VIDEO Oficialii au anunţat „cruciada împotriva corupţiei din educaţie”. Ce sfaturi le-au dat directorilor de şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectoratul şcolar Bucureşti i-a chemat la raport pe toţi directorii de şcoli
Inspectoratul şcolar Bucureşti i-a chemat la raport pe toţi directorii de şcoli

După scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, conducerea Inspectoratului Şcolar Bucureşti i-a avertizat pe directori, adunaţi marţi la Colegiul „Mihai Viteazul”, unde pot apărea faptele de corupţie. Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, au anunţat oficialii din Educaţie, care le-au transmis un mesaj dur printr-un avertisment adresat directorului unui liceu unde urma să se discute despre şpaga de la Bac.

UPDATE: Oficialii din Educaţie au transmis un avertisment dur directorilor din Bucureşti privind tolerarea actelor de corupţie.

Secretarul general de la Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, a spus unui director din sală, fără a-l nominaliza sau arăta, că ar fi bine să nu se petreacă ceea ce a auzit că s-ar pune la cale într-un anumit liceu din Capitală, la şedinţa cu părinţii de marţi seară, mai exact să se strângă bani pentru Bac-ul din vară, 270 de lei de părinte.

„La liceul la care în această seară, la ora 5 (n.r. ora 17) urmează să aibă loc şedinţa cu părinţii cu clasele a XII-a, vă rog - verificaţi când ajungeţi acasă cine are în liceu clasa a XII-a F (n.r. - şedinţă) în această seară - să spună dirigentului că nu trebuie să strângă 270 de lei pentru Bacalaureat, pentru că-l arestăm”, a avertizat Gabriel Ispas, într-o înregistrare obţinută de Digi24.

Acesta a explicat ulterior la Digi24 că scopul său, ca profesor, ca secretar de stat, „este de a preveni faptele de corupţie nu de a le combate”.

"A fost o informaţie privată pe care am primit-o, nu este o informaţie oficială primită la Ministerul Educaţiei. O persoană pe care o cunosc mi-a spus siderată că există o discuţie cum că ar trebui să se strângă bani pentru bacalaureat. Faptele de corupţie din educaţie nu sunt generalizate, nu vorbesc despre un fenomen generalizat. Nu i-am prevenit, am spus că dacă cineva avea de gând să facă asta să îşi dea demisia. Bacalaureatul nu a avut loc, şedinţa nu s-a petrecut, eu sunt profesor de drept, nu se pune problema favorizării unui infractor. Le-am dat un exemplu unor profesori. Dacă fapta s-ar fi petrecut, dacă ar fi avut loc discuţia cu părinţii ar fi fost alte elemente. Eu le-am spus: nu vă gândiţi că ce fac colegii noştri nu se află, se află în maximum şapte zile”, a declarat la Digi24 Gabriel Ispas.

În următoarele două săptămâni inspectorii şcolari vor avea întâlniri cu toţi directorii pentru a discuta problema fondului clasei şi a modului în care aceşti bani circulă în şcoli, ce este permis şi ce nu, dar şi cum să se evite situaţiile de corupţie în şcoli.

UPDATE: Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupţiei, a anunţat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas, potrivit Mediafax.

Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) a declarat, marţi, într-o conferinţă că le-a transmis directorilor de şcoli că ministerul a declanşat "o cruciadă împotriva corupţiei din educaţie" şi i-a invitat pe toţi "să fie parte a rezolvării problemei şi nu cauză a soluţiilor".

"După ce am aprobat strategia anticorupţie, vom aproba şi codul etic şi vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancţionată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional", a mai spus Ispas.

299 de sesizări de corupţie

El a mai menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 - 30 de ani.

„Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toţi actorii să facem un învăţământ mai bun, (...) nu discutăm numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa scocietăţii. Sunt atât de mulţi profesori cu calităţi extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie să întineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas.

Secretarul general adjunct a mai spus că Ministerul Educaţiei a înregistrat, online, 299 de sesizări de fapte de corupţie, dar nu toate s-au confirmat.

"Sesizarea de la Şcoala 10 a avut numărul 298. (...) Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, implicarea învăţătorilor, profesorilor şi diriginţilor în colectarea de bani sau vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de către cadrele didactice a achiziţiei anumitor broşuri", a completat Ispas.

UPDATE: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis Executivului o scrisoare prin care cere ca Guvernul României, parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, să adopte măsuri urgente de modificare a legislaţiei prin care să fie interzis fondul clasei, printre altele.

Concret, sindicaliştii cer:

1.  să se interzică constituirea aşa-numitului „fond al clasei”, inclusiv implicarea părinţilor în gestionarea acestuia;
2.  să se instituie, prin lege, măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ care sunt, din ce în ce mai des, victime ale violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, fără a avea la dispoziţie nicio pârghie pentru a interveni împotriva celor care recurg la asemenea acte;
3.  să se regândească sistemul de salarizare a personalului din învăţământ pentru că, numai printr-o salarizare motivantă, profesia de dascăl va deveni atractivă pentru cadrele didactice cu vocaţie.

„Nu trebuie uitat că astfel de practici, ca şi încurajarea constituirii „fondului clasei”, atât de mult hulit, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat şi în salariile de mizerie ale cadrelor didactice”, susţine Simion Hăncescu, liderul FSLI, adăugând că măsura trebuie compensată cu acordarea celor 6% din PIB educaţiei.

„Realităţile sistemului educaţional românesc demonstrează însă că învăţământul de stat nu este efectiv gratuit şi că şcoala românească este nevoită să apeleze, sub diferite forme, la sprijinul financiar al părinţilor, pentru a putea supravieţui, deoarece statul şi comunitatea locală sunt incapabile să asigure resursele financiare necesare pentru asigurarea unor condiţii materiale minimale pentru buna desfăşurare a procesului instructiv - educativ”, a explicat Hăncescu.


Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti discută, marţi, cu directorii şcolilor despre problema fondului clasei şi prevenirea corupţiei în unităţile de învăţământ, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală.

Inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru le-a prezentat directorilor şcolilor din Capitală o listă cu activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie în sistemul de învăţământ, potrivit Mediafax.

Unde pot apărea faptele de corupţie în şcoli:

  • înscrierea la clasa pregătitoare
  • constituirea claselor la început de an şcolar
  • transferul elevilor
  • activitatea şcoală după şcoală
  • meditaţii particulare cu elevii de la clasă
  • constituirea fondului comitetului de părinţi
  • organizarea opţionalelor
  • materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite în şcoli, caz în care profesorii se transformă în agenţi comerciali
  • concursuri cu plată (dacă asociaţiile de părinţi susţin astfel de acţiuni, atunci îşi asumă responsabilitatea acestora)
  • organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar sau de semestru
  • examenele naţionale, cele de definitivat şi de titularizare.


"Trag un semnal clar de alarmă asupra acestor activităţi, semnal de alarmă pe care vreau să îl asumăm cu toţii", a declarat Trăistaru, în întâlnirea cu directorii şcolilor din Capitală, citat de Mediafax.

Fondul clasei, desfiinţat

Trăistaru a mai spus că, din punctul său de vedere, fondul clasei ar trebui desfiinţat, dacă există asociaţii de părinţi, pentru că până în prezent acesta nu are gestiune.

Întâlnirea, de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, are loc la câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a solicitat inspectorilor generali şcolari să discute cu directorii de şcoli despre problema colectei ilegale de fonduri de către profesori de la elevi sau părinţi, reglementarea statutului fondului clasei şi interzicerea vânzării în unităţile de învăţământ a materialelor didactice şi auxiliare.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a cerut, în 10 ianuarie, inspectorilor şcolari ca în următoarele două săptămâni să aibă întâlniri cu toţi directorii şi să discute problema fondului clasei şi a modului în care aceşti bani circulă în şcoli, ce este permis şi ce nu, dar şi cum să se evite situaţii de corupţie în şcoli.

De asemenea, Pricopie le-a cerut să le transmită directorilor de şcoli că vânzarea de cărţi şi auxiliare în unităţile de învăţământ, susţinută de unele edituri, este ilegală, iar profesorii nu au voie să devină agenţi comerciali.

Alte cazuri sesizate către ISMB

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu".

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei. Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Cazul învăţătoarei Dana Blându

Comisia de anchetă a Şcolii Gimnaziale Nr. 10 „Maria Rosetti” a decis în unanimitate vineri să o demită pe învăţătoarea Dana Blându, care a fost filmată de părinţi în timp ce le cerea bani pentru cadourile de Crăciun ce urmau să fie împărţite angajaţilor şcolii. Avocaţii acesteia au anunţat de atunci că vor contesta în instanţă această decizie, iar dascălul s-ar putea întoarce la catedră.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat la puţin timp de la această hotărâre că salută atitudinea mamei care a sesizat acest caz.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10. 

Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

De asemenea, pe numele învăţătoarei a fost depusă şi o plângere penală, pe data de 30 decembrie 2913, de către ISMB, dosarul fiin acum în ancheta poliţiştilor Capitalei.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Mercurialul cadourilor în şcolile din România

DECIZIE Învăţătoarea de la Şcoala 10 abonată la banii părinţilor a fost demisă. Ministrul Educaţiei: „Este lăudabilă atitudinea mamei care a făcut sesizarea”

STUDIU Cât de respectaţi sunt profesorii în lume

Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează, nu vor fi concedieri şi se vor da salariile

În şcolile din Vaslui, „atenţiile“ pentru dascăli vin sub formă de „sponsorizări“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite