Un petrolier iranian bântuie litoralul românesc. Nu se ştie cumpărătorul petrolului

Un petrolier iranian bântuie litoralul românesc. Nu se ştie cumpărătorul petrolului

Un petrolier cu ţiţei pornit din Iran către România după ridicarea embargoului şi care ar fi putut fi primul export către Europa al producătorului de petrol de la reluarea livrărilor, "bântuie" de peste trei săptămâni în largul coastelor României, fără că autorităţile, traderii cu experienţă sau proprietarul vasului să ştie cine este cumpărătorul sau unde trebuie de fapt să ajungă nava.

Transportatorii ar putea organiza un protest naţional în iunie, dacă noua lege RCA nu este aprobată până atunci

Transportatorii ar putea organiza un protest naţional în iunie, dacă noua lege RCA nu este aprobată până atunci

Planul privind protestul naţional al transportatorilor din România rămâne în picioare, iar acesta va avea loc în luna iunie dacă legea RCA nu va fi votată în Parlament până atunci sau dacă Guvernul nu adoptă o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce prevederile noii legislaţii, a declarat marţi, pentru News.ro, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

INFOGRAFIE Cum arată „România policentrică“. Unde ar trebui să fie coridoarele strategice de transport între polii de dezvoltare ai economiei

INFOGRAFIE Cum arată „România policentrică“. Unde ar trebui să fie coridoarele strategice de transport între polii de dezvoltare ai economiei

Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană a lansat, cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Forumului Internaţional de Mobilitate Metropolitană, desfăşurat vineri la Deva, un concept strategic de transport interurban: „Romania Policentrică. Coridoare de transport durabil pentru conectarea principalilor poli urbani“.

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 20 zile · comentarii (11)

S-au implinit 32 de ani de la cel mai dramatic accident din activitatea de transport gaze. Zeci de case din satul Ferastrau-Oituz, au fost arse dinpreuna cu proprietarii acestora, in urma exploziei din noaptea de 1 spre 2 Aprilie 1984, a conductei de transport gaze care trece prin apropierea acestuia.

acum 24 zile · comentarii (0)

Sub masca realizării unui preţ scăzut pentru populaţie, unii furnizori – folosindu-se de modul în care se stabileşte preţul reglementat al gazelor în România, cu ajutorul firmelor „căpuşă” a căror acţionari sunt tot furnizorii – îşi externalizează profituri importante realizate pe pe spatele populaţiei şi în detrimentul statului.

luna trecuta · comentarii (7)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

luna trecuta · comentarii (10)

Românii sunt înşelaţi de ani buni de autorităţi şi politicieni cu preţul la gaze. Românii sunt foarte uşor de mulţumit. Reţeta este simplă: se arată un calendar cu creşteri de preţ şi apoi se oferă soluţia îngheţării acestora.

luna trecuta · comentarii (2)

Toată lumea vorbeşte de criza refugiatilor. Se aloca miliarde de euro, se fac dezbateri, se propun politici... Nu se vede barna din ochi cred, in conditiile in care avem pe masă de ani buni o problemă de o sută de ori mai gravă - problema generaţiei pierdute, problema tinerilor peste care s-a asezat mare parte din povara crizei...

acum 2 luni · comentarii (1)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 luni · comentarii (5)

România, cu a sa creştere economică de 3,7% în 2015 (dublul mediei din UE), este din nou „Tigrul Europei“. Dar, atenţie, consumul - principalul motor de creştere - a venit din import, industria a avut o evoluţie pozitivă în volum şi negativă în preţuri, iar agricultura are un minus de aproape 10%. Exact ca înaintea crizei din 2009-2010.

acum 2 luni · comentarii (13)

Pare ca liderii/decidentii globali si-au construit un soi de Palat al lui Minos, un fel de Labirint in care au intrat singuri si nu mai gasesc nicio cale de iesire. Ei sunt in acelasi timp si Dedal si Minotaurul. Cei 14 copii aruncaţi în labirint drept hrana pentru Minotaur in legenda greaca par a fi azi tinerii frumosi si liberi...

acum 2 luni · comentarii (0)

Codul reţelei în ultimii ani a fost văzut pe rând ca: un moft, o sperietoare, o speranţă, o necesitate, un indicator, o ambiţie. Niciodată nu a fost privit ca un instrument indispensabil unei pieţe liberalizate, înţeles, respectat şi asumat de toate părţile, ceea ce determină astăzi, ca acesta sub mâna unor oameni, să facă mai mult rău decât bine.

acum 2 luni · comentarii (0)

Vineri, la Bruxelles, a fost dat publicităţii „Raportul de ţară al României pentru 2015. Inclusiv un bilanţ aprofundat privind prevenirea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice”, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene, dar care „nu constituie poziţia oficială a Comisiei şi nu presupune o astfel de poziţie”.

acum 2 luni · comentarii (11)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 luni · comentarii (11)
Postari Recente