Liceele ruşinii: toţi elevii au picat la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Promovabilitate 0“ este eticheta care a făcut carieră în ultimele zile. În carnetele de note ale „repetenţilor“ de la Bac sunt însă note bune. Mulţi dintre elevii fără nicio şansă la testul de maturitate aveau note acceptabile sau chiar bune la clasă.

Până anul acesta ar fi părut o excepţie de la regulă. Cu ocazia acestui Bacalaureat, destul de multe liceee au anunţat că nu au promovaţi, ori doar câţiva elevi au trecut. Li s-a întâmplat, în premieră şi unor elevi bucureşteni, cei care au urmat cursurile Grupului Şcolar Industrial „Timpuri Noi". Promovabilitatea nu mai e la fel de scăzută după contestaţii, dar discrepanţa dintre notele de la clasă şi cele de la Bac rămâne vizibilă.

Mihai Giurea, de pildă, a fost unul dintre cei mai buni elevi ai grupului şcolar şi nu se aştepta la nota dezastruoasă de la examen: 1,35 la matematică. „Aveam 7 în şcoală, dar la Bacalaureat a fost cumplit. Profesorul de la clasă ne‑a predat numai anumite chestii: matricea, logaritmii. Ori la Bac erau lucruri de care nici măcar nu auzisem la ore", povesteşte Mihai. El acuză schimbările din învăţământ. „Sistemul este dereglat. E bătaie de joc!

Acuză inconsecvenţa politicilor educaţionale

"Dacă ştiam că voi da Chimie la Bac aveam grijă să aprofundez şi eu nişte lucruri în clasele a IX-a şi a X-a. Ăştia de la minister să dea o lege care să fie valabilă măcar pentru o perioadă de cinci ani, nu să ne zăpăcească", spunea tânărul care va încerca din nou să ia Bac-ul, în a doua sesiune.

Directoarea liceului, Gabriela Lungu, nu are nici ea explicaţii pentru contra-performanţele elevilor. „Aveau rezultate medii la matematică, 6 sau 7. Nu înţeleg de ce notele au fost aşa de mici la examen", se arată nelămurită directoarea.

Contestaţiile au ridicat promovabilitatea cu 2%

După contestaţii, unii dintre absolvenţii liceului se pot lăuda şi cu diploma de Bac. Alexandru se numără printre norocoşi şi nu-şi ascunde bucuria: „Nu-mi vine să cred! Mi-au dat 60 de sutimi la matematică!". Alexandru luase peste peste 8 la chimie şi română, dar picase cu 4.80 la matematică.

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Capitalei, promovabilitatea la Bacalaureat a crescut cu două procente după contestaţii, de la 59% la 61%. „În total, 400 de copii au promovat în urma recorectării lucrărilor", precizează inspectorul general Cristian Alexandrescu. În total, în Bucureşti fuseseră înregistrate 8.000 de contestaţii.

Campionii Bac-ului pleacă la studii

„Dacă unor candidaţi le‑au fost crescute mediile, nu toţi au promovat. Sunt medii care au crescut, spre exemplu, de la 3 la 4, deci elevii respectivi nu au promovat", spune Alexandrescu.

Deocamdată, nimeni nu va fi pedepsit

Peste zece licee din România sunt în situaţia de a anunţa că niciunul sau foarte puţini dintre elevii lor nu au trecut de Bacalaureat.

Ele nu riscă să se închidă, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă noua lege a Educaţiei ar fi intrat în vigoare. În urmă cu câteva luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ameninţa că nu va mai tolera instituţii neperformante în învăţământul românesc. În urma publicării rezultatelor la Bacalaureat, ministrul şi-a mai îndulcit discursul, anunţând că nu doreşte să ia măsuri punitive. „Deja facem o analiză în sistem pentru a descoperi tarele pe care mai toţi le ştim", a afirmat ministrul Educaţiei.

Opiniile voastre

Sute de cititori www.adevarul.ro au comentat performanţele și eșecurile de la Bacalaureat.

Luminiţa
Copilul meu mai avea nevoie de 10 sutimi. Avea media 5.90 şi nu i-au dat nimic la contestaţii. Am o părere foarte proastă despre Bacalaureatul de anul acesta. Nu ştiu ce comisie a fost la corectare, dar cred că şi-au bătut joc de copii.

Deanna09
Fiecare elev trebuie să trateze cu toată seriozitatea acest examen, încă din momentul în care un copil îşi propune să ajungă să dea Bacalaureatul. Baftă celor care vor da examenul în sesiunea din toamnă şi felicitări celor care au luat examenul în această sesiune!

Gabi
Nu înţeleg de ce sunt atât de multe locuri la facultăţi. Ca să facă facultate toţi repetenţii, sau ca să se umple de bani profesorii universitari? Propun să se micşoreze numărul de locuri şi veţi vedea cum creşte calitatea! Propun să se reducă cu 60%!

Participant_la_bac
Subiectul la matematică nu a fost greu, ci chiar mult mai simplu decât variantele propuse în anii anteriori. Acum s-a făcut dreptate, într-o oarecare măsură pentru cei care 4 ani de zile au făcut un echilibru între studiu şi distracţie! Nu are nimeni nicio scuză pentru rezultatele obţinute!

Elena
Nu au existat baremuri publice anterioare examenului, dar au existat imediat după examen, la două ore şi jumătate! Copiii s-au evaluat cu profesorii lor. Domnii din inspectorat ar trebui să se gândească că, de fapt, acest examen este un examen al ruşinii pentru profesori, arată capacitatea lor de a şcoli nişte copii!

Mery
România este o ţară fără viitor, cu oamenii corupţi. Nu e de mirare, că nu se recunosc diplomele în străinătate, deoarece sunt cumpărate. Copiii buni sunt demoralizaţi: li se dau note mici, pentru că nu au bani să dea la profi. Îmi e ruşine cu această ţară din care am plecat cu mulţi ani în urmă!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite