Experienţă la ASE: comerţ cu Festivalul „George Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul şi dirijorul american Murray Perahia, încadrat de două dintre studentele implicate în proiect
Pianistul şi dirijorul american Murray Perahia, încadrat de două dintre studentele implicate în proiect

Studenţii sunt tentaţi să vină în număr mare la orele unde predarea după manual pierde teren în faţa metodelor noi ale universitarilor. Profesorii care au şcoala vieţii ştiu că interesul tinerilor trebuie trezit prin „puterea exemplului“ şi nu prin vorbe goale.

Ioan Schileru predă la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Una din principalele sale preocupări a fost ca studenţii săi să experimenteze „pe propria piele" ce înseamnă comerţul. În consecinţă, anul trecut, profesorul universitar şi-a implicat studenţii în organizarea Festivalului „George Enescu", pentru ca aceştia să poată pună în practică tot ce-au învăţat la ore.

Economiştii şi muzica

„Într-o zi am vorbit la un curs despre comerţul ştiut de toată lumea şi de cel cunoscut de puţini, cum ar fi comerţul cu evenimente. Ulterior, am comunicat că este posibil să participe la festival câţiva din cei mai merituoşi studenţi de la noi", povesteşte profesorul.
A urmat un adevărat examen: „Am făcut trieri, am discutat despre Enescu, am făcut scenarii pe marginea atribuţiilor din cadrul festivalului", menţionează Ioan Schileru.

Studenţii selecţionaţi au avut în grijă aspecte organizatorice foarte particularizate: însoţiri de personalităţi ori grupuri (orchestre), monitorizarea mijloacelor de transport, primirea la sală, oferirea de flori pe scenă, dar şi ţinerea unor evidenţe pur contabile a cheltuielilor care se derulează zi şi noapte.

„Am realizat că experienţa i-a facut mai curajoşi: mulţi din cei ce au fost la festival mi-au cerut recomandări pentru burse şi unii au fost sau mai sunt plecaţi în străinătate", a conchis profesorul. Cosmin Şerbănescu, profesor la Facultatea de Finanţe din cadrul ASE Bucureşti, se bazează pe propriul stil de a preda, ca să-i atragă pe studenţi la ore.

Fiscalitate la prima oră

„Eu consider că cei care vin la mine sunt mânaţi exclusiv de maniera de predare. Dovadă este faptul că, de regulă, am orele fie foarte dimineaţă, fie foarte târziu. Nu poţi să întorci spatele unor oameni de nici 20 de ani care vin să poarte un dialog despre fiscalitate şi asigurări la răsăritul soarelui".

Profesorul obişnuieşte să spună că „teorie poata să citească oricine şi să înţeleagă, în mare, despre ce este vorba. Cea mai eficientă metodă este pe bază de exemple, întrucât se fixează categoric la nivelul creierului". De asemenea, profesorul nu agreează citirea referatelor la seminarii, care poate fi „extrem de plictisitoare pentru ceilalţi". Astfel, Cosmin Şerbănescu le cere întodeauna studenţilor săi să discute pe marginea noţiunilor pe care nu le înţeleg. În schimbul răspunsurilor şi criticilor făcute în urma dezbaterilor create, studenţii primesc puncte în plus.

Profesorul crede că „nu există cursul optim sau metoda infailibilă de predare. Totul trebuie adaptat la studenţi, iar gradul lor de interes trebuie câştigat prin elemente atractive, nu indus prin frica de a pica examenul".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite