Top 10 albume ale ultimilor 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În top se află albume ca „Nevermind“ (1991) al celor de la Nirvana şi „OK Computer“ (1997) al britanicilor de la Radiohead. Clasamentul celor mai bune zece materiale discografice lansate în ultimele două decenii şi jumătate a fost întocmit de revista britanică de muzică „Q“.

Pe prima poziţie s-a clasat albumul „OK Computer", cel de-al treilea material discografic scos pe piaţă de formaţia de rock alternativ Radiohead. Înregistrat între 1996 şi 1997 într-o magazie transformată în studio, undeva la ţară, în ţinutul Oxfordshire din Sud-Estul Marii Britanii, materialul le-a deschis drumul britanicilor către America. După ce a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie, „OK Computer" a reuşit să pătrundă şi în clasamentele americane, debutând pe locul 21 în topul Billboard 200. La vremea lansării, discul a primit numeroase comentarii pozitive din partea specialiştilor.

Un alt material discografic cu care Radiohead a intrat în topul revistei „Q" este „The Bends", poziţionat pe locul 8. Al doilea album din cariera trupei a fost lansat pe 13 martie 1995. Materialul a fost recompensat cu un triplu disc de platină pentru vânzările din Marea Britanie şi Canada, criticii numindu-l cel mai bun album rock contemporan.

Nirvana l-a surclasat pe Michael Jackson

Pe locul al doilea în clasamentul publicaţiei „Q" se află albumul „Nevermind" al rockerilor de la Nirvana, lansat în 1991. Acest al doilea album din cariera americanilor avea să schimbe traiectoria formaţiei pentru totdeauna. După ce a surclasat celebrul material „Dangerous" al lui Michael Jackson în topul „Billboard", albumul a început să câştige recunoaşterea internaţională. A fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume, a adus rock-ul alternativ în centrul atenţiei şi a fost numit unul dintre cele mai bune albume rock ale tuturor timpurilor.

U2 a înregistrat un mega-succes cu albumul  „Achtung Baby“ din 1991  Foto: afp

Rockerii de la Oasis ocupă poziţia a treia în top, cu discul „(What's The Story) Morning Glory?", lansat în octombrie, 1995. Condimentată cu certurile dintre fraţii Noel şi Liam Gallagher, munca la material s-a făcut destul de rapid, membrii formaţiei înregistrând câte o piesă pe zi. La puţin timp după lansare, albumul a ajuns în fruntea topurilor din Marea Britanie, unde a staţionat nu mai puţin de zece săptămâni. Tot în Marea Britanie, materialul discografic este al treilea cel mai bine vândut album.

Următorul loc din topul revistei „Q" este ocupat tot de Oasis, cu „Definitely Maybe" (1994), albumul de debut al trupei, care a furnizat hiturile „Supersonic", „Live Forever" şi „Cigarettes & Alcohol". Formaţia de indie rock Arctic Monkeys ocupă locul al cincilea, cu „Whatever People Say I Am That's What I'm Not", apărut pe piaţă în 2006. Cu un nume inspirat din filmul „Saturday Night and Sunday Morning" (1960), albumul a devenit cel mai rapid vândut album de debut al unei trupe (360.000 de exemplare în prima săptămână în Marea Britanie).

image

De la eroi la superstaruri

Cu influenţe deopotrivă americane şi irlandeze, cel de-al cincilea album de studio al legendarilor de la U2, numit „The Joshua Tree", s-a clasat pe locul 6. Albumul i-a transformat pe membrii formaţiei din „eroi în superstaruri", potrivit revistei americane „Rolling Stone". Şi pe bună dreptate, pentru că albumul i-a scos pe irlandezi din anonimat în 1987, formaţia fiind cunoscută până atunci mai mult pentru show-urile live decât pentru discurile lansate pe piaţă.

Totodată, cu acest material, trupa a bifat şi unele dintre cele mai mari hituri din istoria celor 35 de ani petrecuţi pe scenă: „With or Without You", „I Still Haven't Found What I'm Looking For" şi „Where the Streets Have No Name". Patru ani mai târziu, rockerii aveau să lanseze albumul „Achtung Baby", inclus şi el în clasamentul revistei „Q", pe locul 9. Înregistrat în Berlin în '90, materialul a devenit unul dintre cele mai de succes discuri lansate de U2, fiind vândut în peste 18 milioane de exemplare în întreaga lume.

Oasis a avut opt albume clasate pe primul loc topurile din Marea Britanie  Foto: afp

Poziţia a şaptea a fost ocupată de trupa britanică The Stone Roses (1983-1996), cu albumul cu acelaşi nume, lansat în 1989. Tot o formaţie britanică închide clasamentul: Muse, cu discul „Black Holes And Revelations" din 2006. Cu influenţe împrumutate de la formaţii ca Depeche Mode, Lightning Bolt şi Sly and the Family Stone, materialul a fost înregistrat în Franţa şi New York. A primit mai multe discuri de platină pentru vânzări şi a fost nominalizat la „Mercury Prize", care se acordă celui mai bun album al anului în Marea Britanie.

image

Record de vânzări

În Marea Britanie, albumul „(What's The Story) Morning Glory?" din 1995 al rockerilor de la Oasis este al treilea cel mai bine vândut album, după „Greatest Hits" al formaţiei Queen şi „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" al celor de la Beatles.

Top 10 cele mai bune discuri

1. „OK Computer" - Radiohead
2. „Nevermind" - Nirvana
3. „(What's The Story) Morning Glory?" - Oasis
4. „Definitely Maybe" - Oasis
5. „Whatever People Say I Am That's What I'm Not" - Arctic Monkeys
6. „The Joshua Tree" - U2
7. „The Stone Roses" - The Stone Roses
8. „The Bends" - Radiohead
9. „Achtung Baby" - U2
10. „Black Holes And Revelations" - Muse

18
milioane de exemplare a vândut albumul „Achtung Baby", al formaţiei U2.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite