VIDEO REPORTAJ Cum cresc copiii angajaţilor care se întorc la job mai repede într-o creşă modernă de stat
0La centrul de educaţie timpurie ”Scăpărici” din sectorul 3 al Capitalei, o creşă publică de altfel, copiii celor care au ales să revină la serviciu mai devreme învaţă, într-un program chiar şi de 12 ore, cum să meargă şi să vorbească, dar şi bunele maniere la masă şi la joacă. În total, în Bucureşti au fost deschise 13 astfel de creşe moderne de stat, cu fonduri europene.
Bogdan se joacă de-a cavalerul tot timpul, e un mic gentleman. Educatorii l-au botezat "Prinţul" fiindcă este foarte grijuliu cu favoritele lui: "prinţesele" Daria şi Elena. Când Elena a căzut în parc săptămâna trecută şi a început să plângă, Bogdan a ridicat-o de jos şi i-a zis "Nu mai plânge, că te faci bine!".
Prinţesa Daria e frumuşică şi gingaşă. Nu îi este frică de străini şi se aşază cu coatele pe un scaun, mai înalt decât ea, uitându-se la colegii ei de creşă. Într-un colţ, ”Prinţul” se joacă într-o casă mare din plastic colorat, Adelina-balerina ţopăie fericită în mijlocul încăperii şi Radu repetă cifrele împreună cu una dintre educatoare.
Cei 17 copii care se află la creşa "Scăpărici" se joacă, se dau pe topogan şi cântă în cor pe o melodie pe care o vor cânta pentru mamele lor de 8 Martie, o surpriză. Unii sunt mai mici, chiar de nouă luni, alţii sunt deja mari şi se pregătesc de grădiniţă, însă au în comun cel puţin un lucru: părinţii lor au ales să se întoarcă mai devreme de un an sau doi la muncă, muncesc şi 12 ore pe zi, însă nu au apelat la varianta angajării de bone.
"Scăpărici" este o creşă de stat din sectorul 3 care a fost deschisă în martie 2012 făcând parte proiectul Antante, prin care Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS), care ţine de Primăria Bucureşti, şi-a propus să construiască 13 creşe până la sfârşitul lui februarie 2013 special pentru părinţii care au serviciu şi nu au cu cine să îşi lase copiii pentru mult timp. De aceea, programul de la creşele Antante este şi de 12 ore.
De altfel, părinţii îşi lasă copiii la creşă chiar şi la 6:30 dimineaţa şi vin să îi ia fie la prânz (program scurt), fie după şase seara, când li s-a terminat programul la serviciu. Fiindcă micuţii petrec jumătate din zi în compania educatorilor, ei au învăţat la creşă să meargă, să vorbească, să mănânce la masă, dar şi elemente de igienă personală.
Cum cresc copiii celor care se întorc la job într-o creşă modernă de stat
Părinţi ”din clasa de mijloc”
"Pe Andrei îl avem de bebe, la noi a făcut primii paşi. Majoritatea copiilor au în jur de doi ani. La creşă acceptăm copii cu vârste cuprinse între 0 şi trei ani, dar până acum nu ne-a adus nimeni un bebeluş mai mic de nouă luni. Cei mai mari copii au împlinit trei ani şi urmează să se înscrie la grădiniţă. Avem deja o serie care a plecat şi care mai vin pe la noi să ne viziteze, aduşi de părinţi", povesteşte directoarea centrului, Viorica Rusu.
Oamenii care îşi înscriu copiii la un astfel de centru de stat provin în general din clasa de mijloc, lucrează în corporaţii în mediul bancar, firme de consultanţă, adică persoane înstărite, apreciază directoarea. "Părinţii vor să stea liniştiţi la muncă fără să îşi facă griji pentru copiii lor, ştiind că sunt în siguranţă la creşă", spune Rusu.
Serviciile creşei îi costă pe părinţi câte 10 lei pe zi, deci preţul lunar nu este întotdeauna acelaşi, diferă în funcţie de câte zile stau copiii acolo,iar salariile educatorilor sunt mici, ca la stat, şi ajung undeva la 700-800 de lei/lună.
Centre din finanţare europeană de peste 10 milioane de lei
În total, în Capitală au fost deschise 13 astfel de creşe moderne de stat în ultimii ani, denumite centre de îngrijire şi educaţie timpurie, în cadrul unui proiect implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial ”Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007 – 2013, în valoare de 14,35 milioane de lei.
Până în acest moment, creşele din România au funcţionat pe baza standardelor generale de servicii sociale, adică criterii minimale potrivite oricărui tip de instituţie de protecţie socială (centre de îngrijire şi educaţie timpurie, creşe, cămine de copii, de bătrâni, pentru persoane cu handicap, centre de zi pentru orice categorie etc.).
”Fiecare copil e diferit”
„Noutatea cu care vin Centrele ANTANTE constă în faptul că sunt gândite potrivit conceptului de <educaţie timpurie>, care a a apărut mai întâi în Franţa, apoi în toate ţările dezvoltate. Esenţa acestui concept: fiecare copil e diferit, fiind încurajat să comunice adulţilor nevoile, dorinţele, emoţiile, etc.. La rândul lor, adulţii trebuie să înveţe să <asculte> copilul şi să identifice nevoile lui personale reale, în loc să aplice scheme predefinite pentru toţi copiii, toate acestea pentru a-l ajuta în primii paşi spre independenţă”, susţin reprezentanţii DGAS Bucureşti.
Proiectul, care s-a încheiat vineri şi a fost lansat la 1 martie 2010, a generat şi elaborarea standardelor specifice de funcţionare pentru acest tip de centre şi un ghid de implementare a acestora, instrumente necesare pentru replicarea lor la nivel naţional.