Colliers: chiar şi după deschiderea ParkLake, în Bucureşti mai e loc de încă un centru comercial de mari dimensiuni

Colliers: chiar şi după deschiderea ParkLake, în Bucureşti mai e loc de încă un centru comercial de mari dimensiuni

Stocul de centre comerciale moderne din Bucureşti va creşte cu peste 100.000 mp până la finalul anului, prin livrarea a două proiecte în zona de est a Capitalei - ParkLake şi Veranda Mall. Pe lângă această suprafaţă, în Capitală mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni, estimează compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

Pilonul II de pensii ar putea ajunge, la finalul anului, la 6,9 miliarde de euro în administrare şi 6,8 milioane de participanţi

Pilonul II de pensii ar putea ajunge, la finalul anului, la 6,9 miliarde de euro în administrare şi 6,8 milioane de participanţi

Numărul participanţilor la piaţa pensiilor private obligatorii, denumite „Pilonul II”, este estimat la 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la circa 31 de miliarde de lei, adică 6,9 miliarde de euro, a declarat Raluca Ţintoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi CEO NN Pensii.

Mitul salariilor mici de la stat

Mitul salariilor mici de la stat

Povestea despre slujbele de la stat circulă astfel: salariile sunt mai mici decât în privat, dar ai siguranţa locului de muncă, precum şi drepturi mai multe şi mai bine respectate în relaţia cu angajatorul (statul) decât cel care lucrează în privat.

Cum arată haosul de pe piaţa asigurărilor - INFOGRAFIE

Cum arată haosul de pe piaţa asigurărilor - INFOGRAFIE

Transportatorii vor protesta pe 15 septembrie din cauza preţurilor mari pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA), asigurătorii arată că daunele au ajuns la maximul istoric, service-urile acuză că asigurătorii recurg la tot felul de tertipuri pentru a nu plăti în termenul legal de zece zile, iar în tot acest circuit consumatorii sunt cei care suferă.

În ultima perioadă – mai ales după recenta intervenţie a lui Traian Băsescu în tema reunificării Republicii Moldova cu România – au apărut reacţii politice care par să nu ţină seama de dimensiunea economică a unei astfel de opţiuni. Pentru că la noi părerile economiştilor sunt împărţite, convergând mai mult către prudenţă decât către acţiuni concrete, ar fi de recomandat un scurt „remember” al punctelor tari/slabe din discursul unionist.

acum 12 zile · comentarii (95)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 18 zile · comentarii (5)

După ce programul “Prima Casă” şi-a dovedit din plin utilitatea, un nou program se profilează la orizont, odată cu un pachet mai amplu de măsuri pentru susţinerea familiilor, propus de Coaliţia pentru Familie şi asumat de (cel puţin una dintre) noile formaţiuni politice.

acum 21 zile · comentarii (3)

Condiţiile financiare influenţează comportamentul economic. Politica monetară şi de credit influenţează economia unei ţări prin alterarea condiţiilor financiare. O politică monetară şi de credit aerisită relaxează condiţiile financiare în criză, susţinând economia reală. O politică monetară şi de credit îmbâcsită întăreşte condiţiile financiare în criză, sufocând economia reală.

acum 27 zile · comentarii (1)

Salariile românilor au fost tăiate în 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut că nu a fost ideea lor). Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constituţională. Greşelile de politică monetară şi de credit au făcut ca România să revină la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfârşitul lui 2008 de abia la sfârşitul anului 2014. O criză prelungită.

luna trecuta · comentarii (15)

Un document oficial scos spre dezbatere publică de MDRAP şi intitulat Strategia Naţională a Locuirii, arată negru pe alb situaţia dezastruoasă din domeniu, susţinută de birocraţie şi reglementarea deficitară. 255 de zile sunt necesare, peste 14 proceduri şi mai mult de 2,3% din costul investiţiei pentru a putea parcurge procesul de autorizare al unei construcţii.

luna trecuta · comentarii (7)

BNR menţine aproximativ 60 de tone de aur în străinătăţi, altele decât Moscova, unde mai păstrează circa 100 de tone aparent pentru a avea discuţii fructuoase la fiecare 10 ani. Aurul menţinut de BNR în primele străinătăţi este aur tranzacţionabil, adică aur care poate fi folosit de BNR, printr-o pleiadă de instrumente să producă randamente pozitive pentru statul român.

luna trecuta · comentarii (4)

Anumiţi angajaţi ai BNR (Banca Naţională a României)! Nu e glumă. „Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

luna trecuta · comentarii (13)

Am dedicat numeroase texte în ultimii ani desluşirii unor resorturi ale crizei financiare şi economice, frământărilor din UE (vezi şi volumele „Încotro se îndreaptă Capitalismul”, 2009; „Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia”, 2012; „Marele impas din Europa”, 2015 - toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) mă îndeamnă să reiau câteva gânduri pe aceste teme.

acum 2 luni · comentarii (12)

Am semnalat în ultima perioadă încălcarea legii, comportamente anormale şi manipulatorii, lipsa de transparenţă, abuzuri etc. Cu toate acestea nimic. Nimic şi nimeni nu se atinge de ANRE! A încercat Curtea de Conturi, dar a fost „trimisă la plimbare” de „lipsa de competenţă pe fond”. Totuşi cine poate controla ANRE ?

acum 2 luni · comentarii (2)

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Să fim totuşi calmi, reci (stiu ca este dificil pe caldura aceasta) şi raţionali. Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză... Analiza obiectivă a economiei romanesti ne arata un tablou cu mecanisme de imunizare consolidate împotriva socurilor de natura financiară şi economică.

acum 2 luni · comentarii (1)

Consumăm iar mai mult decât producem, ca în 2008. Cumpărăm iar de peste graniţă produse pe care le-am putea obţine aici. Apelăm iar la credite pentru cheltuieli inutile. Adâncim iar prăpastia dintre importuri şi exporturi. Ne risipim iar resursele în loc să investim. Izbim iar avionul?

acum 2 luni · comentarii (18)