Bloomberg: Salariile cresc prea mult în „atelierul“ Europei de Est. Pregătirea angajaţilor trebuie să ţină pasul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Europa de Est ar trebui să crească şi nivelurile de calificare ale lucrătorilor, pentru ca acestea să ţină pasul cu majorările salariale din regiune, scrie Bloomberg, într-o analiză.

„Trebuie să ne concentrăm pe produse care vor aduce o valoare adăugată mai mare. Construirea mai multor fabrici şi a liniilor de asamblare nu va aduce beneficii economiei noastre. În sens invers, chiar va crea mai multe tensiuni pe piaţa forţei de muncă deja tensionată”, spune Radomir Jac, economist şef la divizia de administrare a activelor din Praga a grupului de asigurări Assicurazioni Generali SpA.

Potrivit Bloomberg, este o revoluţie faţă de anii 1990, când prăbuşirea comunismului a adus în zonă companii private din Europa de Vest şi din SUA, dornice să profite de salariile scăzute şi, ulterior, de accesul fără taxe oferit de Uniunea Europeană. În Cehia, Volkswagen AG a cumpărat Skoda Auto în 1991, Slovacia a primit producătorul de electrocasnice Whirlpool Corp şi s-a transformat în cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitor. Regiunea a devenit o legătură vitală în lanţurile de aprovizionare care menţin industria germană în funcţiune.

Acum, însă, salariile în creştere încep să ducă la mutarea locurilor de muncă din fabrici către ţări mai ieftine. Compania japoneză Yazaki Corp., de exemplu, va muta producţia de cabluri din zona Plzen, din Cehia, în Serbia, unde salariile din industrie sunt cu aproape 60% mai mici. În Polonia, un aflux de muncitori din Ucraina umple găurile de pe piaţa muncii şi ţine sub control creşterea salariilor.

Cu una dintre populaţiile cele mai educate din regiune, guvernul ceh a promovat programe de dezvoltare care au ademenit constructorul german de automobile BMW să investească în ţară peste 200 de milioane de euro într-o instalaţie de cercetare care dezvoltă tehnologia digitală şi conducerea autonomă. În România, reduceri de impozite au atras atenţia celor de la Oracle Corp şi IBM.

În Polonia, companii precum Amazon, JPMorgan şi IBM au înfiinţat hub-uri sau centre de distribuţie, investind direct o sumă record de 10 miliarde de dolari în 2016. Acest lucru se datorează în parte faptului că forţa de muncă a Poloniei oferă un nivel mai ridicat de pregătire în raport cu nivelul salariilor faţă de alte părţi ale Europei de Est, a declarat Joanna Tyrowicz, profesor de economie la Universitatea din Varşovia şi co-fondator al Centrului de cercetare GRAPE.

Însă ce lucrează împotriva Poloniei: eforturile guvernului de a controla din ce în ce mai mult sistemul judiciar şi radiodifuziunea publică. În plus, Tyrowicz a spus că „creşterea incertitudinii cu privire la regulile fiscale şi alte reglementări, împreună cu o stabilitate în scădere a condiţiilor de afaceri reduc cu siguranţă valoarea investiţiilor în Polonia, descurajând astfel unii dintre potenţialii investitori”.

Economiile Europei de Est nu pot ieşi din capcana de a fi linia de asamblare a Occidentului până când nu vor începe să investească în mod corespunzător

Pentru a găsi o soluţie la creşterea prea rapidă a salariilor, Europa de Est poate privi spre astfel de naţiuni care au fost anterior în curs de dezvoltare, cum ar fi Taiwan şi Coreea de Sud, care au trecut de la fabricaţie de nivel inferior către vârful inovării tehnologice pe parcursul a numai câtorva decenii. Jeffry Frieden, profesor la Universitatea Harvard, a spus că ţările trebuie să facă produse care să corespundă nivelului salariilor, chiar dacă acestea se schimbă.

„Dacă reuşiţi, salariile cresc oricum şi trebuie să vă mutaţi către produse care includ mai mult capital uman, adică o forţă de muncă mai calificată”, a spus el prin telefon pentru Bloomberg. „Povestea de succes a majorităţii ţărilor lumii care au trecut de la venituri mici la venituri medii şi de la venituri medii la bogăţie este o poveste a dezvoltării calităţii forţei de muncă şi înseamnă educaţie”, a mai precizat el.

Este nevoie de cercetare şi inovare pentru a muta muncitorii către locuri de muncă mai calificate, totuşi, iar Europa de Est nu se mişcă destul de repede. Un studiu efectuat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a constatat că numărul de brevete acordate în raport cu populaţia - un proxy pentru inovare - a crescut cu mai puţin de 50% între 2002 şi 2015 în regiune, care cuprinde şi ţări precum Rusia şi Turcia. În aceeaşi perioadă, brevetele acordate în China au crescut cu 3.000%, iar în Coreea de Sud - 317%.

„Modificarea modelului economic este mai uşor de zis decât de făcut”, a spus David Marek, economist-şef al Deloitte din Praga. „Economiile din Europa de Est nu pot ieşi din capcana de a fi linia de asamblare a Occidentului până când nu vor investi în mod corespunzător în cercetare şi dezvoltare”, spune el.

România, de exemplu, are o lipsă de cel puţin 10.000 de programatori pentru posturile disponibile. Bogdan Bălan, care lucrează într-o companie multinaţională, a declarat că a căpătat abilităţile de programare nu din, ci în ciuda sistemului universitar.

„Curricula în majoritatea universităţilor este foarte depăşită şi ar trebui schimbată semnificativ”, a spus el. Cu toate acestea, inginerul software de 32 de ani câştigă aproximativ 3.000 de euro pe lună, în comparaţie cu un salariu mediu naţional de 536 de euro. „Am avut posibilitatea de a părăsi ţara. Dar familia mea m-a convins să mai încerc. Chiria este plătită de compania mea, iar taxele pentru lucrătorii IT sunt mult mai mici”, mai spune el.

Schimbările economice sunt vizibile şi în Lituania, unde Akvile Svolkiene s-a întors în Vilnius pentru a lucra ca manager de comunicare la Danske Bank Global Services, după ce a petrecut cinci ani la A.P. Moller-Maersk A / S la Copenhaga.

Nu există nicio diferenţă între posibilităţile de muncă de aici şi cele din alte naţiuni”, a declarat Svolkiene, de 32 de ani, adăugând că mai mult de 100 de colegi ai săi au lucrat anterior în străinătate. „Nu este despre faptul că ducem lipsă de oportunităţi în Lituania, ci mai degrabă un decalaj de talent”, adaugă el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite