UPDATE Demisiile celor 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au fost depuse la Ministerul Educaţiei, care vrea fonduri suplimentare pentru cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CNCS au decis să-şi dea demisia în bloc motivând reducerea masivă şi dezechilibrată a finanţării proiectelor de cercetare de către Ministerul Educaţiei    FOTO: Arhiva Adevărul
Membrii CNCS au decis să-şi dea demisia în bloc motivând reducerea masivă şi dezechilibrată a finanţării proiectelor de cercetare de către Ministerul Educaţiei    FOTO: Arhiva Adevărul

Cei 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), în frunte cu preşedintele CNCS, doctorul Mihai Dima, şi-au semnat luni după-amiază demisiile. Acestea  se află în momentul de faţă pe masa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform declaraţiilor date adevărul.ro de către Dima.

UPDATE 19:00 - Conducerea Ministerul Educaţiei (MEN) s-a consultat cu reprezentanţii Biroul Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare (PRCP) pentru examinarea problemelor derularii activităţilor de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, în perioada imediat urmatoare şi pe întreg anul 2013, se arată într-un comunicat MEN.

S-a convenit că urmează să se depună toate eforturile posibile pentru o eventuală suplimentare a alocărilor bugetare destinate activităţilor de cercetare în anul 2013, precum si pentru asigurarea fondurilor necesare derularii normale a proiectelor în anii 2014 si 2015.

PRCP susţine măsurile ministerului şi propune analiza periodică a implementării acestora, cu aplicarea de eventuale ajustări, în funţie de evoluţie şi în vederea atingerii scopului pentru care au fost stabilite, se mai arată în comunicat.

UPDATE 14:33 - Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor studenţeşti din România s-au declarat solidari cu protestul cercetătorilor.

"ANOSR constată cu regret că subfinanţarea educaţiei şi a cercetării româneşti şi gestionarea deficitară a unor mecanisme de finanţare publică îşi fac văzute efectele din ce în ce mai mult. Reprezentanţii studenţilor sunt solidari cu cercetatorii afectati de micşorarea unilaterală a valorii granturilor de cercetare şi se opun măsurilor anunţate de UEFISCDI, structură a Ministerului Educatiei Nationale", se arată într-un comunicat ANOSR.

"Progresul României este imposibil fără o investiţie corespunzătoare, gestionată corect, în educaţie şi cercetare şi Guvernul României ar trebui să înţeleagă asta şi să ia măsurile care se impun în practică, nu doar în declaraţii publice" , a declarat Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR .


"Ieri am înaintat domnului ministru Pricopie demisia în bloc a membrilor consiliului. În acest moment nu mai avem atribuţii legate de CNCS. Aspectele referitoare la viitorul consiliului sunt în responsabilitatea exclusivă a Ministerului Educaţiei Naţionale", a declarat pentru Adevărul, preşedintele CNCS, Mihai Dima, fizician şi cercetător specializat în Fizica Schimbărilor Climatice.

În ceea ce priveşte efectele de lungă durată a conflictului care a dus la demisia în bloc a CNCS, fără precedent, Dima spune că vor fi negative şi se vor resimţi mult timp în lumea cercetării din România.

"Efectul reducerilor masive ale bugetelor proiectelor de cercetare este devastator. Nu se pot aştepta rezultate competitive pe plan internaţional fără a asigura stabilitatea finanţării. Veniturile unor membri ai echipelor proiectelor depind exclusiv de bugetele alocate iar, datorită reducerilor masive, este posibil ca aceştia să renunţe la cercetare sau să opteze pentru o carieră în străinătate. Ar fi păcat ca ceea ce s-a construit cu mare efort în ultimii ani sî fie distrus atât de uşor.", a explicat Dima.

demisie_grup_cncs

Demisie în bloc, fără precedent

El a mai spus că toţi cei 17 membri ai consiliului, înfiinţat în 2011, au decis să-şi dea demisia în bloc motivând reducerea masivă şi dezechilibrată a finanţării proiectelor de cercetare, fără consultarea CNCS.

"Suntem nemultumiţi de reducerea masivă a fondurilor alocate competiţiilor de proiecte de cercetare coordonate de CNCS, aceasta fiind realizată fără transparenţă şi fără să se ţină cont de propunerile Consiliului", a spus Dima, vineri, pentru adevărul.ro.

Practic, în afară de suplimentarea finanţării, CNCS a cerut ca, în cazul unei reduceri a bugetului, tăierile să fie distribuite mai echilibrat între programele de cercetare din 2011 şi 2012, iar acestea să nu depăşească 20-40% din bugetele stabilite iniţial, la contractarea proiectelor.

Însă, susţine Dima, există programe unde nu s-au făcut reduceri deloc, în timp ce în cazul altora bugetele au fost înjumătăţite, ceea ce "va duce la eşecul multor proiecte începute deja şi deci la irosirea banilor alocaţi până acum".

"Vorbim mai ales de proiectele cu caracter experimental, unde nu vor mai exista fonduri pentru întreţinerea şi utilizarea aparaturii de laborator. Ministerul Educaţiei (MEN) face reduceri mari ale bugetelor proiectelor aflate în derulare, a căror selecţie a fost făcută cu evaluatori externi (astfel banii au ajuns la cei mai competenţi cercetători) şi tot MEN anunţa demararea unei competiţii noi de proiecte în care evaluarea se va face cu experţi cu recunoaştere "naţională şi internaţională" (altfel spus, cei mai mulţi vor fi români, dacă nu cumva toţi). Având în vedere ca în România cercetătorii dintr-un domeniu se cunosc toţi între ei, este clar că evaluarea nu poate fi obiectivă. În acest mod este deschisă calea pentru irosirea resurselor financiare, prin direcţionarea banilor în funcţie de interese şi intenţii ascunse", a mai declarat Mihai Dima pentru adevarul.ro.

Noii membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), propuşi de universităţile din care provin, urmează să fie desemnaţi în zilele următoare.

Cum este afectată cercetarea prin bugetul pe 2013

Potrivit membrilor CNCS, „intrarea în vigoare a bugetului de stat pe anul 2013 şi deciziile subsecvente ale Ministerului Educaţiei Naţionale au condus la următoarele măsuri:

- întârzierea deschiderii finanţării pe anul curent, pentru toate proiectele aflate în derulare din cadrul programelor Resurse Umane şi Idei;

- reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate în derulare în competiţiile PCE2011 şi PCCE2012;

- întârzierea cu 4 luni a anunţării proiectelor finanţate în cadrul programelor Resurse Umane şi Idei (competiţia 2012), raportat la momentul finalizării procesului de evaluare (noiembrie 2012). Mai mult, chiar dacă a fost anunţată deschiderea finanţării pentru proiectele PCE 2012 începând cu semestrul doi al anului în curs, lipseşte încă lista finală cu proiectele propuse spre finanţare;

- reducerea cu 6 luni a duratei de desfăşurare (cu reducerea bugetară aferentă) a tuturor proiectelor de tip PCE finanţate în competiţia din 2012 reducerea la 15% a ratei de succes pentru competiţiile PCE, TE şi PD organizate în anul 2012, după ce în decembrie 2012 UEFISCDI şi CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conformă cu bugetul total anunţat prin pachetele de informaţii pentru toate cele trei competiţii;

- întreruperea continuităţii programelor, prin ne-deschiderea unei noi competiţii pentru cele trei principale instrumente de finanţare aflate în coordonarea CNCS, şi anume: PCE, TE si PD”. Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice precizează că „toate aceste modificări au fost anunţate fără nici o consultare prealabilă a CNCS.

Ce spun oficialii Ministerului Educaţiei

”Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării - dezvoltării - inovării, în conformitate cu Legea nr. 5 din 21 februarie 2013 (Legea bugetului de stat pe anul 2013). În prezent, sunt în curs de perfectare actele adiţionale pentru proiectele contractate anterior, respectiv contractele pentru proiectele din competiţiile Resurse Umane 2012, concomitent cu lansarea noii competiţii în cadrul programului Parteneriate. Urmează ca, începând cu semestrul al doilea al acestui an, să fie contractate proiectele Idei selectate prin competiţia încheiată la finele anului trecut”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite