VIDEO Bogdan Olteanu, la Adevărul LIVE: Banii românilor sunt în siguranţă. BNR se asigură că băncile sunt locuri sigure pentru banii depunătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu,  discută  în acest moment  cu jurnaliştii Cristian Unteanu şi Liviu Iolu despre problemele sistemului bancar din Cipru, despre implicaţiile acestora asupra României şi despre viitorul sucursalei Bank of Cyprus din ţara noastră.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu,  a dat asigurări că sistemul bancar românesc este solid. Chiar şi în eventualitatea nedorită în care instituţiile de credit vor întâmpina probleme majore, salvarea lor nu se va face din bani publici, spune Olteanu.  

„Sistemul nostru este solid la modul absolut. El a fost administrat prudent, conservator în anii de creştere aşa încât solvabilitatea sistemului este de peste 14%, avem lichiditate suficientă, iar băncile au capitaluri suficientă. Asta nu înseamnă că nu suntem atenţi la dificultăţile care au apărut în Cipru.”

Despre scenariul în care sistemul bancar din România ar întâmpina probleme

„De câţiva ani încoace, de când discutăm de stabilitatea sistemului bancar, primul lucru discutat la BNR a fost că în România  vom încerca salvarea sistemului bancar, dacă va fi cazul, fără bani publici. Dacă băncile greşesc, vor fi salvate cu bani din resurse proprii ale sistemului bancar. E un principiu agreat şi aplicat. România este una din ţările care nu a folosit niciun leu pentru salvarea unei bănci. Am sprijinit băncile să fie solide. Chiar dacă s-ar ajunge la asta, există resursele ca intervenţia să se facă cu bani proveniţi din sistemul bancar.”

"Banii românilor aflaţi în bănci sunt în siguranţă. Ne asigurăm zi de zi că băncile sunt locuri sigure pentru deponenţii români."

Despre situaţia actuală a sistemului bancar local

„În cazul României, din fericire, nu suntem într-o situaţie asemănătoare celei din Cipru. România e privită cu optimism, dobânzile la care se împrumută statul sunt foarte mici. Asta se traduce într-un singur termen: credibilitate. Totuşi, România încă are nevoie să se finanţeze pentru a-şi finanţa deficitele, chiar în contextul în care e posibil să ajungem la un echilibru al exporturilor cu importurile. De aceea, avem interesul fundamental să ne finanţăm la costuri mici.”

Despre aderarea la euro

„În 2007 am stabilit anul 2015 pentru a intra în zona euro. Cred că trebuie să reîncepem să gândim pentru a stabili o ţintă de aderare realistă. Însă decizia este una politică. Cu puţine excepţii, ţările care au aderat la euro au beneficiat de pe urma acestui proces. Iar Slovacia este un exemplu de succes. Privind realist, trecerea la euro a României este mai curând o oportunitate.”

Adevărul LIVE Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, în dialog cu jurnaliştii Cristian Unteanu (prin Google Hangouts de la Bruxelles) şi Liviu Iolu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite