INS: Companiile din industria prelucrătoare şi din zona serviciilor se aşteaptă la creşterea afacerilor până în noiembrie. În comerţ vin scăderi

INS: Companiile din industria prelucrătoare şi din zona serviciilor se aşteaptă la creşterea afacerilor până în noiembrie. În comerţ vin scăderi

Managerii din industria prelucrătoare şi servicii estimează o creştere moderată a activităţii în perioada septembrie-noiembrie, un număr stabil de angajaţi, la fel ca şi în construcţii, însă preconizează că preţurile se vor reduce moderat în comerţul cu amănuntul, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pomenile electorale ar putea duce Romania la deficit bugetar record

Pomenile electorale ar putea duce Romania la deficit bugetar record

Creşterile de salarii şi pensii pe care politicienii le împart la pachet cu reduceri de taxe şi contribuţii în acest an, probabil pentru a înlocui găleţile cu sigla de partid şi uleiul electoral, riscă să aducă bugetul României în cea mai dificilă situaţie începând din 1990, anul în care România îşi începea drumul greoi către democraţie şi economia de piaţă.

O piaţă precum cea a asigurărilor, care ducea povara unor pierderi cumulate de 2,3 miliarde de lei în ultimii cinci ani, a unor capitaluri negative de circa 2 miliarde de lei, cu restanţe la plata daunelor de peste 1 miliard de lei anual şi rata combinată a daunei de peste 120%, nu avea altă soluţie de ieşire decât o mutaţie care să producă ruperea de anomaliile dezvoltate în trecut.

acum 27 zile · comentarii (12)

În ultima perioadă – mai ales după recenta intervenţie a lui Traian Băsescu în tema reunificării Republicii Moldova cu România – au apărut reacţii politice care par să nu ţină seama de dimensiunea economică a unei astfel de opţiuni. Pentru că la noi părerile economiştilor sunt împărţite, convergând mai mult către prudenţă decât către acţiuni concrete, ar fi de recomandat un scurt „remember” al punctelor tari/slabe din discursul unionist.

luna trecuta · comentarii (96)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 2 luni · comentarii (6)

După ce programul “Prima Casă” şi-a dovedit din plin utilitatea, un nou program se profilează la orizont, odată cu un pachet mai amplu de măsuri pentru susţinerea familiilor, propus de Coaliţia pentru Familie şi asumat de (cel puţin una dintre) noile formaţiuni politice.

acum 2 luni · comentarii (3)

Condiţiile financiare influenţează comportamentul economic. Politica monetară şi de credit influenţează economia unei ţări prin alterarea condiţiilor financiare. O politică monetară şi de credit aerisită relaxează condiţiile financiare în criză, susţinând economia reală. O politică monetară şi de credit îmbâcsită întăreşte condiţiile financiare în criză, sufocând economia reală.

acum 2 luni · comentarii (1)

Salariile românilor au fost tăiate în 2010 la sugestia corifeilor locali (FMI a recunoscut că nu a fost ideea lor). Propunerea de reducere a pensiilor nu a trecut de Curtea Constituţională. Greşelile de politică monetară şi de credit au făcut ca România să revină la nivelul de Produs Intern Brut (PIB) de la sfârşitul lui 2008 de abia la sfârşitul anului 2014. O criză prelungită.

acum 2 luni · comentarii (15)

Un document oficial scos spre dezbatere publică de MDRAP şi intitulat Strategia Naţională a Locuirii, arată negru pe alb situaţia dezastruoasă din domeniu, susţinută de birocraţie şi reglementarea deficitară. 255 de zile sunt necesare, peste 14 proceduri şi mai mult de 2,3% din costul investiţiei pentru a putea parcurge procesul de autorizare al unei construcţii.

acum 2 luni · comentarii (7)

BNR menţine aproximativ 60 de tone de aur în străinătăţi, altele decât Moscova, unde mai păstrează circa 100 de tone aparent pentru a avea discuţii fructuoase la fiecare 10 ani. Aurul menţinut de BNR în primele străinătăţi este aur tranzacţionabil, adică aur care poate fi folosit de BNR, printr-o pleiadă de instrumente să producă randamente pozitive pentru statul român.

acum 2 luni · comentarii (6)

Anumiţi angajaţi ai BNR (Banca Naţională a României)! Nu e glumă. „Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

acum 2 luni · comentarii (13)

Am dedicat numeroase texte în ultimii ani desluşirii unor resorturi ale crizei financiare şi economice, frământărilor din UE (vezi şi volumele „Încotro se îndreaptă Capitalismul”, 2009; „Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia”, 2012; „Marele impas din Europa”, 2015 - toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) mă îndeamnă să reiau câteva gânduri pe aceste teme.

acum 3 luni · comentarii (12)

Am semnalat în ultima perioadă încălcarea legii, comportamente anormale şi manipulatorii, lipsa de transparenţă, abuzuri etc. Cu toate acestea nimic. Nimic şi nimeni nu se atinge de ANRE! A încercat Curtea de Conturi, dar a fost „trimisă la plimbare” de „lipsa de competenţă pe fond”. Totuşi cine poate controla ANRE ?

acum 3 luni · comentarii (2)

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Să fim totuşi calmi, reci (stiu ca este dificil pe caldura aceasta) şi raţionali. Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză... Analiza obiectivă a economiei romanesti ne arata un tablou cu mecanisme de imunizare consolidate împotriva socurilor de natura financiară şi economică.

acum 3 luni · comentarii (1)

Consumăm iar mai mult decât producem, ca în 2008. Cumpărăm iar de peste graniţă produse pe care le-am putea obţine aici. Apelăm iar la credite pentru cheltuieli inutile. Adâncim iar prăpastia dintre importuri şi exporturi. Ne risipim iar resursele în loc să investim. Izbim iar avionul?

acum 3 luni · comentarii (18)
Postari Recente