Preţul gazului din import poate scădea sub 300 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

urmare a nivelului redus al barilului, preţul gazelor ar trebui să scadă sub 300 de dolari pe mia de metri cubi, în primele luni ale anului viitor", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Marc

urmare a nivelului redus al barilului, preţul gazelor ar trebui să scadă sub 300 de dolari pe mia de metri cubi, în primele luni ale anului viitor", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Marc Hirt, director general adjunct Comercializare al companiei.
Întrucât nu există o bursă a gazelor naturale, preţul gazelor naturale este influenţat de cel al ţiţeiului, la un interval de câteva luni. Cotaţia petrolului a scăzut la sfârşitul săptămânii trecute la 54,86 dolari pe baril, minimul ultimelor 17 luni, şi cu peste 20 de dolari comparativ cu recordul atins în luna iulie. Contactat de Adevărul, directorul de Preţuri şi Tarife al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gabriel Sîrbu, a declarat că, până în luna decembrie, nu poate face nicio evaluare asupra preţului gazelor din import pentru trimestrul viitor şi a efectului final asupra facturilor.
România a importat anul trecut 5,14 miliarde metri cubi, circa 30% din consumul total de gaze, de 17,6 miliarde metri cubi. Compania de distribuţie Distrigaz Sud importă gaze prin firma WIEE, cu care are un contract încheiat în luna decembrie a anului trecut, valabil până în anul 2012. Contractul este semnat la preţuri similare cu cele din Europa, a spus Hirt, fără a specifica preţul mediu european. Ulterior, a adăugat că, faţă de nivelul importurilor luat în calcul de ANRGN la stabilirea preţului final către consumatori, respectiv 315 dolari, marja este de 5% în plus sau în minus. ANRGN a anunţat că, pentru lunile noiembrie şi decembrie, populaţia va plăti 911,55 RON pe mia de metri cubi, în cazul consumatorilor deserviţi de Distrigaz Sud, cu până la 8,5% mai mult decât preţurile anterioare. ANRGN a calculat aceste preţuri plecând de la un nivel mediu al producţiei interne de 397,5 RON (140 de dolari, la un curs mediu folosit de ANRGN de 2,83 RON/un dolar) pe mia de metri cubi, respectiv de 891,45 RON (315 de dolari) pe mia de metri cubi pentru importuri. Ieri, dolarul era cotat la 2,69 RON, ceea ce înseamnă că populaţia plăteşte acum circa 330 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze din import.
Potrivit proiectului de politică energetică pentru perioada 2006-2009, iniţiat de Ministerul Economiei, preţul mediu al gazelor naturale din producţia internă pentru anul 2008 este estimat să fie de 200 de dolari pe mia de metri cubi.
Gaze de la Petrom, doar până în decembrie
Oficialii companiei Distrigaz Sud au mai declarat, ieri, că firma achiziţionează gaze de la Petrom la un preţ apropiat de valoarea de 140 de dolari pe mia de metri cubi. Ulterior, şi Romgaz, deţinută 100% de stat, s-a aliniat la acest preţ. Potrivit lui Marc Hirt, Distrigaz Sud a încheiat cu Petrom un contract de aprovizionare valabil doar pentru lunile noiembrie şi decembrie a acestui an, după divergenţele dintre cele două companii legate de preţurile de vânzare-cumpărare. Neînţelegerile din această toamnă dintre Petrom şi companiile de distribuţie a gazelor au dus chiar la oprirea temporară a livrărilor. Hirt a mai spus că Petrom le-a solicitat, anterior, un preţ mai mare decât cel recunoscut apoi de ANRGN, dar că negocierile au fost "îndelungate, la toate nivelurile" şi în final s-a ajuns la un acord pentru ca toată lumea să iasă din situaţie "în mod convenabil". Oficialul Distrigaz a admis că se află în negocieri avansate cu Petrom pentru perioada următoare, însă contractul va fi tot pe termen scurt. "Siguranţa pieţei se face prin contracte pe termen lung şi noi încercăm să îi convingem pe producătorii de gaze de acest lucru, însă una dintre dificultăţi o reprezintă viteza mică a alinierii preţurilor interne la gaze cu cele internaţionale, viteză dată de indicaţii care vin de la guvern", a spus Hirt.
Desecretizarea tuturor dosarelor de privatizare
Ca şi în cazul OMV-Petrom, oficialii francezi ai Distrigaz Sud au anunţat că vor face public contractul de privatizare, doar dacă toate firmele privatizate vor face acest lucru. "Am fost informat de declaraţia preşedintelui Băsescu. Noi aşteptăm o cerere oficială pentru a desecretiza dosarul de privatizare şi care va fi transmisă acţionarilor", a declarat directorul general al companiei, Bernard Arnaud. El apreciat că, dacă o singură firmă dintre cele vizate nu îşi va face public contractul de privatizare, se va crea un dezechilibru pe piaţă. "Aşteptăm să vedem reacţia celorlalte firme privatizate", a adăugat Arnaud.
Ministrul economiei, Codruţ Şereş, a declarat, după şedinţa CSAT de miercuri seară, că vor fi făcute publice contractele de privatizare pentru Petrom, distribuţiile de gaze şi de electricitate, mai puţin planurile de afaceri. "Le vom aduce la cunoştinţă acţionarilor majoritari de la Petrom, distribuţiile de gaze şi electricitate decizia CSAT. Contractele vor fi publicate pe site-ul Ministerului Economiei şi Comerţului, însă va dura o perioadă până vom scana toate documentele, inclusiv anexele. Nu vor fi publicate, însă, planurile de afaceri ale investitorilor", a afirmat Şereş, citat de Mediafax.
Distrigaz Sud a fost preluată de Gaz de France în 2005. Valoarea totală a tranzacţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni a fost de 311 milioane de euro.

Statul vrea noi biruri
Autorităţile vor să introducă, anul viitor, o taxă de concesiune companiilor de distribuţie a gazelor naturale, pentru utilizarea terenurilor pe care se află amplasate reţelele. Taxa, evaluată la doi euro pe metru liniar, ar putea fi aplicată începând cu luna martie, potrivit secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Mircea Toader. Oficialul a declarat, citat de NewIn, că nu trebuie să se producă o nouă scumpire a gazelor în plină iarnă. Potrivit lui Toader, autorităţile încă încearcă să convingă distribuitorii de gaze E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud să plătească această taxă pe metrul de conductă din profitul propriu şi să nu ceară majorarea tarifelor pentru populaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite