Mircea Dumitru, fost ministru tehnocrat al Educaţiei, a fost ales preşedinte al Institutului Internaţional de Filosofie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dumitru Foto: facebook.com
Mircea Dumitru Foto: facebook.com

Profesorul universitar Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a fost ales în cursul acestei săptămâni preşedinte al International Institute of Philosophy (Institutul Internaţional de Filosofie).

Potrivit unui comunicat al Universităţii Bucureşti, votul de încredere al membrilor Institutului a fost dat în cadrul Adunării Generale, care a avut loc la Dubrovnik, în Croaţia, cu ocazia şedinţei anuale a institutului. Într-o postare pe facebook, Mircea Dumitru a mulţumit colegilor pentru încrederea acordată.

„Zilele acestea, colegii de la International Institute of Philosophy mi-au încredinţat mandatul de Preşedinte al institutului. Pentru mine este extrem de onorant şi reprezintă, în acelaşi timp, o responsabilitate publică faţă de ceea ce este filosofia astăzi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie să fie un mediu de dezbatere publică, în măsură să vină cu posibile soluţii la problemele grave culturale, economice şi politice pe care le traversăm cu toţii în această perioadă. Apoi, Institutul are datoria de a-i valorifica pe membrii comunităţii filosofice care, deşi provin din medii culturale foarte diverse, împărtăşesc viziuni diferite, au sensibilităţi şi temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animaţi de dorinţa sinceră de a dezbate în mod profund, serios şi deschis, problematica culturală complexă a lumii contemporane”, scrie Mircea Dumitru.

Cine este Mircea Dumitru

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru predă Filosofie analitică şi Logică filosofică la Universitatea din Bucureşti. El a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 7 iulie 2016 – 4 ianuarie 2017, în guvernul condus de Dacian Cioloş.

Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate şi incompletitudine, obţinând o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti cu o teză de filosofia limbajului despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe.

Institutul Internaţional de Filosofie a fost înfiinţat în anul 1937 la Paris, în timpul Congresului Descartes, de către Universitatea Sorbona şi Universitatea Lund din Suedia. Încă de la înfiinţarea sa, preşedintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, aşezându-l astfel sub protecţia autorităţilor publice.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite