EXCLUSIV Cum a trecut România lui Ceauşescu prin „criza greacă“, în urmă cu mai bine de 30 de ani 11

În urmă cu trei decenii, România trăia experienţa incapacităţii de plată pe care Grecia o traversează în aceste zile. Spre deosebire de statul elen, România, condusă de Nicolae Ceauşescu, a investit toţi banii împrumutaţi în industrie, iar când împrumuturile nu au mai putut fi rambursate, dictatorul a impus o austeritate severă, cu sacrificii imense pentru populaţie, şi până în 1989 a achitat accelerat până la ultimul dolar datorat

EXCLUSIV Cum a trecut România lui Ceauşescu prin „criza greacă“, în urmă cu mai bine de 30 de ani Vezi comentarii 11
Ilie Serbanescu

Idei de afaceri cu produse tradiţionale. Cum să faci profit acum cu reţete de demult

Idei de afaceri cu produse tradiţionale. Cum să faci profit acum cu reţete de demult

Dacă dispuneţi de dotările necesare într-o bucătărie tradiţională, de suficiente materii prime pentru o producţie pe măsura cererii, de reţete specifice şi mai ales de răbdare pentru a depăşi barierele birocratice ale atestării, vă puteţi lansa într-o afacere cu produse tradiţionale. Vă prezentăm câteva idei utile pentru a demara o afacere cu produse tradiţionale.

Autostrada Nădlac – Arad va fi inaugurată sâmbăta viitoare. Cât timp se economiseşte faţă de vechiul traseu de ieşire din ţară | victor ponta

Autostrada Nădlac – Arad va fi inaugurată sâmbăta viitoare. Cât timp se economiseşte faţă de vechiul traseu de ieşire din ţară

Autostrada Nădlac-Arad va fi inaugurată sâmbătă, 11 iulie, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a omologului său maghiar Viktor Orban, marcând o premieră în istoria României: conectarea reţelei de autostrăzi la cea europeană. Tot în aceeaşi zi va fi dat în folosinţă lotul II de pe Autostrada Nădlac-Arad, ceea ce va permite economisirea a 15-20 de minute faţă de traseul clasic şi ocolirea oraşului Pecica.

Transgaz: Tranzacţiile de pe bursele de gaze sunt prea puţine, iar cantităţile prea mici. Compania va realiza un mecanism alternativ de echilibrare

Transgaz: Tranzacţiile de pe bursele de gaze sunt prea puţine, iar cantităţile prea mici. Compania va realiza un mecanism alternativ de echilibrare

Lichiditatea pieţei angro a gazelor pe termen scurt din România se situează la un nivel insuficient promovării concurenţei în concordanţă cu principiile generale prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene, de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport gaze, conform unui raport publicat de Transgaz, citat de Agerpres.ro.

Multă lume doreşte schimbări fiscale; unele au sens, altele sunt discutabile. Trebuie pornit de la principiul că echilibrul bugetar trebuie protejat. Măsurile fiscale dorite de Guvern au corespondent în propuneri ale opoziţiei politice, ceea ce indică o stare de spirit în lumea politica, în mediul de afaceri, în societate. Care ar fi o grilă scurta de citire a situaţiei actuale a bugetului, a componenţei sale fiscale?

acum 3 luni · comentarii (2)

Miliarde şi miliarde aruncă România pe autostrăzi care niciodată nu se finalizează. Pe tronsonul Comarnic-Braşov ar trebuie să plătească şi urmaşii-urmaşilor noştri, dacă am lăsa să fim batjocoriţi cu preţurile propuse şi lansate în spaţiul public. Mai jos vă fac un calcul simplu şi darnic prin care arăt că şi dacă am face un tunel prin munte, tot mai ieftin ar ieşi autostrada.

acum 5 luni · comentarii (31)

170.000 de clienţi vor încheia contracte de achiziţie gaze anul acesta, semnând clauze care vor devenii în câţiva ani, atât de împovărâtoare, încât vor face ca mulţi clienţi să nu poată să şi achite facturile. Atunci ca şi în cazul francului, instituţile vor da vina pe clienţi.

acum 5 luni · comentarii (1)

Premierul Ponta vrea să renunţe la acordul cu FMI nu doar pentru că aşa îi spun sondajele. FMI este nepopular în România. Instituţia financiară s-a complăcut în a fi paravan pentru slaba guvernare. În consecinţă, capitalul de imagine este scăzut iar o ieşire din acord ar creste capitalul de imagine al premierului Ponta.

acum 5 luni · comentarii (2)

Michel Houllebecq lansează în provocatoarea sa carte „Harta şi teritoriul” ideea că harta este mai importantă decât teritoriul în sine. O teorie care, odată aplicată celor trei dimensiuni ce caracterizează azi clasele sociale – economică, socială şi culturală – poate deveni cheia de maximizare a beneficiilor şi satisfacţiilor, scrie profesorul universitar Ion Anghel, blogger Adevărul Financiar.

acum 6 luni · comentarii (2)

Şocul provocat de saltul brutal al francului elveţian, ce a pus pe jar populaţia cu credite în această monedă, a tulburat întreaga clasă politică şi o bună parte a societăţii, ecourile în mass-media fiind dintre cele mai puternice. În speţă, 75.000 de persoane, plus familiile lor, au suferit scumpiri dramatice ale serviciului datoriei, implicând rata lunară de rambursat, dobânda şi comisioanele.

acum 5 luni · comentarii (42)

A fi sau a nu fi in zona euro. Dilema nu e nouă pentru liderii europeni atunci când vine vorba de Grecia. Va fi posibil ca problemele economice repetate ale Greciei (dublate de cele politice) să distrugă întreaga construcţie europeană? E mai bine să iasă din zona euro cu tot cu problemele ei? Care e răul cel mai mic - cu sau fără Grecia?

acum 6 luni · comentarii (10)

Cu cinci ani în urmă, predicţiile privind preţul petrolului erau îngrijorătoare, preţul crescând la peste 115 USD/baril. O altă paradigmă a apărut acum: producţia de petrol s-a schimbat, de la producătorii tradiţionali din Orientul Mijlociu la producători precum Australia, Brazilia, Mexic, Africa şi cei din Marea Mediterană.

acum 7 luni · comentarii (8)

Ceea ce s-a întâmplat în economia românească în acest an, mai ales în ultima lui parte, seamănă izbitor cu numerele clasice de circ (dresură de animale sălbatice, prestidigitaţii, jonglerii, iluzionism, jocuri de artificii, echilibristică etc.), pe fondul trist al sărăcirii continue a populaţiei. Mult circ, puţină pâine.

acum 7 luni · comentarii (2)

„Noua Europă“ este un concept folosit peste Ocean pentru a descrie geografia politică a Europei după căderea Zidului Berlinului, ţările post-comuniste care s-au alăturat Uniunii Europene şi NATO. Pe fondul persistenţei dificultăţilor financiare şi economice în lumea industrializată, anul 2014 aduce o provocare dublă pentru „Noua Europă”.

acum 7 luni · comentarii (4)