„Dobânzile la creditele de consum nu pot scădea fără o bază comună cu informaţii despre clienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2013, soldul creditelor de consum a scăzut cu circa 10%, iar de la începutul lui 2014 cu 2%
Din 2013, soldul creditelor de consum a scăzut cu circa 10%, iar de la începutul lui 2014 cu 2%

Dobânzile între 10% şi 12% la creditele de consum reflectă foarte corect procesul de relaxare monetară impus de BNR, iar scăderea acestora sub pragul de 10% depinde şi de lipsa unei baze de date comune între bănci, operatorii de telecom, companiile de utilităţi şi Fisc, pentru a putea verifica situaţia socio-economică a unui solicitant de credite, a declarat Bogdan Dobre, directorul general al Garanti Credite de Consum.

El a explicat că împrumuturile de nevoi personale includ o componentă semnificativă de risc, influenţată negativ şi de faptul că România, spre deosebire de multe ţări europene mai dezvoltate, nu are baze de date comune (bănci, telefonie mobilă, utilităţi, fisc etc.) pentru a putea verifica exact situaţia socio-economică a unui aplicant pentru credit. 

„În acest fel se lasă o uşă deschisă potenţialelor fraude. Aceste pierderi, asumate de către creditori, sunt încorporate în costul creditului şi au o pondere importantă. Ţinând cont de aceste elemente, în România anului 2014, o dobândă la creditele de consum situată între 10% şi 12% este una foarte bună. Scăderea sub limita de 10% s-ar putea face numai scăzând componenta de risc din costul creditului. Dobânzile mici sunt caracteristice creditelor securizate (credite ipotecare, auto etc.)“, a spus Dobre.

Citeşte pe wall-street.ro continuarea articolului 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite