Airbus Helicopters şi IAR au semnat un acord pentru producerea elicopterului H215M în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul multirol H215M
Elicopterul multirol H215M

Producătorul francez de elicoptere Airbus Helicopters şi compania românească IAR au semnat un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M (foto sus). Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

„Suntem mândri că am semnat acest acord de exclusivitate care este, de altfel, rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR şi Airbus Helicopters”, a spus Neculai Banea, directorul general al IAR. „IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licenţă datorită parteneriatului de succes cu Airbus Helicopters şi abia aşteptăm să ne implicăm în personalizarea şi producerea elicopterului H215M”, a mai spus Neculai Banea.

Acordul a fost încheiat în contextul în care Airbus Helicopters a finalizat anul trecut o fabrică nouă în Ghimbav, cu suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi, unde va fi produs elicopterul H215.

„Acordul este o etapă importantă în efortul de a construi un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinşi că relaţia aceasta va mai dura 50 de ani şi că H215M va corespunde total necesităţilor Armatei române”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters este prezent în România de peste 15 ani prin centrul de întreţinere şi reparaţii Airbus Helicopters România, o societate de succes a cărei cifră de afaceri este generată în proporţie de 75% de contractele pentru export. 

În plus, cooperarea dintre IAR şi Airbus este mult mai veche. 

În februarie, un înalt oficial al Airbus Helicopters s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu, după ce şi o delegaţie a grupului american Bell Helicopter a avut, anterior, întâlniri cu oficialii români. 

Airbus Helicopters va produce primul aparat la noua fabrică de elicoptere de la Ghimbav, inaugurată anul trecut, cel mai devreme la finalul anului viitor, dacă obţine suficient de repede numărul de comenzi necesar pentru lansarea producţiei, grupul francez vizând în special un contract pentru înlocuirea flotei de elicoptere Puma ale armatei, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor grupului, făcuteîn luna februarie în faţa jurnaliştilor români.

Principalul atu pe care francezii de la Airbus Helicopters îl scot în evidenţă este faptul că au construit deja o uzină nouă la Ghimbav pentru a produce elicoptere atât pentru România, cât şi pentru export, ceea ce ar contribui la economia României.

În schimb, americanii de la Bell ar fi dispuşi, din informaţiile disponibile, să construiască în România doar unele părţi ale elicopterelor, aparatele fiind, practic, importate în mare parte de la producătorul american. 

Noua fabrică a Airbus Helicopters de la Ghimbav are o capacitate maximă de 15 elicoptere pe an.

Reprezentanţii Airbus Helicopters spun că orice comandă din partea României poate fi o opţiune, fie din partea Armatei sau a Ministerului de Interne, dar se gândesc în primul rând la înlocuirea elicopterelor Puma ale aviaţiei militare, dintr-o generaţie veche de 45 de ani, chiar dacă unele au fost modernizate la standadul SOCAT.

Preţul unui aparat H215 este diferit în funcţie de dotarea cu echipamente, dar reprezentanţii producătorului scot în evidenţă flexibilitatea modelului, care poate fi folosit atât pentru transport de trupe, de personal civil sau de echipe de comando, cât şi pentru supraveghere aeriană, suportul infanteriei la sol sau chiar pentru lupta antisubmarin. 

Un nivel de 20 milioane euro pentru un aparat poate fi considerat un prim reper, dar preţul depinde de echipamentele instalate şi de numărul de aparate comandate. 

„Preţul va fi proporţional cu cerinţele guvernului român. Nu ştim ce echipamente vor dori instalate. Pot fi foarte simple, şi vor costa mai puţin, dar pot fi echipamente foarte complexe, şi preţul va fi mai mare de 20 de milioane de euro", a subliniat Michalon.

Airbus consideră că, pentru România, avantajul proiectului ar fi atât militar, cât şi economic. Potrivit reprezentanţilor Airbus Helicopters, există  o cerere în creştere pentru elicoptere, şi nu doar în Europa. 

Acum cinci luni, în 13 septembrie 2016, fabrica de elicoptere de la Ghimbav a Airbus Helicopters a fost inaugurată oficial, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande şi a premierului român Dacian Cioloş. 

Airbus Helicopters  a precizat că intenţionează să creeze în România un cluster de furnizori care să livreze soluţii şi echipamente pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav, finalizată recent, însă producţia nu vqa începe decât după ce compania va primi "o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producţie", a anunţat luni subsidiara românească a constructorului european de elicoptere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite