Vama s-a separat de ANAF. Echipele mobile pot opri şoferii în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Legea prin care se înfiinţează Autoritatea Vamală Română, ca structură separată de ANAF, aflată în subordinea Ministerului de Finanţe, a fost publicată în Monitorul Oficial. Inspectorii vamali vor avea noi atribuţii, putând opri şoferii în trafic la fel ca poliţiştii sau militarii.

Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

Personalul preluat de la ANAF şi de la unităţile subordonate acesteia la Autoritate şi în structurile teritoriale ale acesteia îşi păstrează toate drepturile, inclusiv cele salariale.

Autoritatea Vamală Română va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice.

Autoritatea elaborează reglementările vamale care sunt în competenţa României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv, fiscală în domeniul supravegherii produselor accizabile, exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală şi fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.

În 45 de zile (după intrarea în vigoare a acestei legi, adică după cele 30 de zile) Guvernul trebuie să emită o hotărâre privind organizarea, modul de funcţionare, numărul maxim de posturi al Autorităţii. Apoi, în termen de maxim 60 de zile, trebuie realizate protocoalele de predare-preluare.

Participanţii la trafic vor fi obligaţi să respecte şi semnalele echipelor mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române.

„Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale personalului echipelor mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române, precum şi ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aflate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ale agenţilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum şi ale nevăzătorilor, potrivit prevederilor din regulament”, se arată în document.

Funcţionarii din cadrul Autorităţii Vamale Române, respectiv, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care, în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare verde, respectiv roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite