Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“
0Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.
După expunerea de aproape o oră în care a descris realizările economice, Victor Ponta a fost întrebat cum se reflectă acestea în nivelul de trai al românilor.
„Dacă vă uitaţi la grafice, observaţi că această creştere se vede şi în nivelul de trai“, a răspuns premierul.
Din prezentarea sa reiese că salariul mediu creşte cu 5%, pensia medie cu 3,75%, iar salariul minim pe economie va ajunge la 200 de euro de la 1 iulie. „Este important ca orice creştere să se reflecte şi în veniturile populaţiei“, a spus Ponta în timpul prezentării.
Performanţele României, în viziunea Guvernului
Consemnăm pe scurt, în continuare, principalele idei desprinse din prezentarea premierului Victor Ponta privind creşterea economică din 2013:
** Este meritul tuturor celor care au muncit în România, în industrie, în agricultură, în exporturi şi servicii
** A fost un efort comun al Guvernului, al sectorului privat şi al politicilor monetare aplicate de BNR
** Avem cea mai mică inflaţie de după Revoluţie
** România a creat 80.000 de locuri de muncă stabile, în perioada mai 2012 - noiembrie 2013, în timp ce Italia a pierdut 172.000 de locuri, iar Spania - 674.000 de posturi
** Rata şomajului din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană
** În ultimii doi ani, România a devenit una dintre cele mai sigure ţări din lume din punct de vedere investiţional, fiind mai puţin riscantă decât Grecia, Portugalia, Italia, Spania sau Ungaria
** Absorbţia fondurilor structurale europene s-a îmbunătăţit radical
** Exporturile agricole au depăşit, la 11 luni, importurile (n.n. – datele per total anul 2013 arată că exporturile au fost de 4,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost puţin mai mari, de 4,3 miliarde de euro)
** Investiţiile străine au crescut, după mai mulţi ani de scădere constantă
** Deficitul bugetar a scăzut de la 9% în 2009 la 2,5% în 2013
Noua ţintă de trecere la euro: 2019
România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflaţia, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, fiind în grafic în ce priveşte creşterea convergenţei reale.
"România îndeplineşte în 2014 toate criteriile de aderare la Zona Euro: rata inflaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce priveşte creşterea convergenţei reale. Ţinta EURO - 2019", se arată în prezentarea Guvernului numită „Rezultatele economice în anul 2013 - Ţintele pentru 2014-2015“.