Invazie de scriitori români la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La manifestările de la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, care începe astăzi, vor participa 16 reprezentanţi ai literaturii române. Mâine, la ora 13.00, va avea loc deschiderea oficială a standului României, care va găzdui lansări de carte şi dezbateri.

Cea de-a 24-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, cel mai important eveniment de gen din Italia, se desfăşoară în perioada 12-16 mai. Tema ediţiei din acest an, aleasă cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la formarea statului italian, este „Memoria. Sămânţa viitorului".

România este reprezentată la numeroasele manifestări de la Lingotto (Torino) de nu mai puţin de 16 scriitori din generaţii diferite: Vasile  Ernu, Nora Iuga, Cristian Teodorescu, Gabriela Adameşteanu, Adriana Babeţi, Adrian Chivu, Radu Pavel Gheo, Florina Ilis, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Doina Ruşti, Răsvan Popescu, Cecilia Ştefănescu, Lucian Dan Teodorovici, Varujan Vosganian şi Adina Rosetti.

Standul naţional al României, amenajat pe o suprafaţă de 72 de metri pătraţi, este organizat, pentru al treilea an consecutiv, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă de la Veneţia şi de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român. Realizate de Mircea Struţeanu, fotografiile autorilor români prezenţi la Torino sunt expuse pe structura experioară a standului, dar şi pe autobuzele din oraş, strategia făcând parte dintr‑o campanie de promovare. Publicul va putea cumpăra cărţi expuse la stand printr‑un acord de colaborare cu Librăria Cărtureşti.

Italia publică scriitori români

Datorită calităţii volumelor care vor fi lansate, în traducere italiană, şi care vor constitui subiect de dezbatere, dar şi prin numărul de participanţi, România are, anul acesta, cea mai consistentă prezenţă din istoria participărilor sale la acest eveniment. La manifestările de la stand vor fi prezenţi peste 50 de invitaţi: scriitori, traducători, critici literari, jurnalişti şi italienişti de prestigiu.

După deschiderea oficială a standului, care va avea loc mâine, la ora 13.00, scriitorii români sunt invitaţi la dezbateri şi prezentări de carte. Vor fi lansate în ediţie italiană  volumele „Nato în URSS", de Vasile Ernu, „Sexa­genara şi tânărul", de Nora Iuga, „Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, „Legături bolnăvicioase", de Cecilia Ştefănescu, „Medgidia, oraşul de apoi", de Cristian Teodorescu", „Cruciada copiilor", de Florina Ilis, „Întâlnirea", de Gabriela Adameşteanu, „Zogru", de Doina Ruşti, „Trimisul nostru special", de Florin Lăzărescu, şi „Circul nostru vă prezintă", de Lucian Dan Teodorovici.

Astăzi, la ora 11.00, la Sala Incubatore are loc lansarea versiunii italiene a volumului colectiv „Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism", coordonat de Dan Lungu şi Radu Pavel Gheo. Alături de aceştia, vor mai fi prezenţi la eveniment Anita N. Bernacchia, traducătoarea volumului, şi Maria Luisa Lombardo, Mauro Barindi şi Sandro Teti. Lor li se adaugă trei dintre coautoarele volumului: Nora Iuga, Adriana Babeţi şi Doina Ruşti.

Duminică, la ora 11.30, standul României va găzdui dezbaterea „Propuneri editoriale româneşti", temă care va fi pusă sub lupă de scriitorii Cristian Teodorescu şi Adina Rosetti, împreună cu Dana Bleoca, director adjunct al Centrului Naţional al Cărţii, şi de alţi reprezentanţi ai lumii editoriale.

Selecţiuni din program:

- Vineri, 13 mai, ora 13.30, Salla Rosa: lansarea ediţiilor în limba italiană ale romanelor „Sexagenara şi tânărul", de Nora Iuga, „Legături bolnăvicioase", de Cecilia Ştefănescu, şi „Trimisul nostru special", de Florin Lăzărescu. 

- Sâmbătă, ora 15.00, standul României: lansarea ediţiei în limba italiană a romanului „Cruciada copiilor", de Florina Ilis, la care vor fi prezenţi autoarea, Mauro Barindi, Marilia Piccone şi Massimo Coppola.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite