APARITII EDITORIALE
0Biblioteca esentiala Cu aproape doi ani in urma, in aceeasi pagina a Adevarului, consemnam sub titlul interogativ Sfarsitul tranzitiei? aparitia celui de-al treilea volum dintr-un proiect
Biblioteca esentiala
Cu aproape doi ani in urma, in aceeasi pagina a Adevarului, consemnam sub titlul interogativ Sfarsitul tranzitiei? aparitia celui de-al treilea volum dintr-un proiect lexicografic fundamental: Dictionar analitic de opere literare romanesti. Realizat la Cluj de catre un colectiv coordonat de Ion Pop - unul dintre cei mai seriosi, mai temeinici critici si istorici literari pe care ii avem -, Dictionarul acesta, acum incheiat prin volumul 4 (Ed. Casa Cartii de Stiinta, 2003), este mai intai un excelent instrument de lucru. Elevii, studentii si profesorii lor, cercetatorii specializati si cititorii obisnuiti pot descoperi in cele 724 de pagini format mare informatii bibliografice si comentarii creditabile asupra celor mai importante opere ale literaturii noastre. Numarul lor atat de mare este un alt aspect tonifiant, imbucurator. Caci, selectia fiind riguroasa, cu ochiuri mici la plasa, rezulta in chipul cel mai firesc ca avem o literatura bogata, densa, bine reprezentata de epoci, curente si genuri diferite. Ponderea ei creste, fireste, dinspre secolul 18 spre secolul 20, fiind vorba de o cultura care a avut de recuperat un urias decalaj si care a reusit acest lucru printr-un impresionant efort de sincronizare cu Occidentul. Pe de alta parte, sunt la fel de importante, in economia si in metabolismul culturii noastre, fundamentele ei: istorice, mitologice, populare, cu influentele specifice zonei in care ne plasam pe harta Europei, cu insusi aerul pe care-l respiram. Un asemenea Dictionar devine, chiar daca nu o afirma explicit, un document, un buletin de identitate nationala exprimata prin specificul cultural - acesta, la randul sau, fiind compus si recompus neincetat de catre scriitorii nostri importanti, de operele lor semnificative. O biblioteca esentiala, cu carti reprezentative pentru trecutul si prezentul literar romanesc.
in sfarsit, un al treilea motiv de bucurie e legat chiar de finalizarea acestei opere lexicografice. Noi, in genere, suntem experti in proiecte nemaipomenite si amatori in materializarea lor; facem planuri "din cutite si pahara", pentru ca dupa trei zile de stat la masa de lucru sa obosim si sa dam munca pe placerile criticii principiale si ale barfei subtiri. Ce facem noi ramane de vazut. Ce fac ori nu fac altii, mereu altii, ne intereseaza in mod deosebit. Cu o tenacitate ardeleneasca, Ion Pop si colectivul sau au dovedit ca tranzitia de la idee la fapta poate fi parcursa; si ca nu e deloc imposibil sa lucram - vorba lui G. Calinescu - "durabil si monumental". Dincolo de orice posibila obiectie critica, punctuala, acest mare Dictionar venit de la Cluj merita, din partea noastra, o plecaciune de admiratie si gratitudine.