Un nou tip de reactor nuclear ar putea fi construit la Mioveni, până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii sunt împotriva construirii unui nou reactor nuclear la Kozlodui

În prezent, proiectul ALFRED, care implementează o instalaţie de demonstraţie a reactorului rapid răcit cu plumb se află în faza de testare a tehnologiilor, estimându-se că finalizarea proiectării şi a ingineriei ar trebui să fie realizată până în 2020.

Consorţiul FALCON (Fostering Alfred CONsortium), constituit pentru promovarea construcţiei reactorului ALFRED - care implementează o instalaţie de demonstraţie a reactorului rapid răcit cu plumb - a estimat că testarea tehnologiilor şi finalizarea proiectării şi ingineriei ar trebui să fie realizată până în 2020, cu scopul de finalizare a construcţiei demonstratorului de la Mioveni Piteşti înainte de 2030.

 „În implementarea proiectului ALFRED ca o instalaţiei de demonstraţie, este de asteptat ca toată industria nucleară naţională româneasca să fie implicată. În acest sens, ROMATOM susţine şi încurajează dezvoltarea şi implementarea acestui proiect, ca un proiect major si prioritar, de importanţa naţională”, a informat ROMATOM.

Potrivit acestuia, industria nucleară naţională este pregătită să devină un factor activ în infrastructura LFR RD&D (cercetare, dezvoltare si demonstrare) în cadrul proiectului ALFRED, prin sprijinirea Consorţiului FALCON, în următoarele domenii: Inginerie şi proiectare de detaliu; Procurarea echipamentelor şi a materialelor; Fabricarea de echipamente şi materiale necesare; Lucrări de construcţii civile, montaj şi instalare; Verificare, teste şi punere în funcţiune; Operarea şi întreţinerea ALFRED.

„Proiectul ALFRED va avea beneficii sociale importante pentru regiunea Muntenia Sud şi România în ansamblu. Peste 300 de angajaţi specializaţi la ICN Piteşti şi alţi 2.000 de angajati pe orizontală în industria românească sunt de aşteptat ca locuri de muncă suplimentare pentru implementarea proiectului ALFRED”, notează ROMATOM.

Ce este reactorul rapid răcit cu plumb

Reactorul Rapid Răcit cu Plumb permite închiderea ciclului combustibilului. Asta înseamnă:

a) reciclarea multiplă a deşeurilor cu viaţă lungă şi de înaltă toxicitate radiologică;

b) evacuare a produselor de fisiune pentru o depozitare mai simplă;

c) fabricarea combustibilului nuclear prin adăugare de uraniu natural sau uraniu sărăcit, fără a consuma semnificativ resursele actuale.

Mai mult decât atât, plumbul, spre deosebire de apă, nu poate produce gaze explozive (cum ar fi hidrogenul), care reprezintă un alt avantaj important din punct de vedere al securităţii nucleare.

Pe baza acestor cercetări, România a decis să avanseze în această direcţie a Reactorului Rapid Răcit cu Plumb (LFR) şi, în februarie 2011, Guvernul Romaniei aprobă construirea în Romania a instalaţiei de demonstraţie ALFRED (Advanced Lead Fast REactor Demonstrator) si promovarea proiectul la nivel european, iar în ianuarie 2014 opţiunea României este reconfirmată şi promovată printr-un memorandum guvernamental. ALFRED este un demonstrator de tipul LFR, de mică putere, şi proiectul care urmează să fie dezvoltat ar trebui să se bazeze cât mai mult pe tehnologia disponibilă, pentru accelerarea construcţiei şi punerii în funcţiune.

Tehnologia LFR, cu construirea instalaţiei de demonstraţie, este inclusă în Planul Strategic european pentru tehnologii energetice (SET-Plan) iar datorită experienţei tehnologice existente, opţiunea amplasării acestuia în România este luată în considerare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite