Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FILM

Ce-o fi, o fi...

Titlu original:  Whatever Works;  Regie: Woody Allen; Distribuţie: Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Kristen Johnston, Michael McKean, Larry David, Ed Begley Jr.

Filmul, marca Woody Allen, este o comedie simpatică despre dragoste, moravuri şi năra­vuri. Cum era de aşteptat, prin „Ce-o fi, o fi...", Allen transmite un optimism incandescent şi expune cu modestie amorul. Boris, un bătrân cinic şi flegmatic, are de-a face cu cea mai inofensivă persoană din câte puteau exista: Melodie, tânără şi nouă în faimosul oraş New York.

Bărbatul o găzduieşte şi lasă să se petreacă inevitabilul: se îndrăgosteşte de ea şi se căsătoresc. Ca de nicăieri, Melodie îi face cunoştinţă cu familia ei, ascunsă undeva, în inima Americii. Când aceasta apare în viaţa lui Boris, liniştea căminului se transformă într-un haos. Mama soacră, ceva mai tânără decât ginerică, nu se lasă până nu-şi vede fata divorţată. Noroc că, fiind săracă cu duhul, Marietta îşi uită „misiunea" şi-şi pierde timpul cu doi dintre prietenii lui Boris.

CARTE

Gramatica fanteziei

Autor: Gianni Rodari; Editura: Humanitas

Gianni Rodari a fost unul dintre cei mai renumiţi scriitori şi jurnalişti de origine italiană. Acesta s-a făcut remarcat scriind cărţi pentru copii. În anul 1970, Gianni a primit Premiul Hans Christian Andersen, supranumit şi „Micul Premiu Nobel". Între anii 1950 şi 1980 a scris peste treizeci de titluri printre care „Aventurile lui Cepelică", „Poveşti la telefon", „Gelsomino în ţara mincinoşilor", „Cartea greşelilor".

„Gramatica fanteziei - Introducere în arta de a născoci poveşti" a fost publicată în 1973 şi a devenit, pe măsură ce s-a scurs timpul, o carte de căpătâi pentru pedagogi şi părinţi. În cuprins se regăsesc „Crearea unei ghicitori", „Poveşti tabu", precum şi „Poveştile matematicii". Totul a început într-o zi când a găsit o cugetare ce spunea: „Dacă am avea şi o Fantastică, aşa cum avem o Logică, ar însemna că s-a descoperit arta descoperirii", a mărturisit  Rodari.

CD

The Doors - When You're Strange

Artist: The Doors, Johnny Depp, Jim Morrison; Casa de discuri: © A&A Records Warner Music Licensee

Dacă v-a plăcut filmul documentar dedicat celebrei trupe de muzică rock The Doors, atunci veţi avea alte motive de bucurie pentru că A&A Records a lansat coloana sonoră „The Doors - When You're Strange". Din 27 aprilie, compilaţia se poate găsi în magazinele de specialitate. Albumul cuprinde 32 de trackuri, o selecţie extraordinară a celor mai cunoscute şi apreciate piese din discografia legendarei formaţii. Filmul spune cel mai fidel povestea celebrului grup compus din cei patru membri.

 Actorul Johnny Depp îşi împrumută vocea pentru această producţie, jucând rolul unui narator în film. „Vizionând înregistrările aproape hipnotice, nelansate până în prezent cu Jim, John, Ray şi Robby am simţit că experimentez totul prin ochii lor. Niciun alt film documentar nu va exprima mai bine ce vrea să spună acest film. Este o onoare imensă să mă fi implicat. Sunt mândru de acest lucru", a spus Depp.

DVD

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Regie: Terry Gilliam; Distribuţie: Jude Law, Colin Farrell, Heath Ledger, Johnny Depp, Christopher Plummer, Tom Waits, Paloma Faith

Povestea fantastică semnată de Terry Gilliam este „spusă" de unii dintre cei mai străluciţi actori de la Hollywood, printre care şi regretatul Heath Leadger. Filmul are în prim-plan un circ ambulant, care oferă publicului doritor de show-uri deosebite, unele care îi lasă muţi de uimire. Personajul central al filmului este Dr. Parnassus, bărbatul care a câştigat în trecut un pariu cu Diavolul.

Acum, el are capacitatea de a controla imaginaţia celorlaţi, dar îşi doreşte să obţină, printr-un nou pact, nemurirea. Bineînţeles că este posibil şi acest lucru, dar preţul depăşeşte limitele raţiunii: primul copil al doctorului, Valentina, va fi luată de misteriosul Nick, în ziua când aceasta va aniversa 16 ani. De aceea, Dr. Parnassus se gândeşte la o soluţie şi-l invită pe Nick să ia parte la o provocare.

SPECTACOL

Frumoasa din Pădurea  Adormită

Coregrafie: M. Petipa;  Scenografie: Yuriy Bilolenko; Locaţie: Sala Palatului - Bucureşti

"Baletul este important şi însemnat - da. Dar mai presus de orice este o plăcere", a afirmat George Balanchine, unul dintre cei mai renumiţi coregrafi de balet din lume. În asentimentul său vine şi agenţia Vreau Bilet care vă invită la „Frumoasa din Pădurea Adormită". Reprezentaţia va fi pusă în scenă de Teatrul Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev, la 26 mai, la Sala Palatului.

Amplificată de muzica lui P.I. Ceaikovsky, reprezentaţia se va desfăşura după un concept coregrafic unic, care-şi doreşte să impresioneze publicul bucureştean. Şi nu numai pe cel din Capitală. Baletul din Kiev va pleca într-un turneu naţional, astfel că pe 25 mai, „Frumoasa din Pădurea Adormită" se va juca la Cluj-Napoca, iar la 27 mai la Constanţa.

CONCERT

Jon  Secada

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Anul 2010 este unul potrivit pentru artiştii renumiţi, care ne vizitează ţara şi ne oferă concerte şi spectacole de excepţie. De această dată, vă recomandăm show-ul pe care-l va susţine celebrul Jon Secada, la 19 mai, la Sala Palatului din Bucureşti. Cântăreţul american a încântat publicul din toate colţurile lumii cu piese precum „Too Late, Too Soon", „If You Go" sau „Just Another Day".

Secada deţine trei Premii Grammy şi se mân­dreşte cu o voce deosebită, dar şi cu apti­tu­dini de compozitor. Artistul a luat Masterul în Muzică şi în Interpretarea vocală a Jazz-ului, iar numele care l-au inspirat au fost Stevie Wonder, Elton John şi Garvin Gaye. Jon Secada a colaborat cu Luciano Pavarotti şi Frank Sinatra, dar şi cu Ricky Martin, pentru hitul „She's All I Ever Had", şi cu Jennifer Lopez, pen-tru „Baila".

CARTE vs. FILM

"Cei trei muşchetari", romanul lui Alexandre Dumas tatăl, spune aventurile prin care trece un tânăr, d'Artagnan, după ce soseşte la Paris. Călătoria lui are un singur scop: acela de a deveni un muşchetar de încredere al regelui. D'Artagnan se împrieteneşte cu cei trei muşchetari: Athos, Porthos şi Aramis, despre care se face referire în titlu. De-a lungul anilor, generaţii de cititori au trăit cu sufletul la gură aventurile prin care au trecut eroii lui Alexandre Dumas, întruchipările binelui şi ale dreptăţii.

Pelicula prezintă povestea a trei muşchetari, Athos, Portos şi Aramis, cărora li se alătură şi D'Artagnan. Împreună vor încerca să împiedice desfăşurarea planurilor malefice puse la cale de cardinalul Richelieu şi de Milady. Ei vor să încheie o alianţă în secret cu inamicul, Anglia. Pentru că cei patru muşchetari nu vor să li se alăture, va începe o luptă pentru apărarea patriei şi a regelui, împotriva cardinalului Richelieu şi a lui Rochefort, mâna dreaptă a Cardinalului.

Concluzie: În acest caz, cartea bate filmul. Autorul romanului „Cei trei muşchetari", Alexandre Dumas, prezintă aventurile muşchetarilor atât de bine, încât cititorul îndră­geşte instant eroii temerari. Întruchipări ale binelui, curajului şi dreptăţii, personajele reuşesc să pună capăt planurilor diabolice ale răufăcătorilor. Capodopera lui Dumas tatăl este şi la ora actuală un succes, fiind apreciată de critica de specialitate.

Noi seriale

Mesaje  de dincolo

Regie: John Gray;Distribuţie: Jennifer Love Hewitt (foto), David Conrad, Aisha Tyler, David Ramsey

În acest sezon, transmis la AXN în fiecare miercuri de la ora 22.00, Melinda se împrieteneşte cu Eli, un psiholog care aude fantomele, dar nu le vede. În ceea ce o priveşte, Melinda îşi acceptă abilităţile unice ca fiind o binecuvântare, şi-i ajută întotdeauna pe clienţii vii sau morţi, să-şi găsească liniştea emoţională.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite