Guillermo Arriaga, la FILIT: „Cred că Mungiu e un geniu. Modul lui de a spune poveştile este uimitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul şi scriitorul Guillermo Arriaga a declarat joi, la „Serile FILIT”, un eveniment organizat la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, că îl admiră foarte mult pe regizorul Cristian Mungiu, despre care crede că este un „geniu” şi are un mod „uimitor” de a spune poveşti.

Cineastul mexican Guillermo Arriaga a participat, joi seară, la o întâlnire cu publicul român, care s-a desfăşurat în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi. Moderatorul evenimentului a fost criticul Marius Chivu.

Arriaga a spus că este o onoare pentru el să se afle în România şi că îşi dorea de mult timp să viziteze această ţară.

„Vă mulţumesc pentru FILIT. Este o mare onoare pentru mine să mă aflu în România. Îmi amintesc când părinţii mei au venit aici, cu mulţi ani în urmă, când încă era regimul comunist, şi mi-au spus atâtea despre România încât mi-am spus că trebuie să merg într-o zi. Apoi, un prieten de-al meu (...) a făcut un film aici, iar el şi producătorii mi-au spus că este o ţară extraordinară şi că arată cum ar fi trebuit să arate Statele Unite ale Americii cu mulţi, mulţi ani în urmă. Deci, sunt foarte onorat că sunt aici, în România", a spus Guillermo Arriaga.

Printre subiectele de discuţie s-a numărat şi diferenţa dintre scrierea unui scenariu şi a unei cărţi.

„Pentru mine, în a scrie scenarii este la fel de multă literatură ca în a scrie romane", a spus Arriaga, precizând că o mare parte din munca sa are legătură cu viaţa sa. „Putem spune că sunt foarte leneş, nu mă documentez niciodată. Nici măcar nu ştiu finalul a ceea ce voi scrie", a completat acesta.

Cineastul şi scriitorul mexican a vorbit şi despre felul lui de a scrie, spunând că, dacă la început scria în anumite momente, când avea inspiraţie, ulterior viaţa sa a început să se schimbe, el a început să călătorească foarte mult, aşa că în prezent scrie tot timpul.

„Trebuia să am inspiraţie şi aşa am ajuns să scriu în trenuri, hoteluri, avioane, peste tot", a spus Arriaga, povestind şi că i-au plăcut femeile de când era foarte tânăr, dar era foarte timid, aşa că a început să le scrie scrisori.

La câteva minute după începerea evenimentului, Arriaga a oprit, pentru un moment, discuţia pentru a face o fotografie publicului din sală.

Guillermo Arriaga a vorbit despre cinematografia românească, amintindu-l pe regizorul Cristian Mungiu (foto jos), pe care a spus că îl admiră foarte mult.

„Aici, în România, aveţi acest mare, mare regizor pe care eu îl admir foarte mult, Cristian Mungiu. Cred că este un geniu. (...) Acest mod de a spune poveşti este uimitor, modul în care aşază camera, cum o ţine acolo. Am vrut să fac asta în «The Burning Plain», înainte să văd filmul lui «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar n-am putut din anumite motive. E nevoie de mult curaj să faci ce face Cristian", a spus Guillermo Arriaga.

Întrebat ce îl determină să scrie, Arriaga a declarat: „În primul rând, cred că civilizaţia a crescut datorită cuvântului. Cuvântul scris este cheia pentru ce suntem astăzi. (...) Cuvântul poate schimba viaţa cuiva, cum mi-a schimbat-o pe a mea. Este atât de seducător că nu te poţi opri. Pentru mine este o şansă de a comunica. Dacă n-aş fi fost scriitor, n-aş fi fost aici. Scriu pentru a fi invitat în România".

cristian mungiu

Înainte de a alege cariera de scriitor, Arriaga a încercat mai multe ocupaţii şi profesii - pugilist, baschetbalist şi jucător de fotbal profesionist. El este autorul romanelor „Escuadrón Guillotina" (1991), „Un dulce olor a muerte" (1994) şi „El Búfalo de la noche" (1999). Cărţile lui Guillermo Arriaga au apărut în limba română la editura Vellant.

Alături de regizorul Alejandro González Iñárritu, Arriaga a semnat scenariile unor filme celebre precum "Iubiri şi câini/ Amores Perros" - care le-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin, un premiu BAFTA pentru cel mai bun film străin, marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique şi premiul criticii tinere la Festivalul de la Cannes (2000) şi multe alte trofee şi nominalizări -, "21 de grame/ 21 Grams" (cu Benicio del Toro, Naomi Watts şi Sean Penn) - nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu -, "Cele trei înmormântări ale lui Melquiades Estrada/ The Three Burials of Melquiades Estrada" (film în care a jucat rolul secundar de vânător de urşi) - pentru care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, în 2005 - şi "Babel" (cu Brad Pitt şi Cate Blanchett). Este, de asemenea, regizor şi scenarist al filmului "Departe de câmpia în flăcări/ The Burning Plain" (2008), care le are în distribuţie pe Charlize Theron şi Kim Bassinger.

Deşi a fost premiat adesea în calitate de scenarist, Arriaga a declarat în repetate rânduri că nu îi place să fie numit astfel şi că atât el, cât şi ceilalţi scenarişti sunt de fapt scriitori şi ar trebui să fie recunoscuţi ca atare.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care se desfăşoară de miercuri până duminică, este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române Iaşi. În total, ediţia din 2014 a FILIT reuneşte peste 300 de invitaţi de seamă ai literaturii mondiale şi române, precum şi traducători, manageri culturali, editori, librari, difuzori de carte, critici şi jurnalişti culturali.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite