Cine va aduce mărul în noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii români spun că au şanse mici să prindă contracte în programul „Fructe în şcoli“. Chiar dacă au mere gustoase, proprietarii de livezi din judeţul Bacău cred că tot intermediarii vor câştiga contractele.

Teoretic, conform unei reglementări recente, fiecare elev de clasele I-VIII va primi câte un măr, zilnic, de la 1 noiembrie, iar fructele vor fi furnizate de producătorii locali.

Calendarul licitaţiilor va fi reglementat printr-un ordin al ministrului agriculturii, după ce hotărârea de guvern privind programul „Fructe în şcoli" va fi publicată în Monitorul Oficial. Fermierii băcăuani sunt sceptici că vor reuşi să semneze contracte cu instituţiile statului, în ciuda promisiunilor şefilor Guvernului.

Măr gustos cu proprietar sărac

Inginerul băcăuan Mitică Popa are o livadă de meri care se întinde pe o suprafaţă de 35 de hectare în comuna Iteşti. Recunoaşte că i-ar prinde bine un contract cu statul, dar nu-şi face mari speranţe. „Noi nu avem nicio şansă. Aceste programe nu sunt făcute pentru noi. Merele noastre sunt mai gustoase, dar cu toate astea au căutare tot cele din afară pentru că sunt mai arătoase, vin mai ieftin şi se vând mai scump", a spus Mitică Popa. 

O altă piedică pentru producătorii de fructe ar fi lipsa logisticii. „Nu avem depozite suficiente şi suntem nevoiţi să le vindem repede. Aici apar samsarii care vin şi-ţi cumpără merele din poartă cu 80 de bani pe kilogram şi le vând de trei ori mai scump în piaţă", a mai spus Popa.

Oficialii din agricultură sunt încrezători

Ceva mai încrezători se arată şefii din din agricultură. „Cred că producătorii de mere din judeţ au şanse să câştige contracte, chiar dacă nu se pot compara la dotare cu cei din alte state europene", este de părere Ioan Melinte, director Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Bacău.

Lecţia de dat cu sapa

Guvernul a adoptat, pe 25 august, hotărârea privind prelungirea programului "Fructe în şcoli". Astfel, de la 1 noiembrie, 1,7 milioane de elevi din clasele I-VIII vor primit câte un măr în fiecare zi. Programul "Fructe în şcoli" are un buget de 13,4 de milioane de euro, din care 9,7 sunt din fonduri europene. Mai mult, şcolarii vor merge în vizite la fermele pomicole sau legumicol, vor participa la evenimente de gen „Ziua recoltei", expoziţii şi târguri, concursuri tematice cu premii şi activităţi de grădinărit.

Nutriţioniştii nu recomandă mărul cu laptele

Medicii apreciază programul european „Fructe în Şcoli", însă spun că alăturarea mărului cu laptele este una nefericită. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice arată că nu contează dacă mărul este din import sau românesc, important este să fie sănătos, nemodificat genetic şi să nu fie consumat cu lapte. „Ideile sunt bune, dar nu trebuie amestecate. Fie să scoată laptele care oricum se aruncă, ori să dea fructul la 2-3 ore. Dacă nu, să construiască toalete în plus", arată nutriţionistul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite