Eşec neaşteptat pentru Putin: OMV, Shell, Engie, Uniper şi Wintershall părăsesc gazoductul Nord Stream 2. Gazprom va continua singur proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat în 2011, însă acum Gazprom voia să dubleze capacitatea pentru a putea elimina total tranzitul prin Ucraina
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat în 2011, însă acum Gazprom voia să dubleze capacitatea pentru a putea elimina total tranzitul prin Ucraina

Anunţat cu mare tam-tam după anularea South Stream 2 şi blocarea Turkish Stream, gazoductul Nord Stream 2, care urma să traverseze Marea Baltică din Rusia până în Germania este, la rândul său, aproape de eşec. Partenerii europeni ai Gazprom, respectiv grupurile Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall au anunţat că se retrag din proiect, după ce autoritatea de concurenţă din Polonia nu a dat undă verde pentru realizarea gazoductului.

Nord Stream 2 urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia până în Germania. Deşi autoritatea antimonopol din Germania aprobase proiectul la finele anului trecut, cea de profil din Polonia a anunţat în luna iulie că nu va aproba documentele necesare deoarece conducta ar urma să crească semnificativ cota de piaţă a Gazprom, ceea ce mai departe s-ar răsfrânge asupra consumatorilor prin preţuri mari.

Gigantul rus Gazprom a anunţat, însă, că va continua de unul singur lucrările la gazoduct, scrie Interfax, în contextul în care compania de proiect a dat deja comenzi de ţevi la două uzine din Rusia şi una din Germania.

Lipsa partenerilor ar putea fi fatală proiectului, mai scrie sursa citată, iar Rusia caută alternative pentru a putea merge mai departe cu construcţia, fără a avea nevoie de aprobarea Poloniei.

Comisia Europeană se opune proiectului deoarece nu respectă separarea dintre producători şi transportatori, aşa cum este cerută de legislaţia comunitară. 

Tot Estul Europei se opunea Nord Stream 2 după episodul Ucraina

De asemenea, România, Polonia şi alte opt state din centrul şi estul Europei se opuneau Nord Stream 2 deoarece Gazprom „şantaja“ energetic Ucraina. Reamintim, în 2014 Rusia a anexat Crimeea, a sprijinit rebelii din Donbass şi a tăiat livrările de gaze către Ucraina, reducându-le şi pe cele către alte state, precum România, Polonia, Ungaria sau Austria. De altfel, imediat ce Nord Stream 2 a fost anunţat, Rusia a avertizat că din 2019, anul în care trebuia terminat noul gazoduct,  va elimina total tranzitul de gaze prin Ucraina.

Engie este fostul grup GdF SUEZ, Uniper este o companie desprinsă din grupul german E.ON, în vreme ce Wintershall este o companie de gaze controlată de gigantul german BASF, cea mai mare companie din industria chimică din lume. Shell este cel mai mare grup petrolier din Europa, iar OMV deţine în ţara noastră Petrom. 

De altfel, în luna aprilie, Rainer Seele - noul şef al OMV, făcea lobby la Bucureşti pentru Nord Stream 2, afirmând că Gazprom este „partener de încredere“, care nu a întrerupt niciodată alimentarea în cei 48 de ani de când există contracte directe între cele două părţi. Seele anunţa că OMV va vinde în România gaze naturale importate din Rusia prin Nord Stream 2.

Uite gazoductul, nu e gazoductul

Anterior, la finele anului 2014, Rusia a anulat proiectul South Stream, care trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. De acolo, ramura nordică urma să treacă prin Serbia, Ungaria şi Austria, în vreme ce ramura sudică traversa Grecia şi Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia. Comisia Europeană se opunea proiectului din cauza nerespectării separării cerute din Pachetul 3 Energie.

Mai mult, Comisia Europeană investighează deja oficial Gazprom de abuz de poziţie dominantă în statele din Estul Europei, acuzaţia fiind de creştere nejustificată a preţurilor.

După eşecul South Stream, Rusia a anunţat un nou gazoduct cu Turcia, numit Turkish Stream. Acesta trebuia realizat de către Gazprom cu societatea turcă BOTAŞ, dar planurile au fost îngheţate după doborârea de către armata turcă, la finele anului trecut, a unui avion rus la graniţa cu Siria. După acel moment, Rusia a blocat marile proiecte energetice cu Turcia şi a impus o serie de sancţiuni economice.

Între timp, însă, după tentativa eşuată de puci din luna iulie, Turcia s-a apropiat din nou de Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite