se ocupă de depistarea hackerilor. Pe unul din ei, un tânăr de geniu, pe numele său Matt Farrell, tocmai a pus mâna şi e în drum spre Washington pentru a-l încredinţa autorităţilor spre interogare. Pe neaşteptate, însă, cei doi se pomenesc blocaţi în trafic. Haosul e total. De fapt, e vorba de etapa iniţială a planului unui grup de hackeri terorişti care urmăresc paralizarea economiei SUA. Ei au pătruns în reţeaua americană de computere pe care încep să o scoată treptat din funcţie, începând cu sistemul de semnalizare a traficului. Urmează dezorganizarea sistemului computerizat bancar, apoi a celui care asigură conexiunile pieţei bursiere: cursul acţiunilor, fireşte, se va prăbuşi şi, odată cu el, şi întreaga infrastructură economică.

Ca de obicei, poliţistul nostru pică exact în mijlocul unor evenimente care pot avea consecinţe teribile. Noroc că are alături de el pe tânărul proaspăt capturat, care înţelege imediat ce pun la cale teroriştii şi ştie ce e de făcut pentru a le dejuca intenţiile. Aparent, planul grupării teroriste pare perfect, dar el nu a luat în calcul parteneriatul pe cale de a se închega între un poliţist de modă veche - pe deasupra şi chel - şi un tânăr vrăjitor în materie de computere. Aliaţi, poliţistul de modă veche şi tânărul vrăjitor în materie de computere alcătuiesc o echipă redutabilă, singura în măsură să facă faţă teroriştilor şi să-i împiedice să îngenuncheze economia ţării la data diabolic programată, adică la 4 iulie, Ziua Independenţei Americii!

Inutil de adăugat că scenele tari abundă, de o rară spectaculozitate fiind doborârea unui elicopter prin impactul cu un automobil catapultat în aer, asemenea unui proiectil. Tânărului geniu al computerelor nu-i vine să-şi creadă ochilor: "Ai făcut praf elicopterul izbindu-l cu maşina!" strigă el uimit, la care ex-poliţistul, cu umorul lui aparte, îi răspunde calm: "N-aveam încotro. Rămăsesem fără gloanţe."

John McClane, un poliţist cu probleme


Inspirat în linii mari după personajul central al romanului lui Roderick Thorp "Nothing Lasts Forever" ("Nimic nu durează veşnic"), eroul seriei "Greu de ucis", John McClane, ofiţer al departamentului de poliţie din New York, trăieşte despărţit de soţia sa, Holly (actriţa Bonnie Bedelia), deoarece aceasta din urmă, trecând peste capul soţului, şi-a luat o slujbă în Los Angeles. Ei au doi copii - un băiat şi o fată. În ajun de Crăciun, dornic de împăcare, poliţistul îi face o vizită soţiei la locul ei de muncă, un imens zgârâie-nori, sediu al unor importante instituţii financiare, care va fi luat cu asalt de o bandă de criminali, cu intenţia de a pune mâna pe acţiuni la purtător în valoare de sute de milioane de dolari. Toţi cei aflaţi în interiorul uriaşului zgârie-nori vor fi luaţi ostatici, dar până la urmă, de unul singur şi cu preţul unor eforturi incredibile, McClane va reuşi să-i facă inofensivi pe criminali şi să elibereze ostaticii.

În partea a doua, "Die Harder", cei doi soţi s-au reconciliat, iar ofiţerul de poliţie s-a transferat în Los Angeles, situaţia din prima parte reeditându-se: aeroportul central din Washington e ocupat de o grupare teroristă, care preia controlul asupra sistemelor de comunicaţii, ameninţând cu provocarea unor catastrofe aeriene dacă nu le vor fi satisfăcute anumite cereri. Soţia se află la bordul unui avion şi viaţa sa e în primejdie mortală, dar va fi salvată în ultimul moment de soţul ei după reţeta verificată în partea întâi.

În partea a treia "Die Hard With a Vengence", cei doi sunt din nou separaţi, McClane având de făcut faţă planurilor de răzbunare ale fratelui căpeteniei mafiote din prima parte. Acum, în partea a patra, al cărei titlu "Live Free or Die Hard" ("Trăieşte liber ori mori luptând") constituie o parafrază a deviziei statului New Hamphshire, este confruntat cu o situaţie nouă, legată de dezvoltarea higt-tech. În viaţa sa particulară, John McClane nu e lipsit de probleme: căsnicia lui, cum se vede, e tot timpul pe muchie de cuţit, spiritul său independent îl face să fie în veşnic conflict cu superiorii, iar la toate acestea se adaugă şi înclinaţia spre băutură...

"Yippee-ki-yay!"

John McClane este versiunea urbană a figurii mitice a călăreţului singuratic - cowboy-ul american (foto). Aceasta se vede şi din expresia sa favorită, strigătul de victorie când vine de hac numeroşilor săi duşmani: "Yippee-ki-yay!", care reproduce întocmai chiotul pe care-l dau eroii westernurilor în momentele lor de triumf. Limpede, nu?

Bătălia pe roluri secundare

Nici în "Die Hard 4", problemele de familie ale eroului nu sunt absente, de data aceasta ele îmbrăcând forma relaţiilor cu fiica sa, Lucy. Pentru rolul acesteia, a fost aleasă starleta în ascensiune Mary Elisabeth Winstead. Mare noroc pentru ea, deoarece rolul său a fost râvnit de nume sonore în lumea showbizului: cântăreaţa pop/rock Britney Spears, capricioasa actriţă de film Lindsay Lohan, colega ei Jessica Simpson şi, last but not least, răsfăţata Paris Hilton. Toate, dornice să joace alături de Bruce Willis, lucru socotit de ele o mare cinste. Cât priveşte restul distribuţiei, se cuvine relevată prestaţia tânărului Justin Long, în rolul hackerului care devine prietenul lui Bruce şi cea a lui Timotht Olyphant, în rolul personajului negativ. O pată de culoare aduce prezenţă exoticei actriţe Maggie Q, o corcitură polono-irlandezo-vietnameză, căreia îi revine tot o partitură negativă.

Performanţe la box-office

Primele trei părţi ale seriei au avut încasări de aproximativ 300 milioane de dolari în America şi 730 milioane pe plan mondial, fără a pune la socoteală sumele obţinute din vânzarea sau închirierea casetelor video şi a DVD-urilor. Performanţă mai mult decât mulţumitoare. Previziunile în ce priveşte partea a patra, a cărei premieră are loc în România concomitent cu cea din SUA, dovedind ce situaţie privilegiată au spectatorii noştri, sunt de asemenea din ce în ce mai optimiste, chiar dacă ne aflăm în plin sezon de vară sau tocmai de aceea.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite