Ce impact vor avea asupra economiei româneşti sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi SUA | barack obama

Analiştii economici consultaţi de „Adevărul“ se aşteaptă ca economia românească să fie afectată indirect de efectele pe care le va avea pachetul de sancţiuni economice impuse Rusiei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Alimentarea cu gaze, scăderea investiţiilor şi deteriorarea schimburilor comerciale sunt principalele riscuri pentru România.

Principalii indici bursieri ai pieţelor din America, Europa sau Asia se menţin la niveluri maxime, superioare celor dinaintea prăbuşirii Lehman Brothers deşi tiparniţa de bani a SUA se apropie de momentul în care va lua o pauză iar economia nu e suficient de zdravănă încât să meargă pe propriile picioare.

acum 2 zile · comentarii (9)

Ca reducerea CAS s-a transformat dintr-o batalie cu argumente economice intr-una politica nu avantajeaza pe nimeni. Nu –mi convine ca nu pot pune piese din puzzle ul ce reprezinta viziunea de guvernare stabilita in 2012. Sau ca va trebui sa le pun mai tarziu. Apar defazarea, decalajele temporale in implementarea politicilor, secventialitatea nu mai este optima, parte din efecte incep sa se estompeze.

acum 7 zile · comentarii (7)

Pentru că Guvernul n-a fost convingător în studiile sale de impact privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), au ieşit la rampă mai multe structuri private care arată posibilele consecinţe ale scăderii cu cinci puncte procentuale a acestor plăţi. Ciudat, chiar dacă toţi îşi doresc această măsură, scenariile arată că, după reducerea contribuţiilor, bugetul va arăta ca şi cum ar fi suferit un atac cu bombă. Bomba cu CAS.

luna trecuta · comentarii (5)

Acum însă, aproape-împărat, la casa lui, cu Ileana şi doi prunci frumoşi şi sănătoşi, cu bani destui să-i ajungă cât să fie viaţa viaţa… ceva lipseşte. Făt Frumos se trezi dis-de-dimineaţă şi porni agale prin împărăţie căutând sensul vieţii sale. Vorbele lui Oaki în Maria Mirabela îi răsunau în minte cu reverberaţii de mânăstire gotică „ce rost au broscuţele pe lumea asta?”

luna trecuta · comentarii (2)

În România, ameninţările cu plecarea şi implicit pierderea locurilor de muncă dau roade. Ceea ce la alţii se lasă cu supărare la vârf şi ameninţări cu naţionalizarea, la noi duce la ajutoare de stat pe spatele nostru.  Guvernul a decis să ajute marii consumatori de energie electrică exceptându-i de platăla aproape toată valoarea certificatelor verzi. Iar această subvenţie nu va veni de la buget...

luna trecuta · comentarii (2)

Cel puţin cu asta sîntem cu toţii de acord, indiferent de convingerile politice. Este vorba despre lipsa de interes a liderilor şi a candidaţilor români faţă de adevăratele subiecte europene şi româno-europene, în această campanie care pregăteşte, totuşi, alegerile pentru Parlamentul European. Iată însă că, parcă pentru a spori confuzia generală, un gest cu adevărat important, chiar crucial pentru România, a trecut aproape neobservat.

acum 3 luni · comentarii (66)

Se produce o ruptura. Dezbaterile pe reducerea CAS reflecta ciocnirea a doua moduri de gandire. Unul inclinat spre austeritate, cu obiectivul incadrarii contabile in cifrele de deficit si altul care de-abia se naste, de tipul viziunii macroeconomice – dezvoltare, viziune integrata privind masuri de crestere a potentialului economiei, investitiilor si crearea de noi locuri de munca.

acum 8 zile · comentarii (2)

După modul în care există transparenţă la nivelul asociaţiei de proprietari, o parte dintre dumneavoastră cunosc lună de lună situaţia pierderilor de apă, iar o altă parte habar nu au cum se recuperează în listele de plată consumul de apă din cadrul blocului. Evident că nu există asociaţie în care suma citirilor proprietarilor să pice cu citirea furnizorului, de unde rezultă această diferenţă de care tot vorbim, numită popular „pierdere”.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente