44.000 de absolvenţi de liceu, viitori şomeri. Sau nu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat pot să se angajeze pe poziţii temporare şi/sau să facă practică în cazul în care se înscriu la şcoli postliceale.
Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat pot să se angajeze pe poziţii temporare şi/sau să facă practică în cazul în care se înscriu la şcoli postliceale.

În urma proaspătului definitivat examen de Bacalaureat, 44.000 de elevi au rămas în afara sistemului fie pentru că nu s-au înscris, fie pentru că nu s-au prezentat sau au fost eliminaţi de la examen deoarece au copiat. Se poate crede că soarta lor este pecetluită spre şomaj şi că aceştia vor îngroşa cu siguranţă rândurile de asistaţi sociali ai ţării.

Noi vă propunem două soluţii valide şi eficiente: angajarea pe poziţii temporare şi/sau posibilitatea de practică în cazul înscrierii la scoli postliceale.

Ei bine, este extrem de important de reţinut că absolvenţii de liceu au două variante eficiente de urmat: pot alege să lucreze pe unul din zecile de posturi disponibile pentru cei fără experienţă, aşa cum foarte bine pot învăţa o meserie la o şcoală postliceală şi pot apela la oportunităţile de practică propuse de promovabilitatea la BAC a fost, de asemenea, scazută.

Dar să revenim la posibilităţile de angajare, la fel de importante ca şi pentru proaspat absolvenţii de facultate. Noi facem în această perioadă cele mai multe angajări din timpul anului, august fiind chiar luna de top în materie de astfel de angajări. Cărui fapt se datorează acest lucru? Perioada verii este una în care consumul creşte foarte mult, iar activitatea din industria de automotive, componente electronice sau logistică are nevoie de multă forţă de muncă flexibilă şi sezonieră. Anual, în această perioadă sunt disponibile între 1.000-1.500 locuri de munca/ luna prin intermediul Adecco.

Numărul lor este cu siguranţă mai mare, iar faptul că aceşti tineri au posibilitatea de a se angaja rapid într-un loc de muncă stabil le poate asigura o perioadă tampon în care să decidă încotro doresc să se îndrepte profesional. Un loc de muncă prin intermediul companiilor de recrutare asigură:

- un venit stabil şi alte beneficii suplimentare (sporuri de performanţă, sporuri de noapte, tichete de masă, transport gratuit);

- mobilitate;

- experienţă în muncă şi posibilitatea de calificare la locul de muncă.

Ne-ar plăcea să nu-i mai privim pe aceşti tineri ca fiind paria ai societăţii şi să-i ajutăm să se integreze pe piaţa muncii pentru a contribui atât la dezvoltarea lor, cât şi a întregii ţări. Iar acest lucru e posibil doar dacă suntem informaţi şi dispuşi să depunem un minim efort; în rest, locuri de munca sunt, trebuie doar ca ei să ajungă la noi – îndrumaţi sau din proprie iniţiativă.

Nu în ultimul rând, absolvenţii trebuie să-şi păstreze entuziasmul în privinţa găsirii unui loc de muncă întrucât companiile care vor angaja absolvenţi de liceu sau de facultate vor beneficia de subvenţii. Valoarea orientativă a subvenţiei nete este de 900 de lei pentru tinerii cu studii medii şi de 1.300 de lei pentru tinerii cu studii superioare, conform Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice „Locuri de muncă subvenţionate”. În plus, companiile care vor angaja absolvenţi şi vor beneficia de acest program, trebuie să realizeze un plan educaţional pentru fiecare persoană nou angajată, cu scopul de a proba demersul educativ aferent învăţării la locul de muncă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite