Cum a influenţat o mască misterioasă Parisul secolului XX. „Necunoscuta din Sena“ i-a inspirat pe unii dintre cei mai mari scriitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Necunoscuta din râul Sena                                                      FOTO: Wikipedia
Necunoscuta din râul Sena                                                      FOTO: Wikipedia

Zâmbetul Mona Lisei lui Da Vinci i-a fascinat pe mulţi de-a lungul secolelor, dar nu este singurul zâmbet din istoria artei care i-a intrigat pe cei care l-au privit. În Franţa secolului XX, o mască a fost, pentru o perioadă, obiectul decorativ preferat de mulţi francezi, cu precădere artişti. Chipul acestei măşti este considerată astăzi cea mai sărutată faţă din lume.

La începutul secolului XX, în casele francezilor, devenise aproape o modă ca aceştia să aibă masca „necunoscutei din Sena”, înfăţişând chipul unei tinere femei, cu ochii închişi şi cu un zâmbet firav care degajă calmitate.

Povestea măştii datează de la finalul secolului al XIX-lea când trupul unei fete este scos din Sena, în apropiere de Palatul Louvre. Pentru că nu pare a fi vorba de un accident şi pentru că trupul tinerei femei nu prezintă semne de violenţă sau de boală, anchetatorii stabilesc că este vorba de o sinucidere.  

Cine anume este fata, nu se ştie nici până în ziua de astăzi, dar un lucru sigur, confirmat mai ales de evenimentele care urmează, este acela că, chiar şi moartă, chipul său era incredibil de frumos. Patologul care se ocupă de autopsia sa, este atât de capitvat de trăsăturile ei încât decide să îi imortalizeze chipul, făcându-i o mască din ceară.

Au existat voci care au fost de părere că masca ar fi fost de fapt creată de un meşteşugar german care ar fi făcut-o după chipul fiicei lui, argumentul fiind că faţa unui om care a murit înecat nu poate să arate aşa. În orice caz, vârsta modelului după care masca a fost făcută a fost estimată la aproximativ 16 ani.

După ce, în 1926,  Ernst Benkard fotografiază masca pentru un studiu de-al său asupra măştilor mortuare (după cum informează expositions.bnf.fr),  urmează o perioadă în care sunt produse sute de copii ale măştilor pentru ca la scurt timp să devină subiectul central al interesului lumii boeme a Franţei.

Masca a inspirat şi a iscat conversaţii lungi printre intelectualii vremii şi nu numai. Unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii au fost fascinaţi şi inspiraţi de ea, filosoful şi scriitorul absurdului, Albert Camus, comparându-i zâmbetul cu cel al unei Mona Lisa moderne.

L inconnue de la seine

„Necunoscuta din Sena” (foto:dreapta) devine subiect în operele multor scriitori ai literaturii universale, de la Rilke, la Nabokov şi până la Aragon. Pe teritoriul românesc, Camil Petrescu vorbeşte şi el despre cel mai frumos zâmbet al acestei fete, având pe pereţi masca ce face furori în Paris.

„Pe pereţii camerei combinate ce dădea spre stradă, erau atârnate două „Doamne T.” pictate în ulei, din care una era vulgară, cealaltă ţeapănă şi antipatică, şi o mască mortuară a „Necunoscutei din Sena...”, scrie Anişoara Odeanu în „Camil Petrescu – Aşa cum l-am cunoscut”.

Pe lângă impactul asupra literaturii, influenţa măştii se răspândeşte şi la nivelul standardelor de frumuseţe ale epocii,cu precădere în Germania.

Poetul şi criticul Al Alvarez notează în cartea sa, „The Savage God. A Study of Suicide”, că o întreagă generaţie de fete din Germania încearcă să îşi modeleze înfăţişarea după mască. Se pare că aşa cum în anii  '60, idealul erotic al perioadei avea să fie Brigitte Bardot, aşa era şi chipul necunoscutei din Sena în această perioadă.

În 1958, necunoscuta din Sena este redescoperită de Asmund S. Laerdal care începuse să lucreze la dezvoltarea unui antrenament realist şi eficient pentru a-i învăţa pe oameni cum ar trebui să realizeze resuscitarea gură la gură. Scopul lui era crearea unui manechin care să pară cât mai realist, atunci oamenii ar fi mai motivaţi să înveţe procedurile necesare. Acesta va construi manechinul Resusci Anne.

manechin prim ajutor

Manechin de prim ajutor (Foto: today.mims.com)

Conform laerdal.com, inventatorul manechinului a fost profund mişcat de moartea timpurie a necunoscutei din Sena, făcând chipul manechinului după modelul măştii.

Resusci Anne a devenit un adevărat simbol al vieţii, milioane de oameni învăţând cum să acorde primul ajutor folosindu-se de acest manechin. Astfel, necunoscuta din Sena a ajuns „cea mai sărutată faţă din lume”.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite