Cât costă înfiinţarea unei vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât costă înfiinţarea unei vii. Conform calculelor efectuate de Federaţia Viticultorii, suma necesară pentru plantarea unui hectar de viţă de vie se ridică la 140.000 lei, din care fondurile europene pot acoperi o parte. „Adevărul“ vă prezintă detaliile acestei afaceri.

Viticultura este o activitate care datează în România din vremuri străvechi, strugurii şi vinul constituindu-se timp de sute de ani drept una dintre cele mai mari bogăţii naturale ale ţării. Scriitorii antici notau că Burebista dusese regatul dac la cea mai mare întindere a sa unind vechile triburi, dar numai după ce exterminase plantaţiile de viţă de vie. Chiar cuvântul „strugure“este de sorginte dacică. 

Venind spre vremurile noastre, podgoria de la Cotnari este atestată documentar de peste 600de ani. De-a lungul timpului şi alte podgorii din România au devenit celebre, de la Murfatlar în Dobrogea, Sâmbureşti şi Drăgăşani în Oltenia, Odobeşti şi Panciu în Moldova sau podgoria Tarnave din Transilvania.

Anul trecut, România avea circa 180.000 de hectare cu viţă de vie, grupate în 37 de podgorii.

Cât costă înfiinţarea unei vii. Ce spun viticultorii

Viticultorii spun că plantarea unui hectar cu viţă de vie costă în jur de 140.000 de lei, adică în jur de 31.000 de euro. Federaţia Viticultorii arată că jumătate din bani, adică 15.000 de euro poate veni ca sprijin din partea Uniunii Europene.

Numai că viticultorii sunt acum supăraţi pe autorităţi deoarece pentru a beneficia de banii europeni sunt obligaţi să facă dovada plăţii facturilor pentru servicii şi lucrări. 

„Dacă un viticultor vrea să planteze 10 hectare de viţă de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde să aibă un fermier aceşti bani, dacă nu are acces la creditare sau la alte surse de finanţare? Schimbarea regulilor afectează nu doar pe viitor programul de reconversie, ci şi pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrările şi au de primit sume care ajung la sute de mii de euro“, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Viticultorii.

Cât costă înfiinţarea unei vii. Cele mai răspândite soiuri

Costurile pentru înfiinţarea unei plantaţii de viţă de vie variază de la o regiune la alta, dar şi de la un soi de viţă la altul. Acest lucru se întâmplă deoarece una este să ai o viţă care produce struguri de masă, iar total altceva este atunci când o plantezi pentru vin. De asemenea, este mult mai ieftin să plantezi o cultură din soiuri comune, în schimb cresc puternic costurile atunci când doreşti să înfiinţezi o cultură de soiuri nobile.

Cele mai răspândite soiuri de viţă de vie pentru soiuri albe în ţara noastră sunt: Fetească albă, Fetească regală, Riesling, Aligote, Sauvignon, Muscat, Pinot gris, Chardonnay, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Frâncuşă, Galbenă de Odobeşti. Suprafaţa cultivată cu soiurile Fetească albă şi Fetească regală reprezintă 18% din suprafaţa totală a ţării cultivată cu soiuri albe.

În schimb, principalele soiuri de struguri pentru vinuri roşii sunt: Merlot, Cabernet Sauvignon, Băbească neagră, Roşioară, Fetească neagră, Pinot noir, Burgund mare, Traminer roz, Busuioacă de Bohotin. Cel mai răspândit soi roşu este Merlot.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite