Consumul de energie a scăzut cu 7% în perioada ianuarie-septembrie
0
Consumul de electricitate a scăzut cu 7% în primele nouă luni ale anului, în vreme ce producţia a a înregistrat un declin de 4,8%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Consumul final s-a ridicat la 36,8 TWh în această perioadă, iluminatul public înregistrând o scădere cu 10,3%, în timp ce consumul populaţiei s-a diminuat cu 1,0%.
Exportul s-a ridicat la 1,04 TWh, în creştere cu 13,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 4,7 TWh, în scădere cu 3,1%.
Producţia din termocentrale a scăzut 23,9%, până la 18,48 TWh, ceea ce semnalează probleme pentru Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara. Producţia din hidrocentrale a urcat cu 18,9%, până la 11,73 TWh, ceea ce justifică şi profiturile mari făcute de Hidroelectrica. Centrala nucleară de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, a produs şi ea cu 3% mai mult, ajungând la 8,69 TWh. În fine, producţia de energie eolienă s-a dublat, ajungând la 3,3 TWh, de la 1,57 TWh în perioada anterioară.
Resursele de energie primară au scăzut în total cu 11,6% în primele nouă luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 22,67 milioane tone echivalent petrol (tep), iar resursele de energie electrică s-au redus cu 6,2%, până la 42,6 TWh.
Pe aceeaşi temă
Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din ţările din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
Economia românească are în continuare câteva sectoare care nu ridică probleme din punct de vedere concurenţial, precum industria auto sau piaţa de telecomunicaţii, dar şi unele cu probleme legate de acest aspect, precum energia, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
ANRE: Energiile verzi sunt că maioneza, pui prea mult ulei şi se taie
O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Reactoarele de la Cernavodă sunt printre cele mai sigure din lume, iar o parte a celor 282 milioane de lei, obţinute din listarea la bursă, vor merge pentru creşterea securităţii nucleare post-Fukushima, cealaltă ducându-se pentru instalaţia de detritiere, a declarat, la Adevărul Live, Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica.
Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energie
Complexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.
ANALIZĂ Pro şi contra creşterii consumului de curent electric
Producătorii de energie se confruntă cu un excedent de producţie şi un consum foarte slab, ceea ce duce preţurile în jos. Unii dintre aceştia propun stimularea consumului.