Ce conţine „foaia de parcurs“ înmânată lui Grindeanu. Stewart: România trebuie să creeze un mediu cald şi pufos pentru investiţii

Ce conţine „foaia
de parcurs“ înmânată lui Grindeanu. Stewart: România trebuie să creeze un mediu
cald şi pufos pentru investiţii

Companiile americane caută predictibilitate şi infrastructură dezvoltată în România, pentru a putea investi şi reinvesti în ţara noastră, şi consideră domeniul apărării cea mai mare oportunitate de cooperare, susţine Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), care a explicat la Adevărul Live ce conţine documentul pe care i l-a înmânat premierului Sorin Grindeanu.

UPDATE Liberalizarea preţului gazelor naturale, de la 1 aprilie. Gazele se scumpesc în medie pentru populaţie cu 2%

UPDATE Liberalizarea preţului gazelor naturale,
de la 1 aprilie. Gazele se scumpesc în medie pentru populaţie cu 2%

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă se va liberaliza de la 1 aprilie, anunţă Ministerul Energiei, care susţine că temerile din spaţiul public privind o posibilă creştere substanţială a preţului gazelor la populaţie după momentul liberalizării sunt nejustificate. Însă Ministerul Finanţelor vrea un impozit asupra veniturilor suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor, pentru a menţine încasările bugetare.

Cele mai valoroase tranzacţii din 2016: Preluarea Ursus şi Timişoreana de către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMGI către CEFC China

Cele mai valoroase tranzacţii din 2016: Preluarea
Ursus şi Timişoreana de către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMGI către
CEFC China

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat o scădere uşoară anul trecut, însă două tranzacţii s-au remarcat ca fiind printre cele mai mari din Europa Centrală şi de Sud-Est: preluarea unor branduri de bere, printre care Ursus, Ciuc şi Timişoreana, de către grupul japonez Asahi, dar şi vânzarea pachetului majoritar al KMG International către CEFC China.

Poate vă întrebaţi de ce era preşedintele SUA Donald Trump supărat şi de ce nu a dat mâna în faţa fotoreporterilor cu cancelarul Germaniei Angela Merkel? Unul dintre motivele principale este - din nou - legat de bani. Scria Adevărul despre întâlnirea rece dintre Merkel şi Trump arătând încă din titlu că această întrevedere nu prevesteşte nimic bun pentru Uniunea Europeană. Aşa este.

acum 9 zile · comentarii (40)

Este cert că varianta maximală pe care poate merge Preşedintele României la întâlnirea liderilor europeni de la Roma la sfârşitul acestei luni este ca România să rămână în hora marilor puteri europene. Europa cu două viteze sau Europa cu mai multe viteze nu sunt scenarii de natură să satisfacă interesele României.

acum 13 zile · comentarii (3)

România va juca doar în liga ţărilor analoage ei ca statut al integrării. Ţările europene ce nu vor face parte din nucleul dur nu vor mai avea loc la deciziile cu privire la mersul înainte al integrării. Acestea se vor strădui să ţină poteca/culoarele pe care au mers liderii cursei de integrare, căutând să treacă de bornele intermediare cât mai repede cu putinţă.

acum 16 zile · comentarii (3)

Sute de milioane de euro au fost băgaţi de România pentru înfiinţarea de reţele de apă şi canalizare şi care la acest moment nu sunt funcţionale din diverse motive. Banii veniţi din Europa, care în fapt erau chiar fonduri cu care noi am cotizat, au fost distribuiţi defectuos şi conform unor politici centralizate la Bruxelles şi care nu ţineau cont de realităţile din România.

acum 20 zile · comentarii (10)

În analiza de faţă încerc să înţeleg câteva cauze care au condus la apariţia celor cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene, foarte probabil cu cele mai mari şanse de implementare fiind cel al Europei cu două viteze. Să le împărţim în cauze economice, sociale şi politice, deşi sunt mai multe tipuri. În final, îmi exprim cîteva dubii cu privire la eficienţa implementării Europei cu două viteze pe termen mediu.

acum 21 zile · comentarii (41)

Cartea Albă a Comisiei Europene privind Viitorul Uniunii a stârnit controverse. Documentul, cu cinci scenarii evocate (status quo (carry on); accent pe Piaţa Unică; „coaliţii ale celor ce vor”; mai puţin dar mai bine; toţi şi mai mult), ilustrează mari incertitudini, provocări şi dileme cu care se confruntă statele membre, instituţiile europene.

acum 24 zile · comentarii (8)

Ce sume sunt alocate de la bugetul de stat pentru investiţii în infrastructură, în 2017? Care sunt sumele alocate din fonduri externe nerambursabile? Sunt două întrebări cât se poate de fireşti la început de an pentru orice comunitate. Aceste sume trebuie comunicate corect fără o interpretare politică.

acum 25 zile · comentarii (8)

Din ultimul raport de ţară, publicat de Comisia Europeană despre România, rezultă că avem o economie umflată artificial de creşterea consumului. Practic, aproape toate promisiunile electorale pe care social-democraţii le-au pus în practică la începutul acestui an au fost contrazise cu cifre şi exemple de Comisie.

luna trecuta · comentarii (77)

Voci din noua administraţie republicană reproşează Germaniei că ar fi avantajată în relaţiile comerciale internaţionale datorită unui nivel subevaluat al euro - care ar explica balanţa sa comercială puternic excedentară. Berlinul răspunde că nu este responsabil de nivelul euro, că se cuvine să fie avută în vedere politică Băncii Centrale Europene (BCE), care are în vedere situaţia din zona euro în ansamblu.

luna trecuta · comentarii (5)

România finanţează la acest moment Regiunea Separatistă Transnistria, chiar dacă acest lucru se face indirect prin tranşe de împrumut acordate Republicii Moldova. Banii trimişi de statul român trebuie să se constituie într-un fond privat de investiţii, în caz contrar ei nefăcând altceva decât să finanţeze corupţia din Republica Moldova.

acum 2 luni · comentarii (4)

Cred că sunt mai puţin de zece, cincisprezece angajatori în România care să nu se plângă de tinerii vremurilor. Că nu ştiu, că nu înţeleg, că nu vor, că îi doare în, că cer, că nu scriu, că cine ne va plăti nouă pensiile etc. Angajatorii au vrut să le dea joburi, să le dea cu mult mai mult decât salariul minim, să îi înveţe o meserie, să le arate cum se fac lucrurile pe lumea asta, să îi facă oameni, dar tinerii nu au vrut.

acum 2 luni · comentarii (13)

La audierile recente din Congresul American, secretarul comerţului în noua Administraţie republicană a afirmat că SUA doresc „comerţ echitabil” (fair trade). Această declaraţie denotă o schimbare radicală de viziune în relaţiile comerciale externe - dacă o raportăm la gândirea prevalenta post 1945. Denunţarea acordului comercial transpacific (TPP) şi atitudinea faţă de acordurile NAFTA şi TTIP spun, de asemenea, multe.

acum 2 luni · comentarii (7)

Se discută zilele acestea despre ipotezele macroeconomice ale construcţiei bugetului pe 2017 - creştere economică de 5,2%, un PIB de 815,2 miliarde lei s.a Dacă poate fi atinsă creşterea sau nu, dacă deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB sau nu, dacă datoria guvernamentală precum şi alţi indicatori macro depăşesc sau nu limitele de sustenabilitate. Sunt mize mici, pe termen scurt, de gestiune.

acum 2 luni · comentarii (2)

A apărut şi execuţia bugetară pe 2016, ceea ce ne permite o evaluare mai precisă a situaţiei şi evoluţiei bugetului pe 2017. Fără a exagera cu analize economice de amănunt, dorim să aruncăm doar o privire „macro” asupra economiei, pentru a evalua deficitul bugetar în 2017. Linia directoare este dată de cifrele din următorul tabel, rotunjite pentru a permite o privire de ansamblu.

acum 2 luni · comentarii (14)

Hidroelectrica este, la ora actuală, cea mai valoroasă companie a statului român. Importanţa strategică şi rezerva impresionantă de lichidităţi au transformat-o din răţuşca cea urâtă într-o găinuşă cu ouă de aur. Ziua de luni, 16 ianuarie, va fi, însă, una foarte importantă pentru această companie. Practic, se va decide dacă Hidroelectrica îşi va continua drumul spre performanţă sau va cădea, din nou, în hăţişul intereselor tipic româneşti.

acum 3 luni · comentarii (11)

Specialiştii în construcţii cer ministrului dezvoltării, doamnei Sevil Shhaideh, un secretat de stat care să se ocupe de relaţia cu corpul profesional, în vederea unui proiect amplu de refacere şi completare a legislaţiei în construcţii şi a reglementărilor tehnice aferente.

acum 3 luni · comentarii (8)

Anul 2016 a avut evenimente ce au modificat dinamici mari (aşa numite „game-changers”): Brexit, alegerile din SUA, referendumul din Italia, succesiunea de atacuri teroriste, criza provocată de imigraţie masivă; acordul între Rusia, Turcia şi Iran privind Siria (fără implicare a puterilor occidentale!). Urmează în acest an alegeri parlamentare în Olanda, Franţa, Germania, probabil scrutin anticipat în Italia, de care depinde soarta Uniunii.

acum 3 luni · comentarii (13)