Exxon şi Petrom, cu jalba în proţap la Ponta şi Iohannis. „Continuăm investiţiile în Marea Neagră, dar ne interesează reglementarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis au avut astăzi întâlniri cu reprezentanţi ai ExxonMobil şi Petrom, cele două companii dorind să afle intenţiile autorităţilor în ceea ce priveşte taxarea sectorului de petrol şi gaze.

Întrevederile vin în contextul în care liderii partidelor parlamentare au convenit eliminarea taxei pe stâlp din anul 2017, faţă de 2016 cât se preciza în proiectul anterior al Codului Fiscal, singurul sector exceptat fiind agricultura. Taxa pe stâlp, în cuantum de 1% din valoarea activelor, aduce anual la buget un miliard de lei, iar sectorul petrolier şi cel energetic plătesc cele mai mari sume de bani din banii colectaţi prin acest impozit.

Concomitent, la finele acestui an expiră o serie taxe specifice, respectiv taxa pe extracţie de 0,5% şi impozitul de 60% pe veniturile din liberalizarea gazelor, dar acestea ar putea fi prelungite dacă Guvernul nu vine cu un nou proiect de taxare a resurselor de petrol şi gaze.

Guvernul ar trebui să propună în acest an un nou proiect de lege privind redevenţele. Perioada de zece ani în care acestea nu au putut fi majorate a expirat la finele anului 2014, dar Executivul nu a adus un nou proiect de lege. Acesta ar urma să aducă redevenţe diferite pentru zăcămintele de pe uscat şi exploatările de pe mare. De asemenea, noul sistem de taxare a resurselor ar urma să aibă, pe lângă redevenţe, o taxă pe profitul din activitatea de extracţie.

Explorare pe mare

Întâlnirile cu oficialităţile statului român au avut loc în contextul vizitei în România a vicepreşedintelui ExxonMobil Exploration Company, Michael Cousins şi a vicepreşedintelui pentru operaţiunile din Europa, Tristan Aspray.

Exxon şi Petrom explorează o serie de perimetre din Marea Neagră, cele două companii anunţând în anul 2013 o „descoperire semnificativă“ în Marea Neagră, fiind reliefat un zăcământ care ar cuprinde între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acesta ar putea intra în producţie în anul 2019, contribuind la eliminarea importurilor de gaze din Rusia şi la alimentarea Republicii Moldova.

„Reprezentanţii consorţiului au prezentat progresele obţinute în ultimele luni în operaţiunile din zona adâncă a perimetrului Neptun şi au reconfirmat interesul pentru continuarea investiţiilor în conformitate cu programul de lucrări asumat. Prim-ministrul s-a interesat de stadiul cooperării dintre consorţiu şi compania Transgaz pentru realizarea investiţiilor şi asigurarea preluării, în perspectivă, în sistemul naţional de transport din România, a hidrocarburilor ce vor fi exploatate în perimetrele din Marea Neagră. De asemenea, reprezentanţii consortiului s-au interesat de evoluţiile în privinţa cadrului de reglementare din sectorul petrol şi gaze şi au apreciat preocuparea Guvernului României pentru încurajarea investiţiilor sustenabile în acest sector strategic“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Victor Ponta a spus că acordă o atenţie specială operaţiunilor de explorare şi exploatare a resurselor energetice din Marea Neagră astfel încât, în viitor, acestea să poată consolida securitatea energetică a României şi securitatea în plan regional.

Obsesia stabilităţii şi predictibilităţii

În schimb, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom au subliniat în discuţii importanţa stabilităţii şi predictibilităţii în plan fiscal şi legislativ, astfel încât investiţiile să beneficieze de o perspectivă clară pe termen mediu şi lung

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom, în contextul asocierii dintre cele două companii în legătură cu explorarea şi exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale din Marea Neagră.

În cadrul întrevederii au fost discutate perspectivele economice şi de investiţii ale asocierii ExxonMobil - OMV Petrom, precum şi provocările comerciale pe termen mediu şi lung ale acestui proiect, menţionează sursa citată.

„Reprezentanţii celor două companii au subliniat importanţa stabilităţii şi predictibilităţii în plan fiscal şi legislativ, astfel încât investiţiile majore, care au fost şi vor fi efectuate în continuare în spaţiile maritime ale României, să beneficieze de o perspectivă clară pe termen mediu şi lung“, menţionează Administraţia Prezidenţială.

În acelaşi timp, au fost menţionate beneficiile mutuale ale explorării şi exploatării resurselor din zona Mării Negre, cu precădere în contextul geopolitic şi economic actual, conform sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite