Cătălin Homor, directorul general CNAIR: „Anul acesta, dăm în folosinţă 17 kilometri de autostradă“ 0

Reţeaua de autostrăzi din România se va extinde în acest an cu 15 kilometri, din tronsonul Lugoj-Deva, iar dacă nu va ploua „cu săptămânile“, vor mai fi inauguraţi aproximativ 2-3 kilometri din tronsonul de legătură dintre Capitală şi Bucureşti-Ploieşti, a arătat Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Cătălin Homor, directorul general CNAIR: „Anul acesta, dăm în folosinţă 17 kilometri de autostradă“ Vezi comentarii 0

Acord privind achiziţionarea cu peste 85 de miliarde de dolari a Time Warner Inc de către AT&T

Acord privind achiziţionarea cu peste 85 de miliarde de dolari a Time Warner Inc de către AT&T

AT&T a ajuns la un acord pentru achiziţia Time Warner Inc pentru peste 85 de miliarde de dolari, anunţă Wall Street Journal. Achiziţia Time Warner Inc, care deţine inclusiv postul de televiziune CNN, a fost anunţată la puţin timp după ce republicanul Donald Trump a declarat că va anula o asemenea achiziţie în primele sale 100 de zile de mandat, ca parte a planului de a lupta împotriva aşa-numitelor ”structuri de putere” din media americană.

Biriş, despre dosarul Murfatlar: Vizoli, Diaconescu şi Badea sunt acuzaţi pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute

Biriş, despre dosarul Murfatlar: Vizoli, Diaconescu şi Badea sunt acuzaţi pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute

Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în locul căruia a fost numită în septembrie Mariana Vizoli, critică deciziile procurorilor în cazul Murfatlar, considerând că excesele acestora pot compromite lupta împotriva evaziunii şi că „oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute“.

Poate este doar o simplă întâmplare acest episod de acum, cu toate tensiunile aferente, privind soarta Deutsche Bank, una dintre cele mai importante bănci sistemice din lume. Să sperăm că sunt doar strict preventive avertismentele legate de fragilitatea extremă a arhitecturii bancare şi financiare mondiale, niciodată refăcută în întregime după şocurile succesive care au demarat în 2008.

acum 14 zile · comentarii (9)

Neştiinţa, frica, automulţumirea şi comoditatea sunt elementele care distrug încet, dar sigur sectorul energetic. Fie că vorbim de gaze naturale, cărbune, energie termică etc., toate aceste sectoare sunt parţial funcţionale, dominate de instabilitate şi haos, sectoare unde se practică intervenţionismul politic (sau de alte feluri) „în numele consumatorului”, dar care-l afectează chiar pe consumator.

acum 21 zile · comentarii (0)

România are nevoie de o conversaţie internă serioasă privind aderarea la zona euro (ZE), care să ajute decizii politice responsabile. Judec textul profesorului Silviu Cerna (Ziarul Financiar, 23 sept. a.c) în acest context şi salut demersul fiindcă vine din partea unui om cu cunoaştere teoretică şi experienţă în practici monetare.

acum 28 zile · comentarii (26)

O piaţă precum cea a asigurărilor, care ducea povara unor pierderi cumulate de 2,3 miliarde de lei în ultimii cinci ani, a unor capitaluri negative de circa 2 miliarde de lei, cu restanţe la plata daunelor de peste 1 miliard de lei anual şi rata combinată a daunei de peste 120%, nu avea altă soluţie de ieşire decât o mutaţie care să producă ruperea de anomaliile dezvoltate în trecut.

acum 2 luni · comentarii (12)

În ultima perioadă – mai ales după recenta intervenţie a lui Traian Băsescu în tema reunificării Republicii Moldova cu România – au apărut reacţii politice care par să nu ţină seama de dimensiunea economică a unei astfel de opţiuni. Pentru că la noi părerile economiştilor sunt împărţite, convergând mai mult către prudenţă decât către acţiuni concrete, ar fi de recomandat un scurt „remember” al punctelor tari/slabe din discursul unionist.

acum 2 luni · comentarii (96)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 2 luni · comentarii (6)

După ce programul “Prima Casă” şi-a dovedit din plin utilitatea, un nou program se profilează la orizont, odată cu un pachet mai amplu de măsuri pentru susţinerea familiilor, propus de Coaliţia pentru Familie şi asumat de (cel puţin una dintre) noile formaţiuni politice.

acum 3 luni · comentarii (3)

Condiţiile financiare influenţează comportamentul economic. Politica monetară şi de credit influenţează economia unei ţări prin alterarea condiţiilor financiare. O politică monetară şi de credit aerisită relaxează condiţiile financiare în criză, susţinând economia reală. O politică monetară şi de credit îmbâcsită întăreşte condiţiile financiare în criză, sufocând economia reală.

acum 3 luni · comentarii (1)

Salariile românilor au fost tăiate în 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut că nu a fost ideea lor). Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constituţională. Greşelile de politică monetară şi de credit au făcut ca România să revină la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfârşitul lui 2008 de abia la sfârşitul anului 2014. O criză prelungită.

acum 3 luni · comentarii (15)

Un document oficial scos spre dezbatere publică de MDRAP şi intitulat Strategia Naţională a Locuirii, arată negru pe alb situaţia dezastruoasă din domeniu, susţinută de birocraţie şi reglementarea deficitară. 255 de zile sunt necesare, peste 14 proceduri şi mai mult de 2,3% din costul investiţiei pentru a putea parcurge procesul de autorizare al unei construcţii.

acum 3 luni · comentarii (7)

BNR menţine aproximativ 60 de tone de aur în străinătăţi, altele decât Moscova, unde mai păstrează circa 100 de tone aparent pentru a avea discuţii fructuoase la fiecare 10 ani. Aurul menţinut de BNR în primele străinătăţi este aur tranzacţionabil, adică aur care poate fi folosit de BNR, printr-o pleiadă de instrumente să producă randamente pozitive pentru statul român.

acum 3 luni · comentarii (6)

Anumiţi angajaţi ai BNR (Banca Naţională a României)! Nu e glumă. „Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

acum 3 luni · comentarii (13)

Am dedicat numeroase texte în ultimii ani desluşirii unor resorturi ale crizei financiare şi economice, frământărilor din UE (vezi şi volumele „Încotro se îndreaptă Capitalismul”, 2009; „Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia”, 2012; „Marele impas din Europa”, 2015 - toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) mă îndeamnă să reiau câteva gânduri pe aceste teme.

acum 4 luni · comentarii (12)