Poveşti din războiul religiilor
0Miercuri, 16 martie Primul volum al romanului „Cei Patruzeci şi Cinci“, de Alexandre Dumas, va fi distribuit, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei. După ce azi a ieşit pe piaţă ultimul volum al romanului „Doamna de Monsoreau“, săptămâna viitoare, aventura continuă cu o altă carte irezistibilă.
„Cei Patruzeci şi Cinci", ultimul roman din trilogia dedicată familiei De Valois, este o poveste care explorează din plin intrigile de toate felurile: politice, sociale, amoroase etc. Numărându-se printre cărţile cele mai citite ale celebrului scriitor francez, şi această lucrare, terminată în perioada 1847-1848, provoacă imaginaţia cititorilor cu personaje pe care le-am întâlnit şi în alte romane ale prozatorului, cu ample desfăşurări de fapte, pe care autorul le-a inventat cu vădită plăcere, plasându-le în contextul războiului religiilor.
Final cu suspans
Din ele, romancierul a construit o ficţiune istorică axată pe acţiunea care se petrece spre sfârşitul veacului al XVI-lea, mai exact în anii 1585-1586, la trei decenii de la o întâmplare sângeroasă, cu urmări grave asupra istoriei Franţei: masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu.
Alexandre Dumas a ales să exploateze la maximum trei dintre multele fire ale poveştii: evenimentele de la Paris, ascensiunea lui Henric de Navara şi fuga ducelui de Anjou în Ţările de Jos. Moartea neverosimilă a acestuia este unul dintre evenimentele cu urmări cruciale. Cine va urca acum pe tronul Franţei? Romancierul alege finalul „în coadă de peşte", tehnică a suspansului la care a recurs adesea, mai ales că multe dintre scrierile sale erau publicate în foileton, iar cititorii aşteptau nerăbdători continuarea poveştii.
Colecţia „Alexandre Dumas“ cuprinde 20 de volume, tipărite în condiţii grafice deosebite.