Câştigătorii Premiilor UNITER

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai buni creatori de teatru din România au fost premiaţi la cea de-a XX-a Gală a Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon.

Monica Andronescu, redactor la departamentul Cultură de la ziarul „Adevărul" şi autoare a cronicilor de teatru din „Adevărul Literar şi Artistic", a primit Premiul special pentru critică de teatru, în cadrul Galei UNITER. Monica Andronescu este şi redactor-şef al site-ului de teatru Yorick (www.yorick.ro), doctor în studii teatrale, titlu acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", în anul 2008, teza de doctorat „Tragicul în teatrul contemporan", şi absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Colega noastră predă „Teo­ria presei" şi „Teatrologie" la UNATC. A activat ca redactor şi critic de teatru la publicaţii precum „Ziua", „Jurnalul Naţional", „Unu", revista „Altitudini" şi „Revista Româno-Americană".

Sibiul şi Craiova, în frunte

Producţia „Ultima zi a tinereţii", de Yuri Kordonsky, a Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu, a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun spectacol. Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, scenografului spectacolului, Dragoş Buhagiar, care i-a mulţumit directorului Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu. „Felicitări, Constantin Chiriac, pentru că ai făcut posibilă această întâlnire pe care o aşteptam de ani de zile", a spus Buhagiar pe scenă.

László Bocsárdi a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Caligula", de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova. Regizorul a mulţumit şi a vorbit despre debutul său la Bucureşti, cu spectacolul „Nuntă însângerată", când avea 40 de ani. „După spectacol, cineva m-a oprit şi m-a întrebat: «Dumneata eşti regizorul?». «Da!», i-am răspuns. «Ce bine! Credeam că eşti mai tânăr». Era Toca (Alexandru Tocilescu n.r.)", a povestit László Bocsárdi.

Sorin Leoveanu a obţinut premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din spectacolul „Caligula", de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova. Pe scena Odeonului, Leoveanu a spus doar: „La mulţi ani, UNITER! Vă mulţumesc!". Mariana Mihuţ a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru partitura bunicii din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă", de la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Juriul care a desemnat câştigătorii în acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii de teatru Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

Mari personalităţi la Gală

Actriţa Jacqueline Bisset, actorul şi regizorul Michael Pennington şi scriitorul Tobias Biancone au fost invitaţi speciali ai acestei ediţii a Galei Premiilor UNITER, decernând totodată premii câştigătorilor din acest an. Printre personalităţile teatrului românesc prezente de asemenea pe scenă la decernare s-au numărat Marcel Iureş şi Mircea Diaconu, în timp ce momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost susţinute, printre alţii, de Tompa Gábor, Monica Davidescu, Alice Georgescu.

Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu, căruia i-a fost acordat premiul de excelenţă (in memoriam), în timp ce Victor Rebengiuc a evocat personalitatea lui Liviu Ciulei, căruia i-a fost dedicat un moment special în cadrul galei.

Alte premii la Gala UNITER

- Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul „Ivanov", de la Teatrul Bulandra, Bucureşti.
- Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul „Însemnările unui necunoscut", la Teatrul Bulandra din Bucureşti.
- Premiul pentru cea mai bună scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne", la Teatrul Naţional Bucureşti.
- Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Shylock", de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.
- Premiul pentru cel mai bun debut: Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul „XXL", la Teatrul Act din Bucureşti
- Premiul pentru întreaga activitate: Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actriţă), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite