Blocaj exploziv la Oltchim. Comisia Europeană a dat aviz negativ pentru ajutorul de stat, încep diponibilizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reorganizarea Oltchim a ajuns în impas după ce Comisia Europeană a dat aviz negativ pentru ajutorul de stat. Muncitorii au ieşit şi ieri în stradă, nemulţumiţi de neplata salariilor şi de disponibilizările iminente.

Ieri a fost cea de-a cincea zi de proteste ale angajaţilor de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni, dar şi pentru că au fost anunţate disponibilizări masive în urma avizului negativ de la Comisia Europeană privind ajutorul de stat, oamenii au ieşit din nou în stradă. Protestatarii au mărşăluit pe drumurile naţionale care fac legătura între Râmnicu Vâlcea şi Târgu-Jiu, respectiv Craiova. După mai bine de 10 kilometri de mers pe jos, muncitorii s-au aşezat în mijlocul unei intersecţii şi au blocat intrarea în oraşul Ocnele Mari, dar şi accesul spre Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea. 

„Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că ne-a ajuns cuţitul la os. Trebuie să lase lumea politică şi să vină aici să ne rezolve situaţia Oltchimului. Nu se mai poate aşa“, a spus nemulţumit Vali Ilinescu, muncitor care a protestat ieri. Protestatarii au ameninţat că vor ieşi în stradă în fiecare zi până când cele 45 de milioane de euro necesare pentru repornirea combinatului vor fi alocate de către Guvern sau de bănci.   

Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că ne-a ajuns cuţitul la os. Trebuie să lase lumea politică şi să vină să rezolve situaţia Oltchim. - Vali Ilinescu, muncitor Oltchim

Liderii de sindicat şi conducerea combinatului Oltchim s-au întâlnit ieri după-amiază cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru a discuta încă o dată situaţia salariaţilor, dar şi a combinatului. Discuţiile au durat mai bine de trei ore. Mihai Diculoiu, preşedintele sindicatului Liber Oltchim, a refuzat să discute cu Vosganian şi a cerut ca premierul Ponta să vină astăzi la Râmnicu Vâlcea, altfel va merge el joi la Guvern. 

Liderul sindical Corneliu Cernev a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Economiei, că până la 10 aprilie nu se va face nicio disponibilizare. Urmează apoi să fie dată o ordonanţă prin care să se decidă disponibilizarea a 1.000-1.300 de angajaţi. Persoanele disponibilizate vor primi ajutoare de şomaj de 550 de lei, iar apoi alte 1.000 de lei de la AJOFM. Banii vor fi viraţi în primul an de disponibilizare. Cazurile sociale şi anjagaţii cu vechime vor primi această sumă şi în următorul an, a spus Cernev. 

Disponibilizări iminente

Premierul Victor Ponta a anunţat la finele săptămânii trecute că Guvernul a primit aviz negativ de la Comisia Europeană pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin. În plus, Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare a combinatului, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări. Premierul a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

Gheorghe Piperea, administratorul juridic al Oltchim, a anunţat recent că între 1.000 şi 1.200 de angajaţi ai combinatului ar urma să fie disponibilizaţi la începutul acestei luni, iar 500 de persoane vor intra în şomaj tehnic. 

„Luni (ieri – n.r.) se dau deciziile de concediere, urmând să primească de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, până la 15 aprilie, salariile  compensatorii pe care le prevede legea“, a afirmat Piperea. Mihai Diculoiu, preşedintele sindicatului Liber Oltchim, i-a îndemnat însă pe angajaţii combinatului să nu semneze niciun document în această săptămână. 

Tot administratorul Piperea a mai spus că în această săptămână vor fi sistate livrările de materie primă şi de energie electrică, iar secţiile care funcţionau vor fi închise şi ele. El a adăugat că şansele închiderii combinatului sunt acum mai mari decât cele de reorganizare.  

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite