Adevărul despre Pacepa şi Fantomele, agenţii ultrasecreţi ai Securităţii
0Pentru a face faţă discuţiilor stârnite de Dosariadă (campania de „demascare“ a foştilor informatori), recitesc Fantomele lui Pacepa, carte scrisă şi publicată de un fost ofiţer DIE sub pseudonimul Gheorghe Ionescu Olbojan.
De la primele pagini, îmi dau seama: nu numai că am citit-o, dar şi am subliniat-o în pasajele esenţiale. Ca de obicei nu-mi mai amintesc nici măcar dacă am ţinut-o sau nu în mâini. Memoria îmi joacă feste.
Chestie benefică: o pot relua acum ca şi cum aş parcurge-o în premieră. Un avantaj de netăgăduit, dacă mă gîndesc că revin asupra ei cu experienţa lecturilor intense din ultimul timp, prilejuite de Marea Deconspirare. O citesc noaptea târziu, lungit în pat, chitind c-ar fi bună de somnifer. O greşeală, desigur. Pe post de somnifer ar fi nimerită o carte greoaie, obositoare şi plicticoasă.
Nu e cazul celei semnate de Gheorghe Iancu Olbojan. Şi pe măsură ce înaintez în lectură, îmi dau seama de unde-l ştiu pe autor. Când am luat cartea din raft eram convins că-l ştiu de la „Suplimentul literar-artistic al Scînteii tineretului”. Confundam – cred – Olbojan cu Rogojanu, un alt colaborator de talent de pe vremea SLAST-ului. Aşa cum el însuşi mărturiseşte în carte, Gheorghe Ionescu Olbojan a debutat la „Expresul” din 1990 de sub conducerea mea. Se cunoştea cu Cornel Nistorescu dinainte de 1989. Adus la subsemnatul, l-am pus la treabă, astfel că, în scurt timp, a stârnit vâlvă, publicând în premieră dezvăluiri despre ramura externă a Securităţii.
Continuarea pe siteul Historia.ro
Citeşte mai multe despre generalul Ion Mihai Pacepa:
Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul în care discută despre adevăratele motivaţii din spatele celui mai controversat episod din istoria spionajului din România: fuga generalului Ion Mihai Pacepa în Statele Unite ale Americii.
Ion Mihai Pacepa se dă James Bond la 84 de ani: aleargă zilnic 5 kilometri, înoată şi joacă tenis
Pacepa susţine că încă este condamnat la moarte în România, în condiţiile în care judecătorii Curţii Supreme au casat sentinţa încă din anul 1999, la proces generalul fiind chiar reprezentat în instanţă.
Problema terorismului internaţional şi a urii musulmane îndreptate împotriva Statelor Unite ale Americii este dezbătută pe larg de fostul adjunct al Direcţiei Informaţii Externe, Ion Mihai Pacepa, într-o nouă carte. Implicarea KGB-ului este văzută de Pacepa drept pricipala cauză care a dus la generarea acestui conflict.
DEZBATERE Fost director adjunct la „Europa Liberă”: Ne-am înşelat în privinţa lui Ion Mihai Pacepa
Istorici şi specialişti de marcă s-au reunit în taină la sfârşitul săptămânii trecute în jurul scriitorului Stelian Tănase, pentru a dezbate cazul Pacepa, în special efectele defectării acestuia în Statele Unite.
Pacepa, anti-ceauşist sau anti-român?
Subiectul apartenenţei lui Ion Mihai Pacepa (85 de ani) la KGB precum şi cel al acţiunilor lui după ce a fugit din România, în 1978, continuă să suscite dezbateri şi controverse între „actorii“ şi observatorii perioadei comuniste.
Ion Iliescu: „Pacepa a fost reabilitat pentru a înlătura suspiciunile SUA“
Contestatari şi susţinători de rang înalt ai generalului Pacepa, printre care fostul preşedinte al României Ion Iliescu, dar şi avocatul lui Pacepa, Cătălin Dancu, se aşază la poli opuşi, aducând argumente pro şi contra faptului că fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe dinainte de 1989 ar fi fost agent KGB şi că influenţa sa ar fi îngreunat aderarea României la NATO.
La 35 de ani de la dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, ecourile continuă să se facă auzite. Unii îl consideră trădător, alţii îl cataloghează drept erou, iar o parte îl priveşte drept un simplu pion pe marea tablă de şah a spionajului mondial. A trădat România şeful spionajului? La această întrebare precum şi la multe altele a răspuns istoricul Cristian Troncotă.
Generalul Pacepa, acuzat că ar fi torpilat relaţia cu SUA
Există mai multe teorii care tratează problema motivării fugii lui Pacepa în iulie 1978. Una dintre ele susţine că îi era teamă de iminenta deconspirare a sa ca agent KGB, că îi era teamă că vor fi făcute publice activităţi ilegale sau ambele. O altă teorie susţine că i s-ar fi ordonat din partea KGB-ului să procedeze aşa. Pacepa, însă, şi-a explicat plecarea arătând că era un iubitor al democraţiei şi un pro-american în secret.
Faptele care dovedesc că Pacepa ar fi fost agent KGB
Istoricul Larry Watts susţine în noua sa carte că acţiunile lui Ion Mihai Pacepa în America au avut rezultatele unei veritabile dezinformări sovietice.