Graffiti în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banksy, cunoscutul reprezentant englez al street-artului, expune, până la 31 august, în Muzeul Oraşului Bristol.Lucrările nonconformiste ale artistului Banksy sunt plasate printre operele clasice ale muzeului, într-un dialog amuzant şi ironic.

Banksy este voit cvasianonim. În pofida speculaţiilor ziariştilor, a refuzat întotdeauna să-şi divulge adevărata identitate. A început să picteze pe zidurile caselor alături de gruparea „DryBreadZ“, responsabilă de scene cu subiect politic, social şi pacifist apărute pe zidurile oraşului Bristol.

Tinerii artişti erau consideraţi, la începutul anilor ´90 vandali, iar poliţia încerca să-i prindă în flagrant delict. Pentru că nu avea o foarte mare rapiditate în realizarea desenelor şi nu le putea termina înainte de sosirea poliţiştilor, Banksy a optat pentru stencils (imagini realizate cu ajutorul unui şablon confecţionat în prealabil).

Treptat, desenele lui au căpătat notorietate, artistul ajungând să aibă propriii colecţionari, printre care se află Brad Pitt şi Angelina Jolie, dar, mai ales, cunoscutul artist vizual Damien Hirst. Cristina Aguilera a cumpărat, de exemplu, o lucrare cu Regina Victoria în rol de lesbiană.Piese semnate de el, printre care şi un zid întreg, s-au vândut la licitaţie pentru sume apreciabile.

Din  stradă,  pe ecran

La începutul anului 2007, lucrarea „Space Girl&Bird“ a fost achiziţionată cu 288.000 de lire sterline. Preţurile au urcat rapid, după ce Banksy a pictat „Transport spre Londra“, o scenă din filmul „Pulp Fiction“, cu Samuel L.Jackson şi John Travolta care ţinteau cu banane în loc de pistoale.

Câteva dintre creaţiile sale pot fi văzute în filmul „Children of Men“, iar mai târziu, unele au fost folosite în reclame. Artistul a descurajat însă vânzarea operelor lui la licitaţie, refuzând să le autentifice şi declarând că, după părerea lui, ele ar trebui să rămână în stradă. Totuşi a acceptat să lucreze cu o galerie de artă, care i-a organizat şi prima expoziţie personală din New York. Artistul a călătorit prin toată lumea, lăsându-şi desenele pe pereţii imobilelor din New Orleans, din Franţa sau din Australia.

Dialog  ireverenţios cu clasicii

La 13 iunie s-a deschis expoziţia de la Muzeul din Bristol, cu peste 100 de lucrări, printre care şi instalaţii. Cu umorul care-l caracterizează, Banksy a declarat ziariştilor că pentru prima dată vor fi folosiţi banii ca să i se agaţe lucrările pe pereţi şi ca să fie şterse. La intrarea în expoziţie, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o instalaţie, considerată cu ani în urmă blasfematorie.

Toalete mobile „construiesc“ monumentul Stonehenge. Urmează o întreagă lume nebună, în care recepţia muzeului este acoperită de o imensă vafă cu îngheţata topită, iar picturile clasice din muzeu intră într-un dialog bizar cu lumea noastră.

În mijlocul unui peisaj cu turmă de oi din secolul al XIX-lea aterizează o maşină a zilelor noastre, având caroseria plină de graffiti, una dintre  „Culegătoarele de spice“ ale lui François Millet a evadat din tablou şi, aşezată pe rama lui, stând picior peste picior, fumează o ţigară, un iepure se fardează, într-o transparentă metaforă la Playboy... Notabilităţile oraşului, cucerite de faima „vandalului“ produs de oraş, au făcut „mea culpa“. Simon Cook, şeful consiliului local, a declarat că, deşi cu 20 de ani urmă l-au declarat pe Banksy vandal, privind acum cu atenţie „ne dăm seama că ceea ce făcea nu era lipsit de judecată, ci o foarte creativă manieră de street-art“.

Un lucru este sigur: succesul de public. Numărul mare de vizitatori din prima săptămână i-a determinat pe organizatori să prevadă un public de cel puţin 100.000 de persoane până la sfârşitul expoziţiei. ;

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite