Gerea le propune minerilor de la Compania Naţională a Uraniului o majorare de 300 de lei lunar, până la rectificarea bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anunţat că le-a propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea, în judeţul Suceava, o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le acestora să renunţe la protest.

„Îmi pare rău că s-a ajuns aici, eu am făcut apel la înţelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru, la momentul respectiv au fost consultaţi, mai ales cu conducerea companiei (Compania Naţională a Uraniului - n.r.) şi cu acordul conducerii companiei s-a constatat că ar fi putut exista resurse financiare, după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei şi semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea că aplicarea protocolului se va face exact în momentul când vor exista resurse bugetare, pentru că la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul să intre în vigoare cu aplicare imediată. Şi atunci, am zis să aşteptăm rectificarea bugetară. Noi, însă, am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face şi această operaţiune din punct de vedere legal, şi anume, a măririi bazei salariale“ , a declarat ministrul Gerea.

El a indicat faptul că în urma protestelor directorul Companiei Naţionale a Uraniului şi-a dat demisia şi urmează să înceapă „procedurile“ pentru numirea unei noi conduceri.

„Eu sper totuşi ca minerii blocaţi în subteran să înţeleagă că noi facem absolut toate eforturile pentru a le creşte veniturile, înţelegem foarte bine situaţia în care se află şi dânşii şi familiile lor, suntem de acord că veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui să fie şi de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar această rezolvare nu are cum să intervină imediat“, a mai spus Gerea.

Protocol fără bani

Ministrul i-a rugat pe protestatari să accepte creşterea de venituri propusă, care este „aproape de varianta din protocol“ timp de câteva luni, până la rectificarea bugetară.

Întrebat care este cuantumul de majorare propus până la rectificare, Gerea a răspuns că este vorba de 300 de lei lunar.

Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptau şi astăzi ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei.

Surse politice susţin citate de Mediafax că în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător PLR.

Fuziunea cu Nuclearelectrica, în coadă de peşte

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi. Compania Naţională a Uraniului extrage materia primă folosită apoi în reactoarele centralei atomice de la Cernavodă. Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu a anunţat anul trecut că Nuclearelectrica va fuziona cu Compania Naţională a Uraniului, dar nici până acum nu s-a întâmplat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite