Scandalul pensiilor private, explicat de Moise Guran. Contribuţiile suplimentare introduse în documentul postat „din greşeală“ pe site-ul Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Documentul publicat „din greşeală“ în programul legislativ al Guvernului, negat rând pe rând de politicieni, conţine, pe lângă suspendarea contribuţiilor la Pilonul 2, încă un aspect care a fost trecut cu vederea: faptul că vor creşte contribuţiile aferente pensiilor cu 84 de lei, sumă ce va fi plătită atât de angajat, cât şi de angajator.

Zvonurile vehiculate în ultimul an, privind naţionalizarea Pilonului 2 şi mai nou de suspendarea contribuţiilor către acest fond de pensii private, informaţii negate însă de mai toţi politicienii aflaţi la guvernare, par să prindă o nouă formă.

Pornind de la documentul publicat duminică în Programul legislativ al Guvernului şi de la o declaraţie a ministrului Finanţelor din urmă cu o lună, jurnalistul Moise Guran creionează, pe blogul său, o primă explicaţie pentru ce ar vrea să facă Guvernul.

Concret, în urmă cu o lună, Eugen Teodorivici a declarat pentru Europa FM că statul poate gestiona un fond de investiţii constituit din contribuţii pentru pensii, asemănător modului în care sunt gestionaţi banii în Pilonul 2.

„Scrie undeva că nu poate să aibă statul o astfel de abordare? Nimeni nu-l opreşte ca, din ce se acumulează, pe acelaşi mecanism pe care Pilonul II acţionează, să am şi acolo aceeaşi abordare. Nu înseamnă că statul trebuie condamnat la o etichetă de incapabil să gestioneze banul fie public fie privat într-un mod judicios. Orice stat, în mod normal… De fapt, statele dezvoltate au şi această abordare de a investi – în şi în afara ţării respective”, a spus ministrul Finanţelor.

Duminică însă, Programul legislativ al Guvernului pentru acest an, care conţinea „din greşeală” şi informaţii legate de Pilonul 2, a fost publicat pe site-ul Mnisterului pentru Relaţia cu Parlamentul.

În acest document se arăta că Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, bani care se vor duce în fondul pensiilor de stat (Pilonul 1). Totodată, proiectul viza o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei în cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.

Ce ar însemna asta? În opinia jurnalistului Moise Guran, înseamnă că simultan cu suspendarea contribuţiei la Pilonul 2, pe lângă cei 25% pe care fiecare angajat îi virează în fondul de pensii şi care s-ar fi dus în totalitate către stat (cel puţin 475 lei pe lună pentru fiecare angajat), statul să mai perceapă (în primă fază) încă 84 lei de la angajat, plus 84 lei de la angajator. În total 643 lei, adică 33,8% din salariul minim pe economie, bani care ar putea acoperi şi pensiile speciale.

Redăm integral analiza jurnalistului Moise Guran:

„Scandalul suspendării viramentelor la Pilonul II de Pensii are câteva implicaţii extrem de interesante. Dincolo de faptul că nu ştiu (n-am auzit în viaţa vieţii mele şi nici acum nu cred că e real) ca vreo propunere legislativă, mai ales de politică fiscală, să vină de la Comisia Naţională de Prognoză, presa a trecut nepermis de senină peste dubla propunere de creştere a contribuţiilor. Era scrisă în acelaşi pătrăţel cu suspendarea viramentelor, dar cred că n-au verificat prea mulţi jurnalişti documentul de pe site-ul guvernului. Eu l-am salvat, aşa că iată-l! Concentraţi-vă pe partea subliniată!

pilonul 2 program legislativ

Doamna Olguţa, care s-a dat imediat după cireş, n-a comentat nimic despre asta, că nici nu o întreabă nimeni pe unde alege domnia sa să vorbească… Ce facem dom’le? De ce mărim contribuţiile? Sau tot vreun portar de la CNSP, vreun acar păun, ceva, a propus-o şi pe asta?

Aşadar statul vrea să introducă contribuţii suplimentare. Una pe angajat şi una pe patron. Speculând puţin aici, cred că vor să meargă către sistemul polonez despre care aţi auzit poate la Europa FM, acum o lună – dacă optezi pentru această contribuţie, statul îţi dă voie să nu mai contribui la Pilonul II. Îl desfiinţează, dar implicit, nu explicit.

Cât despre introducerea unei contribuţii pe angajator, plătită adică de firmă, la nici jumătate de an după ce contribuţiile firmei au fost mutate pe angajat… asta este chiar o mişelie. Deci statul n-a putut să spună anul trecut – frate, mărim contribuţiile aşa cum sunt! Nu! Le-a mutat golăneşte pe toate pe angajat, iar acum vine cu altele pe patron. Teoretic, pe angajat nu-l interesează. Practic, costurile cu forţa de muncă cresc semnificativ, mai ales pentru firmele noi care nu au profit şi nu au din ce să deducă aceste contribuţii… Ce zic eu, nici firmele profitabile nu îşi vor putea deduce toate contribuţiile. Depinde de mărimea lor. Cât să ai profitul faţă de costurile salariale?

Recapitulăm şi conchidem aşa – marea revoluţie fiscală, prin care s-au trecut contribuţiile de pe firmă pe angajat, a fost în realitate un plan, premeditat în opinia mea, de creştere a contribuţiilor. În doi timpi şi ca să nu priceapă lumea. Episodul 1 a fost la începutul anului. Episodul 2 urmează. Nu ştim când, dar urmează. Şi a fost devoalat acum de guvern – contribuţiile pe angajat rămân la nivelul majorat, dar se înfiinţează altele noi şi suplimentare, plătite de angajat şi de firmă. Nu ştim exact care va fi nivelul lor, dar ştim cu certitudine că ele vor împovăra şi mai mult munca, adică cea mai descurajată şi mai urâtă activitate din România. Urâtă de guvernanţi. Şi de o bună parte din poporul nostru, care parcă ar vrea să trăiască mai bine, dar, cumva, fără muncă. Mai rămâne să aflăm şi cum se poate asta?“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite