Oficial: Pensiile cresc de la 1 septembrie. Câţi lei în plus primesc pensionarii
0Legea rectificării bugetare, care prevede şi creşterea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie, a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, pensiile vor creşte cu 14% de la 1 septembrie, comparativ cu 40% cât era prevăzut, impactul financiar fiind de 4 miliarde de lei, după cum a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Practic, punctul de pensie va creşte de la 1265 lei, la 1442 lei, nu la 1.775 aşa cum ar fi fost dacă punctul de pensie se majora cu 40%.
„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeaşi dată a indemnizaţiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în nota de fundamentare.
De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.
Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanţare pentru majorarea pensiilor şi salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât şi în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei).
Recent, premierul Ludovic Orban declara că Guvernul va sesiza CCR în cazul în care PSD va abroga în Parlament articolul din OUG privind rectificarea bugetară referitor la creşterea punctului de pensie cu 14%.
„Creşterea punctului de pensie cu 14% şi creşterea cu un procent similar a pensiilor sociale, cum sunt cunoscute, şi aici este vorba de un milion de pensii sociale, de la 704 la 800, a fost o decizie extrem de grea, a trebuit să calculăm, să analizăm, să facem evaluări, este maximum posibil. Orice creştere mai mare nu va putea fi susţinută. Se va întoarce împotriva României. Până la urmă, se va întoarce împotriva fiecărui pensionar”, a declarat Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul PNL, întrebat în acest sens.
El a punctat că „PSD trăieşte încă anul 2016”, întrebat cum vede anunţul social-democraţilor potrivit căruia vor amenda „drastic” în Parlament ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară.
„Opiniile populaţiei s-au schimbat radical. Lumea nu mai suportă toată gargara populistă a PSD. Lucrurile sunt foarte simple, atunci când iei decizii trebuie ai în spate analize economice, prognoze, evaluări, studii de impact, trebuie să fundamentezi orice cheltuială publică în funcţie de obiectivele pe care le urmăreşti. Ultimele cinci luni de zile, majoritatea PSD din Parlament a scos pe bandă rulantă acte normative care au redus venituri sau au provocat costuri pentru care nu există bani efectiv.
Tot ceea ce facem, noi facem întemeiat pe analize serioase, astfel încât să nu generăm cheltuieli nesustenabile şi să putem aloca resursele către acele domenii vitale care într-adevăr stau la baza relansării economice ulterioare a României. Orice venit poate să crească atunci când există creştere economică, când creşte competitivitatea economiei Româneşti şi a companiilor româneşti, atunci când se fac investiţii, atunci când într-adevăr există toate motoarele dezvoltării puse în funcţiune”, a declarat Orban, citat de Agerpres.