VIDEO Ben Hanlin, magicianul venit să-i înveţe pe elevii români secretele sale: „Am început trucurile pentru că mă plictiseam la şcoală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magicianul britanic Ben Hanlin a sosit în România, vineri, pentru a da o serie de reprezentaţii de magie în şcoli din Bucureşti, prin care le arată elevilor o abordare mai distractivă pentru învăţat. Împreună cu alţi trei magicieni, Hanlin prezintă o emisiune la Discovery Channel în care îmbină ştiinţa cu magia în ideea de a aduce publicului un spectacol distractiv şi instructiv în acelaşi timp.

Unul dintre trucurile prezentate de Hanlin la o şcoală din Bucureşti demonstrează cât de puternică poate fi forţa de frecare.

Magicianul ia două atlase mari cu mii de pagini şi coperte de carton şi le întrepătrunde foile ca la un set de cărţi. Îl invită pe un tânăr din public să vină în faţă pentru demonstraţie.

"Tu tragi de un capăt şi eu de celălalt să vedem dacă reuşim să desprindem cărţile". Nu se întâmplă nimic, paginile atlaselor sunt parcă lipite între ele. "Bine, care dintre voi poate să-mi spună de ce nu s-au desprins cărţile?".

Un băiat mai isteţ ridică mâna şi spune: "Forţa de frecare!". "Câţi dintre voi credeţi că este vorba de forţa din frecare?", întreabă Hanlin. Majoritatea copiilor ridică mâna.

Magicianul exclamă încântat şi le explică mai detaliat ce s-a întâmplat cu paginile cărţilor, apoi le arată o secvenţă din emisiunea de la Discovery în care Hanlin apare împreună cu alţi trei magicieni.

Prezentatorii au făcut o cascadorie pentru a testa cât de rezistente pot fi două cărţi ale căror pagini sunt întrepătrunse. Au venit cu ideea de a încerca un bungee jumping, numai că au tăiat coarda la jumătate şi au ataşat de fiecare capăt câte o carte. Unul dintre prezentatori s-a încumetat să se arunce de pe o macara cu această coardă improvizată. "Mai e şi azi cu noi, nu vă faceţi griji", le spune Hanlin copiilor.

Într-un interviu acordat pentru adevărul.ro, Hanlin povesteşte cum a ajuns să fie magician, cum a început, copil fiind, să facă mici trucuri pentru colegii de clasă şi cum a renunţat la o slujbă de birou pentru a-şi încerca norocul făcând ceea ce-i place cel mai mult - magie.


 

Cum ai început să faci trucuri de magie?

Când eram mic stăteam în spatele clasei la ore şi mă plictiseam teribil, aşa că am început să fac trucuri din acelea cu cărţi de joc pe care le arătam prietenilor mei, care mă rugau să dau tot mai multe demonstraţii. În timp, hobby-ul acesta a devenit un fel de obsesie aşa că nu m-am mai oprit de 12 ani încoace.

Cum ai învăţat trucurile?

Am cumpărat o carte pentru magicieni începători şi am învăţat să fac toate trucurile din ea, apoi am trecut la o carte mai avansată şi tot aşa. M-am alăturat unor cluburi de magie şi am început să cumpăr tot felul de lucruri de la magazine pentru magicieni. Aşa am învăţat.

Care a fost prima ta slujbă?

Spălam vase într-un restaurant, o muncă foarte plictisitoare, dar prima mea slujbă adevărată a fost pentru o companie imobiliară unde m-am angajat imediat după ce am terminat facultatea. Mă plictiseam îngrozitor stând la un birou şi mi-am zis că nu pot face asta aşa că am renunţat ca să îmi încerc norocul cu ceea ce îmi plăcea cu adevărat.

Când ţi-ai dedicat viaţa magiei?

Acum patru ani, când am renunţat la acea slujbă gândindu-mă că dacă e să aleg ce voi face pentru tot restul vieţii, atunci m-am hotărât că vreau să fac magie fiindcă vreau să mă bucur de viaţă.

Ce se întâmplă odată ce ai luat decizia să devii magician, cum începi, cum ajungi să şi trăieşti din asta?

La început îţi suni părinţii şi îi întrebi dacă te primesc înapoi acasă pentru câteva luni fiindcă nu ai nici un ban, sperând că vor fi de acord, altfel o să ai probleme. Începi prin demonstraţii de magie în stradă. În Marea Britanie, cultura reprezentaţiilor şi spectacolului în stradă este destul de dezvoltată, într-atât încât dacă ai nevoie să faci ceva bani pentru început, aduni public în stradă şi ceri bacşiş pentru trucurile pe care le faci.

Aşa începi să fi chemat la petreceri, evenimente sau nunţi şi să fii plătit mai bine. Tot mai multă lume aude de tine şi cu puţin noroc ajungi şi la televizor, poate chiar să lucrezi pentru Discovery Channel, care este o experienţă extraordinară.

Cum ai ajuns la emisiunea Britain's Got Talent?

La Britain's Got Talent, magicienii nu ajung foarte departe în competiţie, faţă de România, unde am aflat că a câştgat  un mentalist (Cristan Gog), lucru care nu s-ar întâmpla niciodată în Marea Britanie fiindcă, nu ştiu de ce, dar juriul de la noi nu prea este impresionat de trucurile de magie.

Eu am fost primul magician care a primit trei de "da" de la toţi membrii juriului şi asta se întâmpla în 2010. Am fost selectat din 200.000 de candidaţi, dintre care numai 120 au ajuns în concurs.  A fost distractiv, o experienţă interesantă.

Ce ai făcut după Britain's Got Talent?

Am continuat să dau reprezentaţii de magie în stradă şi la evenimente şi apoi am început să fac video-uri pe care le-am postat pe youtube pe canalul MagicBoyTV. Prietenii mei şi cu mine ne mai foloseam şi de Facebook sau Twitter ca să găsim vedete pe care să le oprim în stradă cu o reprezentaţie de magie.

Era o provocare să găsim într-o zi o persoană cunoscută pentru care să facem câteva trucuri de magie. Video-urile acestea fac ceva afişări pe youtube şi am reuşit să acostăm personalităţi precum David Hasselhoff.

La sfârşitul anului trecut ne-am dus la Hollywood ca să găsim cât mai multe vedete şi am dat peste Jaime Foxx, Mikey Rourke şi Arnold Schwarzenegger, care nu a fost foarte interesat.  În continuare mai fac astfel de video-uri pentru youtube.

Cum ai ajuns să faci o emisiune la Discovery Channel?

Cineva de la televiziune a văzut video-urile mele pe youtube şi a zis că tipul ăsta face ceva diferit, care este şi ideea din spatele acestui show. Suntem patru prezentatori diferiţi care vin din America, Australia, Canada şi cu mine, din Marea Britanie. În Regatul Unit, producătorii au chemat 20 de magicieni la audiţii şi m-au ales tocmai pe mine.

Nici unul dintre noi nu este un magician tradiţional din acela cu pelerină care scot porumbei din joben. Am încercat să facem altceva, să experimentăm cu cascadorii, camera ascunsă, reprezentaţii de magie în stradă.

Cum este emisiunea pe care o faceţi?

Combinăm magia cu ştiinţa, un lucru foarte interesant şi distractiv, iar Discovery difuzează deja emisiunea în vreo 200 de ţări. Aş vrea să pot spune că le-am vizitat pe toate, dar, din păcate, am fost în turneul de promovare doar în Amsterdam, Istambul, Ungaria şi România.

Mi-a plăcut întotdeauna ştiinţa, care pare a fi magie câteodată. Când înveţi despre ştiinţă în şcoală şi profesorul îţi arată diferite experimente, e ca şi cum ar fi o demonstraţie. În cazul show-ului, noi, prezentatorii, ne-am putut folosi de talentul nostru pentru a le arăta oamenilor lucrurile astea într-un mod distractiv, magic.

Cum te descurci în faţa unui public de copii?

Copiii sunt de cele mai multe ori cel mai greu de impresionat public din lume, poate şi cel mai bun fiindcă, spre deosebire de adulţi, ei urmăresc totul şi nu le scapă nimic. Dacă greşeşti cu ceva, îţi spun, ceea ce înseamnă că eu trebuie să muncesc şi mai mult.

Când mă gândesc că eu am început să fac trucuri de magie la vârsta lor fiindcă mă plictiseam la orele de ştiinţă, spre exemplu, îmi dau seama cât de uimitor este acum că am ajuns să le prezint, în şcoală, ştiinţa prin magie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite