Decizia Băncii Naţionale de a menţine nivelul dobânzii-cheie întârzie ieftinirea creditelor în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datorită costurilor mai mici, românii preferă să se împrumute în valută, ignorând riscul deprecierii monedei naţionale FOTO Adevărul
Datorită costurilor mai mici, românii preferă să se împrumute în valută, ignorând riscul deprecierii monedei naţionale FOTO Adevărul

Decizia luată astăzi de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), de menţinere a nivelului dobânzii de politică monetară la 5,25%, va determina o întârziere a ieftinirii creditelor acordate în moneda naţionale, fie că vorbim de împrumuturi de consum sau pentru locuinţe.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit, de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.

Analiştii economici se aşteptau ca BNR să menţină dobânda-cheie la 5,25% în şedinţa de astăzi şi cred că nivelul acesteia nu va fi modificat pe tot parcursul acestui an. Ei se aşteaptă ca politica monetară să se relaxeze abia la finele anului viitor, până la un nivel de 4,75%. 

În condiţiile menţinerii dobânzii-cheie, aşteptările de scădere a dobânzilor la credite, care se conturau încă de la începutul anului trecut pe fondul veştilor pozitive din economie şi al relaxării politicii monetare a BNR, întârzie să se concretizeze. Astfel, împrumuturile în lei sunt, în prezent, aproape la fel de scumpe ca la începutul lui 2012. 

Dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei ajung la aproximativ 12,26% pe an, cu mai puţin de un punct procentual sub nivelul din urmă cu un an. De exemplu, cea mai mică rată lunară pentru un credit de nevoi personale fără garanţii în valoare de 20.000 de lei pe 3 ani pleacă de la 669 de lei, iar cea mai scumpă ajunge la 761 de lei, potrivit datelor portalului financiar finzoom.ro. Ipotecarele în lei rămân în continuare mult mai scumpe decât cele în euro.

Bancherii încearcă totuşi să preseze în direcţia creditării în lei în contextul în care au din ce în ce mai puţine resurse în valută. Diferenţialul de dobândă rămâne totuşi un argument important pentru clienţi, care preferă în cele mai multe cazuri împrumuturile în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite