Ministerul Economiei pregăteşte o schemă de sprijin pentru marii consumatori de gaze din ţară
0
Ministerul Economiei pregăteşte o schemă de ajutorare a marilor consumatori de gaze naturale, ducând în acest sens discuţii cu producătorii interni şi cu marii consumatori, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei.
"După cum a afirmat şi ministrul Energiei, convergenţă preţului la gazele naturale s-a realizat deja, dar pentru unii preţul este prea mare şi nu se mai pot încadra pe piaţă cu preţul produselor. Trebuie căutată o soluţie, suntem în discuţii şi cu marii consumatori şi cu producătorii. Când vom definitivă schemă, o vom face publică", a afirmat ministrul.
Piaţă gazelor naturale va fi complet liberalizată de la 1 iulie pentru companii. Dereglementarea s-a produs într-un interval foarte scurt, respectiv sub doi ani, astfel că preţul a plecat de la 165 de dolari pe mia de metri cubi şi a ajuns la 285 de dolari pe aceeaşi cantitate, astfel că multe companii au probleme din această cauza.
Premierul Victor Ponta declara lunile trecute că liberalizarea trebuie să aibă loc într-un mod în care să nu se ajungă la situaţia "operaţia a reuşit, pacientul a murit". Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, avertiza recent producătorii interni de gaze că le va fi impusă o suprataxa de 97% pe profiturile obţinute din liberalizare dacă se va ajunge la situaţia în care se vor pierde locuri de muncă iar consumul de gaze va scădea.
Marii producători interni sunt Romgaz şi Petrom, la aceştia adăugându-se şi Amromco. Marii consumatori de gaze sunt Azomureş şi InterAgro din industria chimică, ArcelorMittal din siderurgie, dar şi centralele pe gaze ale Elcen din zona energetică.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, declara zilele trecute că statul va trece din nou la re-reglementarea sectorului de gaze în cazul în care liberalizarea preţului va eşua.