Guvernul a aprobat un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitori chinezi. Investiţia este de 847 milioane de euro

Guvernul a aprobat un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitori chinezi. Investiţia este de 847 milioane de euro

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum prin care mandatează Ministerul Energiei să exercite dreptul de vot în cadrul Complexului Energetic Oltenia pentru constituirea societăţii care va implementa proiectul de construcţie a unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari. Investiţia necesită 847 de milioane de euro şi va fi făcută în parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.

Decizia de încetare a plăţilor POSDRU 2007-2013 a fost ridicată, România va primi aproape 480 de milioane de euro de la Comisia Europeană | comisia europeana

Decizia de încetare a plăţilor POSDRU 2007-2013 a fost ridicată, România va primi aproape 480 de milioane de euro de la Comisia Europeană

România a primit decizia privind ridicarea întreruperilor de plăţi şi a pre-suspendării pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, astfel că, în aproximativ două săptămâni, ţara noastră va primi de la Comisia Europeană aproximativ 480 milioane euro, sume care au fost blocate, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, la Guvern.

Cenzură sau nu? Autoritatea jocurilor de noroc blochează site-uri. Cum răspunde?

Cenzură sau nu? Autoritatea jocurilor de noroc blochează site-uri. Cum răspunde?

Acum câteva zile, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România a€“ Comitetul Helsinki (APADOR) postase pe Internet un anunţ stufos prin care, în esenţa, acuza Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) de instaurarea cenzurii pe Internetul românesc. Aşa cum era de aşteptat, mulţi au preluat mesajul „€œpe nemestecate“ pentru că, nu-i aşa, când ai în titlul cuvântul „cenzură“, te revolţi.

Diaconu, şeful Fiscului: I-am propus premierului constituirea unui board de specialişti al ANAF, care să consolideze autonomia decizională a instituţiei | victor ponta

Diaconu, şeful Fiscului: I-am propus premierului constituirea unui board de specialişti al ANAF, care să consolideze autonomia decizională a instituţiei

Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat că i-a propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, respectiv constituirea „unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american“.

Ponta: Cu patru măsuri de scădere pentru buget, încasările ANAF au fost mai mari cu 1,2 miliarde de lei în august 2015 faţă de aceeaşi lună a anului trecut | victor ponta

Ponta: Cu patru măsuri de scădere pentru buget, încasările ANAF au fost mai mari cu 1,2 miliarde de lei în august 2015 faţă de aceeaşi lună a anului trecut

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în luna august a acestui an venituri cu 1,2 miliarde de lei mai mari decât în aceeaşi lună din 2014, în ciuda reducerii TVA la alimente la 9%, a scăderii taxei pe construcţiile speciale, a creşterii contribuţiei la pensile administrate privat şi a reducerii CAS, a declarat premierul Victor Ponta.

Observ că unii analişti consideră că rata de creştere economică de 3,7% este nesatisfăcătoare pentru că niciodată nu au fost măcar aproape de cifra oficială. Ei consideră încetinire de la 2,8% creştere anul trecut la 3,7% creştere economică în primul semestru. Pe de o parte, afirmă că economia şi-a pierdut din avânt pe de alta parte dau vina pe dinamica efectului de bază determinat de revizuirea trimestrului 2 din 2014 de la -0,6 la +0,2%.

acum 15 zile · comentarii (12)

Am examinat adesea mersul economiei româneşti în ultimul deceniu. Am căutat, între altele, să explic criza de lichiditate din 2008-2009 şi pericolul ca, deşi datoria publică era mica (14% din PIB în 2008) să se producă o criză de insolvenţă. Ca reducerea dezechilibrelor structurale foarte mari (deficit extern în special) era obligatorie în condiţiile date.

acum 29 zile · comentarii (9)

Câtă vreme o ţară întreagă de contribuabili se chinuie să umple sacul bugetar şi o gaşcă de privilegiaţi iresponsabili se ocupă doar cu aspirarea banilor din acelaşi sac, nici cele mai avansate teorii şi expertize economice, nici măcar un Cod Fiscal aprobat în unanimitate de Parlament, nu vor reuşi să echilibreze balanţa dintre cheltuieli şi venituri.

luna trecuta · comentarii (12)

Poate aţi văzut discuţiile din ultima vreme dintre economişti şi politicieni. S-a vorbit mult de excedent bugetar, cod fiscal, creştere economică, statistică şi s-au publicat multe cifre. Povestea pe scurt este că România chiar produce mai mulţi bani decât în anii trecuţi dar Guvernul îi strânge sub scaun. În ce scop?

luna trecuta · comentarii (91)

Multă lume doreşte schimbări fiscale; unele au sens, altele sunt discutabile. Trebuie pornit de la principiul că echilibrul bugetar trebuie protejat. Măsurile fiscale dorite de Guvern au corespondent în propuneri ale opoziţiei politice, ceea ce indică o stare de spirit în lumea politica, în mediul de afaceri, în societate. Care ar fi o grilă scurta de citire a situaţiei actuale a bugetului, a componenţei sale fiscale?

acum 5 luni · comentarii (3)

Mai ţineţi minte cum a argumentat Guvernul întârzierea investiţiilor publice? Chiar premierul Victor Ponta s-a plâns că mai marile sau mai micile achiziţii sunt contesate şi re-contestate, practică prin care cei „interesaţi“ blochează proiectele. Cred că asta s-a întâmplat şi în telenovela cu accente de circ a licitaţiilor pentru manuale şcolare, a căror achiziţie a întârziat, iată, aproape un an.

acum 4 luni · comentarii (0)

De mai bine de două luni, în emisiuni TV, în ziare şi pe bloguri, se ţes scenarii în jurul unui credit luat – legal, moral şi declarat oficial – de guvernatorul BNR, în 2006, de la Volksbank. Şi achitat integral în 2010. Ce a iscat şi cum s-a dilatat zarva în jurul acestui credit, stins în urmă cu cinci ani şi menţionat, la vremea lui, în toate declaraţiile de avere depuse de guvernator la ANI şi publicate pe site-ul Băncii Naţionale?

acum 4 luni · comentarii (2)

Miliarde şi miliarde aruncă România pe autostrăzi care niciodată nu se finalizează. Pe tronsonul Comarnic-Braşov ar trebuie să plătească şi urmaşii-urmaşilor noştri, dacă am lăsa să fim batjocoriţi cu preţurile propuse şi lansate în spaţiul public. Mai jos vă fac un calcul simplu şi darnic prin care arăt că şi dacă am face un tunel prin munte, tot mai ieftin ar ieşi autostrada.

acum 7 luni · comentarii (31)