Cum vor putea elevii să plece în excursie cu şcoala. Noile reglementări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi de timp liber organizate în învăţământul preuniversitar vor fi organizate după un nou Regulament-cadru, care a fost aprobat marţi de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Documentul stipulează şi o serie de obligaţii pentru toţi participanţii la tabere sau excursii, elevi, profesori şi părinţi, iar una dintre schimbările majore este că mută decizia privind aprobarea acestor activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers necesar pentru simplificarea procesului organizatoric.

De asemenea, a fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte.

Noul regulament face distincţie clară între activităţile realizate în localitatea în care se află unitatea de învăţământ şi cele din altă localitate, reducând astfel birocraţia în cazul activităţilor derulate în localitate.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) mai precizează că a fost simplificat şi formularul prin care părintele/tutorele legal îşi exprimă acordul de participare a copilului.

Un profesor supraveghetor la 10 copii

Totodată, noul regulament permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor de învăţământ.

Astfel, cadrele didactice şi/sau unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să ia toate măsurile în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă ale elevilor/preşcolarilor pe durata activităţii respective, inclusiv să se asigure că existe acordul părintelui/tutorelui legal privind participarea copilului la excursii/tabere/expediţii.

În ceea ce priveşte copiii implicaţi, aceştia vor fi obligaţi să respecte condiţiile de siguranţă pe parcursul deplasărilor în grup, să nu recurgă la acte de violenţă pe parcursul deplasării, să nu pericliteze securitatea participanţilor, să se comporte civilizat şi să nu distrugă bunuri,  să manifeste un comportament responsabil faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi participanţi la tabără şi să nu aducă şi să nu consume tutun, alcool, substanţe stupefiante şi psihotrope.

Cadrele didactice organizatoare vor trebui să sesizeze autorităţile competente cu privire la toate aspectele care ţin de siguranţa şi protecţia participanţilor la activitate, să asigure câte un cadru didactic însoţitor pentru fiecare 10 elevi participanţi, să ia măsuri de prevenire a riscurilor de vătămare a participanţilor şi să adapteze activităţile la vârsta, stadiul de dezvoltare, nevoile şi ritmul elevilor participanţi.

Cum se organizează taberele în prezent

În momentul de faţă, organizarea taberelor pentru şcolari şi preşcolari reprezintă o adevărată corvoadă, potrivit profesorilor, care susţin că sunt nevoiţi să întocmească un dosar pentru desfăşurarea activităţii, să obţină ulterior avizul conducerii unităţii de învăţămţânt şi aprobarea inspectoratului şcolar pentru deplasare, dar şi să înainteze operatorului economic comanda scisă.

Apoi, aceştia sunt nevoiţi să se asigure pe toată durata taberei de existenţa unei persoane specializate în acordarea primului ajutor, dacă operatorul economic nu oferă acest lucru.

Înainte de plecarea în tabără, cadrul didactic organizator va solicita tuturor membrilor grupului semnături, prin care să ateste că au luat la cunoştinţă prevederile regulamentului, adeverinţele medicale eliberate de medicul de familie sau de medicul şcolar, care să arate că micuţii au o stare de sănătate optimă, precum şi acordul părinţilor, în funcţie de specificul deplasării.

În prezent, în legislaţie se arată că „dosarul va fi vizat de conducerea unităţii de învăţământ cu cel puţin o lună înainte de începerea activităţii. De asemenea, dosarul va fi aprobat de inspectoratul şcolar judeţean anterior datei de plecare”.

Ordin Tabere _ 2016

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite