Confesiuni și ovații la Festivalul „Teatru pe Drumul Sării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUCCES Câteva mii de spectatori, zeci de actori, regizori și studenți, vedete ale lumii teatrale și jurnaliști au participat timp de trei zile, 16-18 octombrie, la prima ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative "Teatru pe Drumul Sării", organizat de Teatrul Municipal din Turda.

Primul spectacol al festivalului a fost o premieră absolută: Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec, o coproducție a Teatrului Municipal Turda și a Teatrului Național din Timișoara, în regia lui Ștefan Iordănescu. Spectacolul este o poveste a vieții prin intermediul cuvintelor pe care le folosim zilnic, creând o ierarhie lexicală intuitivă.

Vișniec a mizat pe "conflictul" cuvintelor "urâte" cu cele "frumoase", într-un joc delicios al vocabularului, configurat de fapt ca o parabolă a existenței umane. Într-un decor simplu și expresiv, al Velicăi Panduru, dinamizat splendid de video-grafica lui Lucian Moga, actorii turdeni și timișoreni au jucat cu o intensitate uimitoare, dând pregnanță scenică textului, într-un ansamblu totodată brutal și emoționant, interactiv și intimist până la emoție.

Programul spectacolelor a fost completat cu recitalul Câte'n lună și în stele, cu Ion Caramitru, Horațiu Mălăele și violoncelistul Adrian Naidin, un spectacol ovaționat de spectatorii turdeni, cărora protagoniștii au ținut să le mulțumească la finalul reprezentației.

Un moment emoționant a avut loc și după ultimul spectacol al festivalului, Gaițele de la Teatrul Odeon din București, când actrița Dorina Lazăr a ținut s-o evoce pe mama ei, fostă actriță a Teatrului din Turda, mulțumind organizatorilor și publicului pentru șansa de a fi jucat pe aceeași scenă.

Alături de spectacolele de dramă și programele pentru copii - spectacolul stradal al lui Marian Râlea, la care peste 200 de copii au jucat alături de "magician" în centrul pietonal al Turzii, Cenușăreasa de la Teatrul vâlcean "Ariel" și atelierul de machiaj pentru adolescenți al actriței Melania Ursu -, festivalul "Teatru pe Drumul Sării" a avut și o dimensiune profesională unică în România.

Magi

Actorul Marian Râlea

Festivalul turdean a marcat o premieră în peisajul festivalier autohton. La Turda s-au aflat concomitent, susținând ateliere și conferințe, oameni de teatru faimoși, precum regizorii Petru Vutcărău, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu sau dramaturgul Radu Macrinici.

Petru Vutcărău a susținut un atelier de tehnici actoricești, primit cu entuziasm de actorii și studenții participanți, pentru că regizorul e renumit pentru formulele de improvizație pe care le aplică în teatru. Mihai Măniuțiu i-a învățat pe actori cum să se prezinte la audițiile pentru roluri, într-un atelier interactiv și cu țintă foarte concretă.

Mani

Regizorul Mihai Măniuțiu

Alexandru Dabija a vorbit despre teatru, actorie, regie și a dezvăluit și câteva "picanterii" teatrale, dar i-a și pus pe cei cu care s-a întâlnit să se prezinte, făcând un casting ad-hoc. Alexander Hausvater a făcut în conferința sa un periplu fabulos prin temele mari ale teatrului universal, cu referiri la propria sa experiență.

image

Regizorul Alexander Hausvater

Radu Macrinici a atacat un subiect spinos, cel al surselor de inspirație dramaturgică și al perenității textelor contemporane de teatru versus scenariile dramatice perisabile.

Invitați, participanți și spectatori, cu toții au avut parte la Turda de trei zile teatrale pline, intense și apreciate. Prin intermediul Festivalului "Teatru pe Drumul Sării", Teatrul Municipal din Turda a intrat pe harta marilor evenimente teatrale românești.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite